Fifa je upravo drastično kaznila Atletico i Real zbog nepravilnosti u transferima maloljetnih nogometaša

Fifa je dugo istraživala registriranja igrača mlađih od 18 godina

Real Madrid's new French coach Zinedine Zidane speaks during a press conference at the Valdebebas training ground in Madrid on January 8, 2016.   AFP PHOTO / GERARD JULIEN / AFP / GERARD JULIEN
FOTO: AFP

Real Madrid i njihov gradski suparnik Atletico kažnjeni su zabranom trgovanja igračima u sljedeća dva prijelazna roka, objavila je Međunarodna nogometna federacija (FIFA).

Ovakvu je odluku krovna nogometna organizacija donijela jer su utvrđene nepravilnosti prilikom transfera i registracije nogometaša mlađih od 18 godina. Dodatno, Atletico je kažnjen s 900 tisuća švicarskih franaka, a Real s 360 tisuća, te su dobili rok od 90 dana za reguliranje situacije sa svim maloljetnim nogometašima.

Međutim, zabrana ne vrijedi za ovaj prijelazni rok pa će biti zanimljivo vidjeti kako će klubovi reagirati i koga će sve dovesti do kraja siječnja.

 

“Odluka, koja je klubovima objavljena danas, donesena je na temelju posebnih elemenata vezanih uz svaki slučaj pojedinačno. Istragom je utvrđeno da su maloljetni igrači sudjelovali u natjecanjima tijekom perioda 2007.-2014. (Atletico) i 2005.-2014. (Real).

Istraga duga godinu dana

AS je ranije objavio da je FIFA navodno već godinu dana istraživala okolnosti pod kojim su ova dva kluba registrirala igrače mlađe od 18 godina te su, piše AS, zatražili od Španjolskog nogometnog saveza da skupi dokumentaciju o svim maloljetnim nogometašima u klubovima.

Tamošnji Savez bio je, inače, kažnjen s 500 tisuća švicarskih franaka u isto vrijeme kad i Barcelona zbog njhove uloge prilikom registracije maloljetnih igrača koji dolaze iz stranih zemalja.

Barceloni kazna istekla početkom siječnja

Podsjetimo, Barcelona je kažnjena kupovinom novih igrača zbog kršenja pravila vezanih uz transfere deset maloljetnih nogometaša, a također je morala uptatiti 450 tisuća švicarskih franaka. Kazna joj je istekla početkom siječnja te su odmah registrirali 77 novih nogometaša u svim kategorijama.