Fiba je suspendirala Hrvatsku i još trinaest reprezentacija s Eurobasketa (a svima prijeti izbacivanje i sa Olimpijskih igara)

Riječ je o uvjetnim kaznama koje se mogu povući

Dario Šarić
FOTO: PIXSELL

Čini se kako u europskoj košarci vlada pravi kaos! Rat Fibe i Eurolige dosegnuo je prijelomnu točku. Naime, zbog “neposlušnosti” klubova koji su se priklonili Euroliginu Eurokupu, a ne njezinoj Ligi prvaka, Fiba je privremeno suspendirala 14 zemalja s Eurobasketa 2017., pa tako i Hrvatsku.

Osim toga, Fiba prijeti i izbacivanjem tih zemalja s olimpijskih kvalifikacijskih turnira pa čak i sa samih Olimpijskih igara.

Fiba se osvećuje

Fiba je tako suspendirala Tursku, Rusiju, Španjolsku, Grčku, Italiju, Izrael, BiH, Sloveniju, Poljsku, Litvu, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju kojoj se prijeti i oduzimanjem organizacije kvalifikacijskog turnira.

Riječ je o uvjetnim kaznama, koje se mogu povući ako se do srijede 20. travnja Fibi dostavi informacija o tome da su klubovi iz tih nacionalnih saveza odustali od Eurokupa ili su suspendirani iz nacionalnih prvenstava.

Cedevita i Zadar na potezu

A baš to moglo bi se u utorak, na sjednici UO-a HKS-a, dogoditi Cedeviti i Zadru, klubovima koji su na skupštini regionalne lige izabrali su izlazak u Eurokup umjesto u Fibinu Ligu prvaka, koja je sporna u čitavoj ovoj priči o sukobu.

19.11.2015., KC Drazen Petrovic, Zagreb - Turkish Airlines Euroliga, skupina B, 6. kolo, KK Cedevita - Olympiacos Piraeu. James White, trener Cedevite Veljko Mrsic. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
19.11.2015., KC Drazen Petrovic, Zagreb - Turkish Airlines Euroliga, skupina B, 6. kolo, KK Cedevita - Olympiacos Piraeu. James White, trener Cedevite Veljko Mrsic. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
PIXSELL

Potvrđuje to i predsjednik HKS-a Ivan Šuker:

‘Ne odustanu li, morat ćemo ih suspendirati’

“Ne odustanu li od podrške Euroligi, morat ćemo ih suspendirati jer moramo štititi interes hrvatske košarke. Meni su reprezentacija i nacionalno prvenstvo svetinja. Ako pak netko misli da mu je budućnost u ABA ligi, neka u njoj igra, no mi kao savez moramo se držati onoga što nalaže Fiba. Koliko pak u tome ima korektnosti, o tome ne želim govoriti”, kazao je Šuker, piše 24 sata.

Iz Cedevite, pak, poručuju:

“Stojimo iza svoje odluke da ćemo igrati u Euroliginu Eurokupu, a ako nas zbog toga HKS želi izbaciti iz hrvatskog prvenstva, neka to i učini”, jasno daje do znanja predsjednik Cedevite Mladen Veber.

Fiba želi unišiti Aba ligu

Fiba je žestoki protivnik regionalne Aba lige i svim ciljevima je želi uništiti.

“Žalosno je to da Fiba mora prijetiti sankcijama da bi prisilila klubove da igraju u njezinu natjecanju. Ako pak ovih 11 klubova iz regionalne lige koji su se opredijelili za Euroligu od toga odustane, onda vrlo upitna postaje opstojnost ABA lige jer se u Fibinu Ligu prvaka ide kroz nacionalna prvenstva. Da bi prisnažila svoju prijetnju, Fiba je krenula u potragu za zemljama koje su voljne preuzeti domaćinstvo kvalifikacijskih turnira od Italije i Srbije, ali i koje su spremne uskočiti umjesto ostalih suspendiranih kvalifikanata kao što su Hrvatska, Grčka i Turska, ali i već kvalificiranih olimpijaca Španjolske i Litve”, kazao je Krešo Novosel.