FIFA je od američkih vlasti zatražila povrat novca od bivših članova koji su priznali podmićivanje

Traži se naknada zbog štete za brend, poslovne interese i ugled

UEFA General Secretary Gianni Infantino gives a press conference following a UEFA Executive meeting on October 15, 2015 at the European football's governing body headquarters in Nyon. UEFA President Michel Platini will get a strong indication of the level of support from the organisation he heads after he was suspended for 90 days by FIFA's ethics committee looking into corruption at the global football body. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
FOTO: AFP

Svjetska nogometna federacija FIFA zatražila je desetke milijuna dolara od pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država, odnosno od bivših dužnosnika koji su osumnjičeni za korupciju.

Tako je FIFA priznala da su njeni bivši dužnosnici dobivali novac uoči odluka za domaćinstva svjetskih prvenstava. Predsjednik Gianni Infantino je kazao da je novac bio namijenjen za opremu i terene, a ne vile i automobile dužnosnika, te da će FIFA čekati na svoj novac “koliko god bude potrebno”. Zahtjev je u utorak podnesen uredu saveznog tužitelja u New Yorku.

“Više članova našeg Izvršnog odbora u više su navrata zloupotrijebili svoje pozicije kako bi prodali glasove u izboru domaćina velikih natjecanja,” piše u dokumentu predanom sudu u SAD-u.

SAD oduzima 190 milijuna $

U zahtjevu se traži povratak isplata, te naknada zbog štete za brend, poslovne interese i ugled. Bivši dužnosnici koji su se izjasnili krivima pristali su platiti 190 milijuna dolara oduzimanjem imovine.

“Dolari su trebali izgraditi nogometna igrališta, a ne vile i bazene, kupiti nogometnu opremu, a ne nakit i automobile”, stoji u Infantinovoj izjavi. U zahtjevu su i navedeni slučajevi, među kojima i 10 milijuna dolara mita Južne Afrike nekolicini tadašnjih članova Izvršnog odbora FIFA-e (Chuck Blazer, Jack Warner i ostali ) za Svjetsko prvenstvo 2010. godine.