Komičar banuo na konferenciju Fife i Blatteru u lice bacio lažne novčanice

Sepp Blatter je najavio da se neće kandidirati za novog predsjednika

FOTO: AFP/AFP

Izborni kongres na kojem će Fifa birati svojeg novog predsjednika održat će se 26. veljače. Sadašnji predsjednik Međunarodne nogometne organizacije Sepp Blatter najavio je da se neće kandidirati na novom kongresu u kojem će Fifa, koja se nalazi usred najvećeg korupcijskog skandala u povijesti, odabrati novog predsjednika.

Fifa je već ranije na svojim stranicama objavila da će u ponedjeljak održati izvanredni sastanak na kojem će odabrati datum. U 15 sati održana je konferencija za medije na kojoj je potvrdila da će se izbori tada održati.

Također, iz Fife su rekli da će na izbornom kongresu biti predložene brojne reforme kojima će se restrukturirati Međunarodna nogometna organizacija. Na konferenciji su bili Blatter i glavni tajnik Fife Jérôme Valcke.

Konferenciju je obilježio komičar Simon Brodkin koji je na njenom početku došao do mjesta gdje su sjedili govornici i Blatteru u lice bacio gomilu lažnih novčanica, aludirajući na korupciju u Fifi. Nelsona su odveli zaštitari, a početak presice je zbog toga počeo malo kasnije.

Sepp Blatter

Na Blattera bačene novčanice

Blatter je na konferenciji izjavio da se neće kandidirati za novi mandat na izvanrednom izbornom kongresu Fife koji će se održati 26. veljače sljedeće godine. “Ja neću biti među kandidatima. Ne bira se samo predsjednik Fife, već novi predsjednik. Ja ne mogu biti nov, jer sam stari predsjednik”, kazao je Blatter, te je najavio da će se posvetiti svom hobiju, radijskom novinarstvu.

Švicarska policija je u svibnju na zahtjev američkih vlasti privela niz visokih dužnosnika Fife zbog sumnji u umiješanost u korupciju, mito i pranje novca u iznosu većem od 100 milijuna dolara. Nakon tog otkrića čelnici Uefe, europskih nogometnih saveza i mnogi ugledni nogometni dužnosnici pozvali su Seppa Blattera da podnese ostavku.

On je to prvotno odbio i ponovno je izabran za predsjednika Fife (29. svibnja), po peti puta, ali tri dana kasnije ipak je najavio ostavku.

Platini je glavni favorit

Podsjetimo, ranije danas smo pisali da sadašnji predsjednik Europske nogometne organizacije (Uefe) Michel Platini navodno ima veliku podršku za kandidaturu za mjesto čelnika Međunarodne nogometne organizacije (Fife), no iz Uefe poručuju da još nije odlučeno hoće li se 60-godišnji Francuz prijaviti za izbore.

Platinija za kandidata na izborima želi većina predsjednika nacionalnih saveza diljem svijeta, a BBC prenosi da Francuz, uz podršku svoje organizacije, ima potporu nogometnih saveza Azije, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te Kariba.

Zasada bez odluke

Podsjetimo, Fifa se nalazi u najvećem korupcijskom skandalu u svojoj povijesti, a njen dugogodišnji predsjednik Blatter sazvao je novi izborni kongres na kojem neće biti kandidat. Stoga će na mjesto predsjednika Fife doći novo ime, a iz Uefe nisu potvrdili hoće li se njihov čelnik kandidirati.

“Ništa nije odlučeno ili najavljeno po toj temi”, rekao je glasnogovornik Fife Goalu.

Iako službeni datum još nije objavljen, svjetski mediji pišu da će se kongres održati 16. prosinca, a ako se odluči kandidirati, Platini bi na izborima za predsjednika bio glavni favorit.