Postupak protiv Filipovića pokrenut je prije nego što je objavio kraj karijere

I sam je Filipović preko Facebooka priznao da je koristio hormon rasta

25.03.2015., Zagreb - Sparing trening Mirka Filipovica Cro Copa sa Stipom Miocicem u teretani koja se nalazi u kuci Mirka Filipovica.
Photo: /PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Američka antidopinška agencija (USADA) koja je pokrenula postupak protiv Mirka Filipovića tvrdi da je to napravila prije nego što je borac objavio da odlazi u mirovinu.

“Kao neovisna organizacija zadužena za anti-doping program u UFC-u, USADA skrbi o rezultatima i presudama u skladu s pravilima UFC-a. Iako je gospodin Filipović objavio kraj karijere, ovaj slučaj je pokrenut ranije, i prema pravilima UFC-a bit će donesena presuda”, objasnila je glasnogovornica USADA-e Annie Skinner, javlja Fight Site.

I sam je Filipović preko Facebooka priznao da je koristio hormon rasta jer je to, prema njemu, bio jedini način da sanira ozljedu ramena kako bi bio spreman za borbu krajem mejseca protiv Anthonyja Hamiltona.

Svjestan rizika

“Hormon rasta je na listi zabranjenih supstanci i to sam znao, ali nije bilo drugog načina da spasim rame, barem sam tako mislio. U kombinaciji s krvnom plazmom. Nažalost jedini lijek za rame je višetjedna pauza i mirovanje, ali očajnik se i za slamku hvata”, napsiao je između ostalog Filipović.

Sa Crocopom u krevetu. . "U raljama dopinga"

Gepostet von Mirko CroCop Filipovic am Donnerstag, 12. November 2015

Nakon ovog priznanja Vesna Barišić iz Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping u razgovoru za HRT pojasnila je kako hormon rasta utječe na organizam.

Posljedice uzimanja

“Hormon rasta izaziva akromegaliju. To je povećanje šaka, stopala, brade, jagodičnih kostiju, nosa i jezika, ali isto tako i srca. Oštećuje jetru, može dovesti do šećerne bolesti, do niza zdravstvenih posljedica. Nikako se ne treba igrati s HGH-om. U medicini postoji human razlog postojanja HGH i točno se zna kada se može uzimati. Ali nikako ne u sportu zbog poboljšanja izvedbe”, objasnila je Barišić.

Podsjetimo, Filipović je objavio kraj karijere u ponedjeljak, a UFC je već drugi dan objavio da je suspendiran zbog sumnje u korištenje nedozvolejnih sredstava.