Danas ipak nismo uspjeli, Davis Cup osvajamo sutra

Francuzi Pierre-Hugues Herbert i Nicolas Mahut dobili su Ivana Dodiga i Matu Pavića

Croatia's Marin Cilic, Croatia's Borna Coric, Croatia's Franko Skugor, Croatia's Mate Pavic and Croatia's Ivan Dodig arrive ahead of the  doubles rubber for the Davis Cup final tennis match between France and Croatia at the Pierre Mauroy Stadium in Villeneuve-d'Ascq, northern France, on November 24, 2018. (Photo by Philippe HUGUEN / AFP)
FOTO: AFP

Pobjednika posljednjeg izdanja Davis Cupa u formatu koji odlazi u povijest doznat ćemo u nedjelju, nakon što su u subotnjem meču parova odigranom u Pierre-Hugues Herbert i Nicolas Mahut opravdali status najjače karike francuske reprezentacije te svladali Ivana Dodiga i Matu Pavića sa 6-4, 6-4, 3-6, 7-6 (3) za tri sata i 38 minuta.

Dodig i Pavić su tako i u trećem pokušaju ostali bez zajedničke pobjede u Davis Cupu, čemu su pridonijele neiskorištene prilike u prvom i drugom setu. Naš je par bolje započeo meč i u četvrtom meču imao ‘break-loptu’, ali je Mahut odlično odservirao. U sedmom gemu, na Dodigovom servisu, naš par nije iskoristio 40-15 i još jednu prednost te su Francuzi nakon više od pet sati igre u ovom finalu došli do prvog ‘breaka’ u Lilleu.

Sličan je scenarij bio u drugom setu. Hrvatski par imao je priliku za ‘break’ pri vodstvu 4-3, ali se Herbert spasio volejem. U devetom gemu Francuzi su ponovno slomili Dodigov servis i potvrdili ‘break’ za vodstvo 2-0 i setovima.

Veliki preokret

Kad je na početku trećeg seta i Mate Pavić izgubio servis, činilo se da za naš par povratka više nema. No, uslijedio je veliki preokret nakon što je Ivan Dodig spasio četiri ‘break-lopte’ u gemu koji je potrajao 12 minuta i spriječio Francuze da povedu sa 3-0. Herbert i Mahut su vodili 3-1 kad je uslijedilo buđenje hrvatskog para, koji je nizom od pet gemova odveo meč u četvrti set.

U četvrtom setu Dodig i Pavić su propustili tri prilike za ‘break’ u prvom gemu. Francuzi su do desetog gema osvojili svega tri poena protiv servisa hrvatskih tenisača, da bi sjajnim reternima došli do 0-40 i tri meč-lopte. No, uz sav pritisak s tribina, Mate Pavić s četiri uzastopna poena servisima spasio sve tri meč-lopte i sjajnim volejem donio izjednačenje na 5-5. Nažalost, kad su u ‘tie-breaku’ došli do četvrte meč-lopte, Francuzi su dovršili posao i ostali u igri za obranu naslova.

Sutra počinje Čilić

Nedjeljni program pojedinačnih mečeva započinje u 13 sati, a u prvom dvoboju će Marin Čilić prema nominaciji za suparnika imati Jeremyja Chardyja. No, prema onome što je Chardy pokazao protiv Borne Ćorića u petak, za očekivati je da će Yannick Noah dati priliku svom prvom igraču Lucasu Pouilleu da odvede finale do petog, odlučujućeg meča u kojem bi se Borni Ćoriću trebao suprotstaviti Jo-Wilfried Tsonga.

U dosadašnjoj 118-godišnjoj povijesti Davis Cupa, reprezentacija koja je prvog dana izgubila oba pojedinačna meča samo je jednom uspjela nanizati tri pobjede i doći do naslova. Bili su to tenisači Australije, koji su 1939. godine okrenuli meč protiv reprezentacije SAD-a na gostovanju u Haverfordu.

FRANCUSKA – HRVATSKA 1-2

Jeremy Chardy – Borna Ćorić 2-6, 5-7, 4-6

Jo-Wilfried Tsonga – Marin Čilić 3-6, 5-7, 4-6

Pierre-Hugues Herbert / Nicolas Mahut – Ivan Dodig / Mate Pavić 6-4, 6-4, 3-6, 7-6 (3)