FIFA objavila listu kandidata za trenera godine i da, Zlatko Dalić je među 11 nominiranih

O naslovu trenera godine odlučivat će i glasovi navijača, a nagrade će biti dodijeljene 24. rujna u Londonu

FOTO: Profimedia

Zlatko Dalić je jedan od 11 kandidata za nagradu FIFA-e za najboljeg trenera godine. Hrvatski izbornik tako je nakon svjetskog uspjeha s reprezentacijom u Francuskoj dospio, sasvim zasluženo, na listu najuspješnijih nogometnih trenera netom završene nogometne sezone.

Prije samog turnira u Rusiji vjerojatno je bilo teško za očekivati da će se Dalić naći na toj listi, što se može reći i za njegovog suparnika iz četvrt-finala Mundijala Stanislava Cherchesova, koji je takođe među nominiranima. Naravno, tu je i trener svjetskih prvaka, Didier Deschamps, a uz njega iz ruskog “kontingenta” dolazi i izbornik reprezentacije koja je igrala vjerojatno najljepši nogomet, Belgijanac Roberto Martinez, te čovjek koji je uvijek cinične Engleze uspio makar na trenutak uvjeriti da bi se nogomet mogao “vratiti kući”, Gareth Southagte.

Pep, Klopp i Zidane

Na listi nominiranih za trenera godine još je šest iskusnih i dobro poznatih stratega iz klupskog nogometa. Massimiliano Allegri (Juventus), Pep Guardiola (Manchester City), Jurgen Klopp (Liverpool), Ernesto Valverde (Barcelona), Diego Simeone (Atletico Madrid) i, naravno, Zinedine Zidane, koji je s Real Madridom ove godine osvojio treću uzastopnu Ligu prvaka.

Da, “Special one” nedostaje, što dovoljno govori o tome kakvu je sezonu imao Jose Mourinho sa svojim Manchester Unitedom.

Odluka 24. rujna

Odluku o tome tko će od 11 veličanstvenih postati Fifin trener donijet će četiri grupe glasača čiji će se odabiri raspodijeliti u jednakim proporcijama. Jednu četvrtinu glasova za izbornika godine nosit će izbor trenera reprezentacija članica Fife, drugu kapetani tih momčadi, treću izabrani mediji iz istih zemalja, a četvrtu – vi, to jest, navijači. Na Fifinim web stranicama se, naime, mogu odabrati trojica kandidata od 11 ponuđenih i to na način da prvi dobije pet bodova, drugi tri, a treći jedan.

Odluka o tome tko je trener godine i hoće li možda Dalić i na ovom natjecanju do neke medalje, bit će objavljena 24. rujna, na svečanoj ceremoniji proglašenja u Londonu.