Četiri Fifina sponzora traže odlazak Seppa Blattera s mjesta predsjednika

U pitanju su Coca-Cola, McDonalds, Visa i Budweiser koji tvrde da je Fifin imidž narušen

FOTO: AFP

Dva su dugogodišnja sponzora Međunarodne nogometne federacije (Fifa), Coca-Cola i McDonalds, zatražila odstupanje s dužnosti predsjednika krovne nogometne organizacije Seppa Blattera, zbog istrage koju je protiv njega pokrenulo švicarsko tužilaštvo.

Blatter (79) se sumnjiči da je, između ostaloga, potpisao za Fifu nepogodan ugovor s Karipskim nogometnim savezom, kršio predsjedničke dužnosti i postupao suprotno interesu organizacije čiji je predsjednik, kao i da je predsjedniku Uefe Michelu Platiniju, bez za to opravdanih razloga, isplatio dva milijuna švicarskih franaka.

“Svakim danom koji prođe imidž i reputacija Fife su sve okaljaniji. Fifi su potrebne hitne i duboke reforme, a to je moguće postići samo uz istinski neovisan pistup”, dio je Coca-Colina priopćenja.

Narušavanje reputacije

I McDonaldsovo zvuči slično:

” Događaji posljednjih tjedana nastavili su narušavati reputaciju Fife, kao i povjerenje javnosti u njezino vodstvo.”

Ubrzo su se po istom pitanju javili iz iz Vise i Budweisera, pa je za očekivati da je ovo tek početak sponzorske prisile koja bi trebala rezultirati traženim odlaskom Blattera s pozicije na kojoj sjedi od 1998. godine.

Fifa je, podsjetimo, nedavno i po hitnom postupku dužnosti razrješila glavnog tajnika Jeromea Valckea zbog optužbi da je pokušao profitirati na cijenama ulaznica za Svjetsko prvenstvo. Inače, Platini i prince Ali bin Hussein, koji je bio Blatterov protukandidat na izborima za predsjednika Fife održanima ranije ove godine, favoriti su za poziciju koja će biti upražnjena Švicarčevim odlaskom. U utrci za to mjesto je i Brazilac Zico.