Dinamo – Arsenal 2-1: Modri pobijedili jednu od najboljih engleskih momčadi

Za Dinamo zabili Oxlade-Chamberlain (autogol) i Fernandes, Walcott za Arsenal

FOTO: PIXSELL

Nogometaši zagrebačkog Dinama nisu mogli poželjeti ljepše otvaranje Lige prvaka, u dvoboju 1. kola F skupine ‘modri’ su pred 17,800 gledatelja na stadionu Maksimir pobijedili Arsenal 2-1.

Golove za hrvatskog prvaka zabili su Alex Oxlade-Chamberlain (24-autogol) i Junior Fernandes (58), dok je strijelac za goste, koji su od 40. minute igrali bez isključenog Oliviera Girouda, bio Theo Walcott (79).

Bila je to prva pobjeda Dinama u Ligi prvaka nakon 16 godina. Posljednji put ‘modri’ su u elitnom natjecanju ‘Starog kontinenta’ slavili 29. rujna 1999. protiv Sturma (3-0). Maksimirske tribine tada su razveselili dvostruki strijelac Tomo Šokota i Tomislav Rukavina. Nakon te utakmice Dinamo je nanizao 15 susreta bez pobjede pri čemu je upisao čak 13 poraza.Dinamo je večerašnjim slavljem produžio i niz bez poraza na 42 utakmice u svim natjecanjima. Zadnji put hrvatski prvak je poražen 27. listopada 2014. od Astre Giurgiu (0-1) u Europskoj ligi.

Liga prvaka: Dinamo – Arsenal

Dinamo je iskoristio sve slabosti engleskog velikana, koji je na Maksimiru odigrao katastrofalnu utakmicu, a Arsenal je dodatno šokiralo isključenje Girouda, koji je već u prvom dijelu zaradio dva žuta kartona. No, to ne umanjuje veliku pobjedu hrvatskog prvaka, čiji su igrači nagrađeni za veliku trku i trud protiv slavne momčadi.

Isključenje Girouda

Dvoboj je započeo velikom šansom Girouda koji gađa glavom iz blizine, a Eduardo brani, da bi u 19. minuti francuski napadač je iz gužve okrenut leđima pogodio vratnicu Dinamova gola. I onda u 24. minuti Dinamo je poveo autogolom Oxlade-Chamberlaina nakon prve prave napadačke akcije “modrih”. Soudani je proigrao Pivarića koji se zavukao iza obrane Arsenala i pucao iz blizine, a odbijenu loptu od vratara Ospine Oxlade-Chamberlain je nespretno ubacio u vlastitu mrežu. U 40. minuti Arsenal je ostao s igračem manje nakon što je Giroud napravio neoprezni prekršaj na Pintom, a kako je već imao žuti karton iz 23. minute, rumunjski sudac mu je pokazao crveni karton.

Ospina nije dozvolio treći pogodak Dinama

Već u prvoj minuti nastavka grandiozna prilika za Dinamo – Soudani je s glavom s dva metra pogodio samo vratnicu, a odbijenu loptu Sigali nije uspio sprovesti u praznu mrežu. U 48. minuti Gibbsov udarac iz blizine brani Eduardo, a u 57. minuti Dinamo je izveo protunapad kojeg je u zadnji trenutak spasio Debuchy. No, Dinamo je nagrađen samo nekoliko sekundi kasnije, Machado je izveo udarac s kuta, a na prvoj vratnici Junior Fernandes glavom zakucava za nestvarnih 2-0. U 64. minuti je očito iznervirani trener Arsenala Arsene Wenger napravio sve tri izmjene, no njegova momčad se isprva nije uspijevala nametnuti sve do 79. minute kada je neoprezna Dinamova obrana ostavila samog Walcotta, koji šalje loptu pored Eduarda i smanjuje na 2-1. U 86. minuti opet sjajna prilika za Dinamo, Rog je oduzeo loptu i proigrao mladog Ćorića, koji oklijeva i upropaštava šansu. Zadnji minuti protekli su u Arsenalovoj opsadi vrata Dinama, da bi u petoj minuti sudačke nadoknade Ćorić izbio sam ispred Ospine i opet ne zabija za još uvjerljiviju pobjedu.

U drugom susretu iz ove skupine Bayern je slavio u Pireju protiv Olympiakosa 3-0. Dva gola je zabio Thomas Muller (52, 90+2-11m), a među strijelce se upisao i Mario Gotze (89).U drugom kolu, 29. rujna Dinamo gostuje na Allianz Areni kod Bayerna, dok će Arsenal u Londonu ugostiti Olympiakos.


 

Rezultati – skupina E: Bayer Leverkusen – BATE 4:1, Roma – Barcelona 1-1; skupina F: Dinamo – Arsenal 2:1, Olympiakos – Bayern 0:3; skupina G: Dinamo Kijev – Porto 2:2, Chelsea – Maccabi Tel Aviv 4:0; skupina H: Valencia – Zenit 2:3, Gent – Lyon 1:1.

Kraj utakmice! Dinamo je pobijedio 2-1!

95′ – Ćorić je izašao pred Ospinu, ali nije zabio

94′ – Campbell je napravio težak prekršaj, ali nije dobio drugi žuti karton

92′ – Bayern je poveo 3-0 (Müller) iz penala

91′ – Ozil ubacuije s lijeve strane u kazneni prostor, a sudac svira prekršaj za Dinamo

90′ – Pet minuta sudačke nadoknade

88′ – Umjesto Marka Pjace ulazi Filip Benković

Bayern je poveo 2-0 u Grčkoj (Mario Götze)

82′ – Marko Rog ušao je umjesto Domagoja Antolića

79′ – Gol za Arsenal! Isplatilo se uvođenje Thea Walcotta! Pobjegao je obrani Dinama i pored istrčalog Eduarda poslao loptu u mrežu.

77′ – Ospina je sada spasio Arsenal! Antolić ubacuje s desne strane na rub šesnaesterca, ali golman Arsenala na vrijeme istrčava, izbija loptu koja je krenula prema Ćoriću na 25 metara od gola. Ospina ipak stiže prije mladog igrača i izbija loptu. U toj akciji je malo zahvatio mladu nadu Dinama, kojem je pružena liječnička pomoć

75′ – Ostalo je još 15 minuta i sudačka nadoknada. Mogu li Modri izdržati? Arsenal napada, ali ne izgleda toliko opasan

73′ – Prva izmjena kod Dinama, izlazi Junior Fernandes, a ulazi Ante Ćorić

71′ – u sudaru Walcotta i Eduarda stradao je golman Dinama, ali se podignuo nakon ukazane pomoći, dobivši veliki pljesak s tribina

67′ – Alexis Sanchez izvodi slobodni udarac za Arsenal na 20 metara od Eduarda, ali lopta odlazi iznad grede

64′ – Wenger uvodi Walcotta, Campbella i Couquelina, umjesto Artete, Oxlade-Chamberlaina i Gibbsa

https://twitter.com/GunnersColombia/status/644240310269308928?ref_src=twsrc%5Etfw

58′ – Gooool! Dinamo vodi 2-0! Junior Fernandes! Minutu ranije Junior Fernandes je pucao na gol Ospine, ali mu je Debouchy uklizao i izbio loptu u korner. Machado je izveo korner, a lopta dolazi do Fernandesa koji zabija za 2-0 i veliko slavlje na terenu i tribinama

53′ – Arsenal je sve opasniji. Osim većeg posjeda lopte, sve češće su igrači londonskog kluba ispred Eduarda

52′ – Bayern je poveo u Pireju (Thomas Müller)

Isključenje Girouda prokomentirao je Rio Ferdinand koji za engleski BT Sport prati utakmicu:

“Mislim da se to dogodilo zbog frustracije od loše igre. Giroud je imao očajno prvo poluvrijeme, nikada nije uspijevao zadržati loptu.”

47′ – Nova prilika za Dinamo! Na loptu iz kornera najbolje je skočio Taravel, odbio ju je prema Soudaniju koji pogađa vratnicu, a odbijenu loptu Sigali šalje pored desne Ospinine vratnice

Počelo je drugo poluvrijeme!

Hoće li Dinamo izdržati do kraja utakmice? Hoće li Wenger doživjeti još jedan poraz od hrvatskog trenera (nakon West Hama Slavena Bilića)?

46′ – Kraj prvog poluvremena, Dinamo vodi 1:0

40′ – Isključenje Oliviera Girouda! Francuski napadač je zaradio drugi žuti karton i Dinamo nastavlja s igračem više

30′ – Londonski klub ima čak 70 posto loptu u posjedu, ali to im ništa ne pomaže. Dinamo zasluženo vodi.
Odmah po primljenom pogotku, trener gostiju Arsene Wenger šalje nekoliko igrača na zagrijavanje.

https://twitter.com/FutGoal_/status/644227666288214016?ref_src=twsrc%5Etfw

24′ – Dinamo vodi!!! Pivarić! Soudani je dodao u prostor na lijevu stranu šesnaesterca Pivariću. Prvi njegov udarac brani Ospina, ali odbijanac pogađa igrača Dinama i lopta odlazi u mrežu

18′ – Vratnica! Oxlade-Chamberlain je dobio loptu na desnu stranu, stigao je do korner linije i onda uputio jaku loptu u sredinu kaznenog prostora gdje je bio Giroud. Giroud je pogodio vratnicu, a drugi njegov udarac brani Eduardo.

17′ – Arteta je izveo novi korner za Arsenal, ali je lopta prebacila sve u kaznenom prostoru

13′ – Opet je Eduardo spašavao stvar. Istčao je izvan kaznenog prostora izbivši loptu ispred Girouda

9′ – Eduardo! Kakva obrana! Prvi kornergostiju. Ubačena je bila lopta u šesnaesterac, došla je do Girouda, napadač Arsenala puca, ali golman Eduardo brani i odbija u korner.

7′ – Imao je Dinamo protunapad, uspio se Pjaca probiti i s 20 metara je pucao, ali lopta je otišla predaleko od gola.

6′ – prva prilika za Arsenal. Ubačena je lopta s desne strane u kaznen i prostor, ali Alexis Sanchez radi prekršaj nad igračem Dinama

U igri Dinama ne smije biti mnogo pogrešaka, jer iskusnija momčad Arsenala će to znati iskoristiti

3′ – Dinamo igra zatvoreno i čeka priliku iz protunapada kojim bi došao pred vrata Ospine.

1′ – Utakmica je počela, lopta je za Arsenal!

Momčadi su na travnjaku, utakmicu sudi Rumunj Ovidiu Hategan, koji vrlo često vadi kartone, ali mnogo više u nacionalnom prvenstvu nego u europskim utakmicama.

Arsenal je u Ligi prvaka ostvario 76 pobjeda, najviše od onih klubova koji nisu osvojila ovo natjecanje.

Očekuje se kako će biti do 20.000 gledatelja na maksimirskom stadionu

Arsenal: Ospina – Debuchy, Koscielny, Gabriel, Gibbs – Arteta, Cazorla – Oxlade-Chamberlain, Özil, Alexis Sánchez – Giroud

Dinamo će zaigrati u sljedećoj postavi: Eduardo – Pinto, Sigali, Taravel, Pivarić – Antolić, Ademi, Machado, Soudani, Pjaca, Fernandes.

Večeras se na Maksimiru igra utakmica prvog kola nogometne Lige prvaka između Dinama i Arsenala.