Dario Šarić dobio veliko priznanje, izabran je za najboljeg košarkaša izvan NBA lige

Na drugom je mjestu Srbin Miloš Teodosić, treći je Španjolac Sergio Llull

FOTO: PIXSELL

Glavni menadžeri NBA klubova uoči početka svake sezone sudjeluju u velikoj anketi u kojoj predviđaju tijek natjecanja i biraju najbolje pojedince. Razloga za zadovoljstvo rezultatima ovogodišnjeg ispitivanja ima i jedan hrvatski košarkaš.

Naime, na pitanje tko je najbolji svjetski košarkaš izvan NBA lige 28,6 posto glasova je dobio hrvatski reprezentativac i član Anadolu Efesa Dario Šarić. Na drugom je mjestu Srbin Miloš Teodosić (21,4), treći je Španjolac Sergio Llull (14,3), a četvrti još jedan hrvatski dragulj Dragan Bender (10,7).

Bender na četvrtom mjestu

Možda je upitno je li ovakva ljestvica realna, ali menadžeri očito procjenjuju igrače kroz to jesu li i koliko perspektivni za NBA ligu. Šarić vjerojatno nije najbolji košarkaš koji u ovom trenutku igra u Europi, baš kao što ni 17-godišnji Bender (Maccabi) nije četvrti, ali GM-ovi ih očito vide kao potencijalne NBA zvijezde, pa su ih stoga i svrstali tako visoko. Šarić (21) bi, inače, u NBA-u napokon trebao zaigrati sljedeće sezone u dresu Philadelphije.

Još je jedan odgovor posebno zanimljiv za hrvatske ljubitelje košarke. Na pitanje koja će zemlja u idućih deset godina biti najveći konkurent SAD-u na Olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima, na četvrtom mjestu među odgovorima je Hrvatska sa 6,9 posto glasova. Prvi su Španjolci s 34,5 posto.

Od ostalih tema, izdvojimo da čak 53,6 posto menadžera misli da će ove sezone naslov osvojiti Cleveland, dok ih je 39,3 posto uvjereno da će LeBron James biti najkorisniji igrač (MVP) lige.