Dosta velik uspjeh, Hrvatska je trenutno uvjerljivo vodeća europska zemlja po broju zlatnih medalja na milijun stanovnika

Osvojili smo 1.19 zlata na milijun stanovnika

FOTO: Twitter

Državni zavod za statistiku na svom Twitter računu objavio je izračun prema kojem je Hrvatska trenutno uvjerljivo vodeća zemlja u EU – po broju osvojenih zlatnih medalja na milijun stanovnika.

Na milijun stanovnika Hrvatska ima 1.19 zlata, a zanimljvo je i kako su iza nas dvije susjedne zemloje. Druga je Mađarska s 0.71 zlatnih odličja na milijun stanovnika te Slovenija s 0.49. Najboljih pet europskih zemalja u toj kategoriji čine još Nizozemska (0.47) i Velika Britanija (0.34).

Pet zlata i dva srebra

Na olimpijskim igrama u Riju Hrvatska je za sada osvojila pet zlatnih medalja – Sara Kolak u bacanju koplja, Sandra Perković u bacanju diska, braća Valent i Martin Sinković u dvojcu na pariće, Šime Fantela i Igor Marenić u jedrenju u klasi 470 te Josip Glasnović u trapu. Medalje za Hrvatsku još su osvajali Damir Martin u utrci samca i Tonči Stipanović u jedrenju u klasi Laser koji su osvojili srebro.

Broj hrvatskim medalja tu se sigurno neće zaustaviti, a možda niti broj zlatnih – boksač Filip Hrgović osigurao je najmanje broncu, a večeras će se boriti za finale. Vaterpolisti u finalu igraju protiv Srbije, a Blanka Vlašić u finalu je skoka u vis.