Svi žele znati tko je namještao teniske mečeve, a Švicarci su se prisjetili popisa iz 2011. na kojem su i dva Hrvata

Hrvatski tenisači odbacili su takve optužbe

Marin Cilic of Croatia holds the US Open trophy after defeating Kei Nishikori of Japan during their US Open 2014 men's singles finals match at the USTA Billie Jean King National Center September 8, 2014  in New York. AFP PHOTO/Stan Honda
FOTO: AFP

Britanski BBC u ponedjeljak je donio priču o velikoj aferi namještanja teniskih mečeva te su objavili da je u prošlom desetljeću u tome sudjelovalo 16 igrača koji su bili među 50 najboljih. Naveli su i da su neki od njih osvajali Grand slam turnire.

No, nisu objavili popis imena sumnjivih tenisača, a u medijima se počelo nagađati tko bi se sve na njemu mogao naći. Švicarski Blick se povodom toga prisjetio članka švedskog SvD-a iz 2011. godine u kojem je je naveden popis od 41 igrača koje su sumnjiči da su namještali mečeve te onih koji su mogli sudjelovati u namještanju mečeva. Na drugom popisu našli su se Marin Čilić i Ivo Karlović. Hrvatski tenisači odbacili su takve optužbe.

Čilić šokiran

“Ja da sam namještao mečeve? To je čista glupost ili izmišljotina, ne znam. Ne znam kako bih to nazvao! Ne znam što bih vam rekao. Zbilja nikad nisam bio u takvoj situaciji. U mojoj cijeloj karijeri niti mi je netko prilazio od tih kladioničara, ili nekih sumnjivih ljudi, niti sam se susretao s takvima, niti imam želje pomišljati uopće na takve stvari”, izjavio je u to vrijeme Čilić te je prokomentirao činjenicu da su se popisi radili radili s obzirom na velike kladioničarske uplate jer su bile deset puta veće nego inače.

https://twitter.com/SimonSpurs/status/688843805425008641?ref_src=twsrc%5Etfw

“A čujte, mislim da svatko može naći takav razlog za, recimo, neke utakmice Lige prvaka na koje se uplaćuje vjerojatno i više, zar ne? Čisto sad nagađam”, rekao je tada Čilić dok je Karlović samo kratko poručio:

Crna lista i lista upozorenja

“Drago mi je da hrvatski mediji znaju prevoditi sa švedskog”.

Tko se sve nalazio na popisu kojeg je sastavila Jedinica za teniski integritet (Tennis Integrity Unit (TIU)) pogledajte ispod:

Crna lista: Philipp Kohlschreiber, Potito Starace, Andreas Seppi, Fabio Fognini, Janko Tipsarević, Michael Llodra, Nikolaj Davidenko, Tejmuraz Gabašvili, Victor Crivoi, Christophe Rochus, Oscar Hernandez, Jevgenij Korolev, Filippo Volandri, Wayne Odesnik, Victoria Azarenka, Agnieszka Radwanska, Francesca Schiavone, Sara Errani, Maria Kiriljenko, Katerina Bondarenko.

Lista upozorenja: Brian Dabul, Eduardo Schwank, Jeremy Chardy, Simone Bolelli, Lukasz Kubot, Carlos Berlocq, Igor Kunjicin, Andrei Golubev , Alex Bogomolov, Somdev Devvarman, Steve Darcis, Marin Čilić, Flavio Cipolla, Ivo Karlović, Viktor Troicki, Flavia Pennetta, Roberta Vinci, Virginie Razzano, Romina Oprandi, Dominika Cibulkova, Eleni Daniilidou.