'Ponosan sam što sam izdržao protiv Tsonge, naročito nakon gubitka 4. seta'

Hrvatski tenisač u polufinalu će igrati protiv Novaka Đokovića ili Feliciana Lopeza

Marin Cilic of Croatia celebrates win against Jo-Wilfried Tsonga of France  during their 2015 US Open  Men's Singles - Quarterfinals at the USTA Billie Jean King National Tennis Center September 8, 2015  in New York.        AFP PHOTO /  TIMOTHY  A. CLARY
FOTO: AFP

Hrvatski tenisač Marin Čilić izborio je polufinale US Opena pobjedom protiv Jo-Wilfrieda Tsonge sa 6-4, 6-4, 3-6, 6-7 (3), 6-4 nakon četiri sata igre. Do finala ga dijeli meč s najboljim svjetskim tenisačem Novakom Đokovićem koji je s 3-1 u setovima pobijedio Španjolca Feliciana Lopeza.

“Ovo je bila velika psihološka borba, a naročito poslije gubitka četvrtog seta. Tsonga je bio odličan. Meč je bio jako težak, a bilo je i vruće. Ponosan sam što sam izdržao i nisam odustajao od zacrtanog plana igre. Jako sam ponosan na sebe i hvala svima na podršci”, poručio je Čilić poslije meča. U petak ga čeka polufinale s Đokovićem, koji u dvoboju s Lopezom nije bio na svojoj uobičajenoj razini, te je do pobjede došao na iskustvo.

“Dobro je što imam dva dana odmora. Naravno da je plasman u polufinale US Opena velik uspjeh i nadam se da mogu prići u finale”, poručio je Đoković poslije meča.

Čiliću i Tsongi biio je ovo, inače šesti međusobni susret i peta pobjeda našeg igrača. Odlučujući “break” u prvom setu Čilić je napravio u devetoj igri kada je napravio veliki pritisak na Tsongin servis i iskoristio četvrtu “break-loptu” za prednost 5-4, a potom je bez stresa odservirao za osvajanje prve dionice meča.

Neiskorištene prilike

Imao je Čilić i jednu “break-loptu” kod rezultata 2-2, ali je u izmjeni udaraca s osnovne linije promašio jedan forhend koji je završio na tribinama. Odmah u sljedećoj igri Tsonga je imao čak četiri prilike za oduzimanje servisa Čilića, od toga tri na drugi servis našeg igrača, ali Čilić se uspio izvući solidnom igrom s osnovne linije.

It took just under four hours and five match points but defending #USOpen champion Marin Cilic takes out No. 19 Jo Wilfried Tsonga in five sets 6-4, 6-4, 3-6, 6-7, 6-4.

Gepostet von US Open Tennis Championships am Dienstag, 8. September 2015

U drugom setu Čilić je do “breaka” stigao u petoj igri. Nakon što je Tsonga spasio prve dvije “break-lopte”, na treću je napravio dvostruku servis pogrešku i ponudio Čiliću prednost koju branitelj naslova nije propustio. Po završetku drugoga seta Tsonga je zatražio liječničku pomoć zbog bolova u lijevom koljenu, ali Čilić nije u nastavku znao iskoristiti činjenicu da se njegov suparnik slabije kretao.

Previše grešaka

Naš je prvi igrač previše griješio, te je Tsonga do prve “break-lopte” stigao u četvrtom gemu, no tada ga je Čilić prisilio na dvije pogreške, a potom asom uspio poravnati na 2-2. Ipak, nastavila se loša Čilićeva igra zbog koje je izgubio servis kod rezultata 3-4. Tsongin retern na “break-loptu” je sretno sletio u teren, a u izmjeni udaraca Čilić je poslao forhend u aut. Kada je Tsonga servirao za set, Čilić je stigao do 15-30, ali ne i do “break-lopte”. Francuz je pogađao prve servise i nije dao priliku Čiliću da vrati izgubljeni servis.

https://www.youtube.com/watch?v=lHWGD4qQ05c

Tsonga je imao prvi priliku za “break” i u četvrtom setu i to nakon što je Čilić kod rezultata 2-2 propustio 40-0. Ipak, Čilić je na “break-loptu” odličan prvi servis je potkrijepio forhend winnerom za izjednačenje, a kasnije je uspio i dobiti taj gem pogodivši as. To je bila prekretnica nakon koje je Čilić ponovno zaigrao kvalitetnije kao na početku susreta, te je kod rezultata 5-4 stigao i do prve dvije meč-lopte. U tome mu je pomogao i Tsonga promašenim volejem i bekhendom iz terena, no Francuz se ruba poraza izvukao s dva odlično odigrana poena.

https://www.youtube.com/watch?v=e1juG64nv0c

Odlučujuća igra

Novu priliku za završetak meča Čilić je imao kod vodstva 6-5 kada je stigao do 30-40, te se igralo nakon Tsongina drugog servisa. Ipak, nakon duge izmjene Čilićev pokušaj kratke lopte završio je u mreži, a potm je Tsonga osvojio još dva poena i odveo set u “tie-break”.

A u odlučujućoj igri Čilića je izdao prvi servis, nakon asa za 2-2 naš je tenisač napravio dvostruku pogrešku, a nakon što je izbacio u aut oba reterna na drugom Tsonginom servisu, nije pogodio niti jedan od dva prva servisa u sljedeća dva poena, Tsonga je napravio još jedan “mini-break” i potom asom iskoristio prvu od tri set-lopte.

 

Break lopta

Nakon loše odigranog “tie-breaka”, Čilić je već u prvom igri petog seta izborio dvije “break-lopte”, no pravu priliku za oduzimanje servisa nije imao. Tsonga je pogodio dva servis winnera, a potom i as, te obranio svoj početni udarac. U četvrtoj igri odlučujućeg seta i Tsonga je stigao do “break-lopte”, ali tada je bio njegov da ostane frustriran, jer ju je Čilić spasio asom, a neobranjivim je servisom Međugorac izjednačio na 2-2. To ga je toliko napunilo pozitivnom energijom da je u sljedećoj igri oduzeo servis Tsongi bez izgubljenog poena.

Francuz je gem otvorio dvostrukom pogreškom, Čilić se nadovezao sjajnim forhendom, a nakon toga je Tsonga dva puta izbacio forhend u aut. Prilikom servisa za meč, Čilić je bio suočen s “break-loptom” koju je spasio odličnim bekhend volejem, a potom je iskoristio ukupno petu meč-loptu kada je Tsonga izbacio forhend u aut nakon Čilićeva napada.


Tijek meča


Čilić – Tsonga 3-2 (6-4, 6-4, 3-6, 6-7, 6-4)


Marin Čilić osvojio je peti set i plasirao se u polufinale US Opena

Čilić je poveo 4-2 i na pravom je putu prema polufinalu

Ali to se upravo promijenilo. Čilić nđje u vrlo važnom trenutku napravio break i poveo 3-2

Bez iznenađenja, tenisači drže svoj servis i rezultat je 2-2

Krenuo je peti set, rezultat je 1-1

Na žalost hrvatskog tenisača tie break je pripao Francuzu i rezultat je sada 2-2 u setovima

U tijeku je tie break četvrtog seta

Čilić je osvojio gem za 6-5 i potreban mu je još jedan break za trijumf

Izjednačena igra u četvrtom setu, trenutni rezultat je 5-5

Tsonga je dobro započeo i četvrti set u kojem vodi 2-1

Poprilično slabija igra Čilića u trećem setu koji je pripaom Tsongi rezultatom 6-3

Francuz drži svoj servis i sada vodi 3-2, čeka se novi break Čilića

Tsonga je dobro počeo drugi set i ima vodstvo 2-1

Čilić je uspio i sa 6-4 osvojio drugi set. Ovo bi mogao biti mnogo lakši meč za Čilića nego što se očekivalo

Odlična situacija za Čilića koji ima 5-4 i servira za drugi set.

Novi break Čilića koji vodi 3-2 i ima servis

Obojica tenisača ne ispuštaju servis. Sada je 2-2

Tsonga vodi 2-1, Čilić ima servis

Hrvatski tenisač odmah izjednačuje na 1-1

Čilić je bio blizu novog breaka na početku drugog seta, no Tsonga je ipak bio koncentriraniji i vodi 1-0

Čilić je iskoristio servis i osvojio prvi set sa 6-4

Čilić je uzeo servis Tsongi i sada ima 5-4, a i servira za prvi set

Izjednačenja u prvom setu se nastavljaju. Sada je 4-4

Tsonga je sada umalo oduzeo servis Čiliću, ali Hrvat je izdržao i izjednačio na 3-3

Tsonga ne ispušta servis. Francuz sada vodi 3-2 u prvom setu

Čilić je ponovno izjednačio. Trenutni rezultat je 2-2.

Hrvatski tenisač je uzvratio i osvojio prvi gem, ali to nije omelo Tsongu koji ponovno vodi, ovaj put s 2-1.

Tsonga je dobro započeo meč, iskoristio servis i poveo 1-0 u prvom setu.

Konačno je počeo meč. Tsonga prvi servira.


20.38 Kako se moglo očekivati, meč neće početi u najvljenih 20 sati i 45 minuta, već 20 minuta kasnije. Naravno, ako ne bude nove odgode

19.55 Još jedna odgoda. Meč po zadnjim informacijama počinje u 20.45

19.38 Nova odgoda, meč bi trebao početi tek u 20 sati

19.23 Prema zadnjim informacijama meč između Tsonge i Čilića bi treba početi u 19 sati i 45 minuta


Hrvatski tenisač je u osmini finala bio bolji od drugog Francuza, Jeremyja Chardyja, u četiri seta – 6-3, 2-6, 7-6 (2), 6-1.

Čilić je plasmanom u četvrtfinale na još tri pobjede do obrane naslova, a protiv 27. igrača svijeta Chardya je imao probleme samo u drugom setu. “Break” za 4-2 u prvom setu donio je Čiliću dobitak prvog seta, da bi Chardy s dva oduzimanja servisa u drugom setu poravnao. Ključnim se pokazao treći set, u kome nije bilo oduzimanja servisa, a u “tie-breaku” je Čilić odmah poveo s 3-0 i s ukupnih 7-2 došao do prednosti od 2-1 u setovima. Gubitak trećeg seta slomio je igru Francuza, pa je Čilić u četvrtom setu s dva “breaka” došao do prednosti od 5-0 i lako okončao meč.

Međugorac je protiv opasnog Chardya imao 23 asa, 58 posto prvog servisa, od sedam lopti za obrat spasio je pet, dok je s 53 winnera nadmašio Chardyevih 35.