Danas igraju West Ham i Manchester United, a mi smo se prisjetili nekih igrača koji su igrali za oba kluba

Bilić ima šansu upisat se u povijest Premier lige, ali bit će mu izrazito teško

FOTO: AFP

West Ham Slavena Bilića imat će priliku u subotu u 16 sati ispisati povijest Premier lige ako dođe do pobjede nad Manchester Unitedom. Čekičari su ove jeseni slavili protiv Arsenala, Liverpoola, Manchester Cityja i Chelseaja pa imaju šansu postati prvi klub koji je pobijedio tih pet klubova u jednoj polusezoni. Međutim, bit će im teško i toga je svjestan i Bilić.

“Manchester United je drugačiji nego što je bio u doba Alexa Fergusona kada je, posebno kod kuće, bio vruć i igrao više okomito. Kažete da danas teško pobjeđuju, ali svejedno pobjeđuju i ne primaju golove”.

Ova dva kluba odigrala su međusobno 109 utakmica, a Manchester je uspješniji s 53 pobjede i 31 porazom. Tijekom povijesti postojao je, inače, niz igrača koji su nastupali za oba kluba, a mi smo se prisjetili nekih od njih.

1. Paul Ince

S 12 godina zapazio ga je tadašnji West Hamov trener John Lyall, a s 14 je postao član njihove akademije. Debitirao je 30. 11. 1986. protiv Newcastlea i sljedeće tri godine igrao je u veznom redu West Hama. U 72 nastupa zabio je sedam golova.

Za Manchester United potpisao je 1989., a i danas mu navijači bivšeg kluba zamjeraju jer je puno prije ovog transfera fotografiran u dresu momčadi koju je tada tri godine ranije preuzeo Alex Ferguson. U sljedećih šest sezona upisao je 205 nastupa uz 25 golova. U tom periodu osvojio je dva naslova prvaka i dva FA kupa, jedan Liga kup, tri engleska Superkupa, europski Kup kupova te europski Superkup.

https://www.youtube.com/watch?v=27UPw7vOieM

2. Teddy Sheringham

Napadač kojeg će se nogometni fanovi najviše sjećati po golu Bayernu u sudačkoj nadoknadi tijekom po nekima još uvijek najboljeg finala Lige prvaka 1999. godine. Za Manchester United potpisao je 1997. godine. Do tada je bio član Tottenhama.

Četiri godine proveo je u klubu. Osim tri naslova prvaka osvojio je Ligu prvaka, Interkontonentalni kup, Fa kup, i domaći Superkup. 2004. preko Tottenhama i Portsmoutha stigao je u West Ham gdje je proveo tri sezone. Tada je zaigrao u drugoj ligi gdje je zabio 20 golova u 21 utakmici što mu je jedna od najboljih sezona u karijeri. Osvojio je i nagradu najboljeg igrača lige. U doigravanju 2005. West Ham je izborio povratak u Premier ligu.

3. Rio Ferdinand

Još jedan proizvod West Hamove škole. Legendarnog braniča uočio je Frank Lampard, ali ne bivši veznjak Chelseaja, nego njegov otac. S 14 godina, točnije 1992. postao je član kluba, a za prvu momčad je debitirao četiri godine kasnije i isto toliko se zadržao u klub. Tijekom druge sezone (1997-98), proglašen je najboljim igračem kluba.

Od 2000. do 2002. nastupao je za Leeds s kojim je zaigrao i u polufinalu Lige prvaka. Njegov transfer u taj klub bio je rekordan u Britaniji, a postao je i najskuplji branič na svijetu (18 milijuna funti). Dvije godine kasnije Ferdinand je opet postao najkuplji igrač u povijesti britanskog nogometa i najskuplji branič na svijetu. Ferguson je za njega izvdvojio 30 milijuna funti. U sljedećih 12 sezona osvojio je šest naslova prvaka, Ligu prvaka, tri Liga kupa, šest engleskih Superkupova i Svjetsko klupsko prvenstvo.

https://www.youtube.com/watch?v=dDACrKFDaFw

4. Michael Carrick

Bio je član West Hamove mlade momčadi koja je u sezoni 1998-99 osvojila FA Youth Cup. Prvenstsveni debi upisao je 28. kolovoza 1999. kada je u igru ušao umjeto Rija Ferdinanda. Za West Ham je u narednih pet godina ubilježio 136 nastupa i šest golova.

https://www.youtube.com/watch?v=EMHGy47FRWc

Nakon dvije sezone u Tottenhamu stigao je na Old Trafford, gdje igra i danas. Pet naslova prvaka, Liga prvaka, Liga kup, domaći Superkup (5), i Svjetsko klupsko oprvenstvo nalaze u njegovoj ladici trofeja.

5. Carlos Tevez

U prilično kontroverznom transferu Tevez je 31. kolovoza 2006. postao West Hamov igrač. Tjedan dana ranije Sky Sports je objavio da Argentinac odbija igrati za brazilski Corinthinas. S obzirom da je već tada bio poznat mediji su se čudili zašto ga veliki klubovi, u paketu s Javierom Mascheranom, nisu doveli.

Odgovor se krio u tome što su vlasnici njihovih prava bile dvije velike agencije. Istraga koju je provelo Premier liga utvrdila je da je West Ham registrirao prava na igrače, ali da je odšteta otišla agencijama MSI i Just Sport. U godini dana koliko se zadržao u Londonu, Tevez je uspio osigurati klubu ostanak u ligi i to golom u zadnjem kolu protiv Manchester Uniteda.

Tog je ljeta potpisao dvogodišnji ugovor o posudbi s Crvenim vragovima. U tom periodu osvojio je dva naslova prvaka, Ligu prvaka, Liga kup, domaći Superkup i Svjetsko klupsko prvenstvo. Njegov ostanak u klubu krajem sezone bio je upitan. Sam je igrač tvrdio da mu neće ponuditi dugogodišnji ugovor, ali je klub na kraju bio spreman platiti odštetu od 25 milijuna funti i igrača načiniti jednim od najplaćenijih u klubu.

https://www.youtube.com/watch?v=-1KWCUhWlm0

Međutim, Tevezovi savjetnici na kraju su obavijestili klub da igrač više ne želi igrati za United te je potpisao petogodišni ugovor s gradskim rivalima.