Dražena Petrovića nema 22 godine. Prisjetite se nekih od njegovih najboljih akcija tijekom karijere

O kakvom se igraču radilo svjedoče mišljenja najvećih NBA zvijezda

03.06.2015., Zagreb -  U muzeju Mimara odrzana je svecana promocija knjige Godine zmaja, Drazen - nikad ispricana prica autora Marjana Crnogaja i Vlade Radicevica.
 Photo: Goran Jakus/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Život leti kapetane, mladost biži, a na srcu friži…riječi su pjesme koja nas svakog 7. lipnja podsjeća da je prošla još jedna godina otkako je život u tragičnmoj prometnoj nesreći izgubio košarkaški Mozart, Dražen Petrović. Prošlo je točno 22 godine otkako je preminuo, bez dvojbe, najbolji europski košarkaš svih vremena. Nesreća na autocesti u blizini Ingolstadta i pogled na njegov slupani golf prizor je koji će do kaja života pamtiti svi koji su ikada čuli za njegovo ime.

Od Šibenke do New Jerseya

Dražen Petrović rodio se u Šibeniku 22. listopada 1964. Kao dječak je zavolio košarku, a sa samo 16 godina postao je igrač Šibenke. S nepunih 18 nastupio je za reprezentaciju bivše Jugoslavije. 1984. godine prvi put je nastupio na Olmpijskim igrama. Tu je osvojio prvu od tri olimpijske medalje.

U dresu Cibone je osvojio sve kupove i prvenstva. Iz Zagreba je prešao u redove Reala, da bi potom kao jedan od prvih europskih profesionalaca zaigrao u NBA ligi. Prvo u Portland Trail Blazersima, gdje je većinu vremena proveo na klupi, da bi nakon dvije godine pokazao svoj talent u dresu New Jersey Netsima.

NBA zvijezde o Draženu

O kakvom se igraču radilo svjedoče mišljenja nekih od najvećih NBA zvijezda.

– Ničega se nije bojao. Uživao sam igrati protiv njega. Imali smo prave dvoboje koji su išli do kraja, no nažalost nisu dugo potrajali. Ipak. ostavio jem dubok trag i upravo je on otvorio vrata europskim košarkašima u NBA – rekao je Michael Jordan.

– Dražen Petrović je najbolji europski košarkaš u povijesti. Bio je velik strijelac i strašno fizički moćan igrač. Ničega se nije bojaoZnao me oduševljavati i svojim asistencijama. To dokazuje da je itekako razumio igru – rekao ej ejndom prilikom najbolji košarkaš današnjice LeBron James.

https://www.youtube.com/watch?v=3Y5WreFQRDY
Međutim, najveće priznanje odao mu je legendarni Reggie Miller.

– Malo ću se pohvaliti. Smatram se najboljim šuterom svih vremena, ali ipak postoji jedan bolji. Bio mi je bez sumnje najveći rival na terenu. Uvukao mi se ispod kože, među ostalim i zato što često nisam razumio kad je pričao. Radi se o pokojnom velikanu Draženu Petroviću. Ako sam ikad nekoga htio zadaviti onda je to on. Dražen je bio moj ‘neprijatelj’. Nisam ga mogao smisliti – šaleći se rekao je Reggie Miller dodajući kako je Petrović za nega najbolji šuter kojeg je vidio.

https://www.youtube.com/watch?v=HLlPtBsGbYo

https://www.youtube.com/watch?v=xEHAMqrM2kU