FourFourTwo je uvrstio dva hrvatska stadiona na popis najljepših i napravio i listu onih koji se moraju vidjeti

Gospin dolac i Kantrida spadaju među najljepše stadione

09.08.2015., Imotski - Nogometni stadion Gospin dolac smjesten je ispod stijena uz Modro jezero, a odmah pokraj je i stara utvrda Topana. Stadion je medju 12 najneobicnijih u svijetu u izboru portala thisblogrules.com. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Ugledni nogometni mjesečnik FourFourTwo objavio je popis na kojem se nalazi stotinu nogometnih stadiona “koji se moraju vidjeti”. Postoji i popis dvanaest najljepših a na njemu se nalaze i dva hrvatska.

Listu stadiona koja se moraju vidjeti predvode sljedećih pet:

1. La Bombonera

Nogometni dom Boca Juniorsa zauzima prvo mjesto ljestvice stadiona koje “svaki navijač mora pohoditi barem jednom u životu.” Izgled mu je oblikovao nedostatak prostora, a rezultat je stadion oblika slova “D” sjajne akustike.

2. Camp Nou

Mjesečnik piše da je za izgradnju stadiona ‘kriv’ mađarski napadač Laszlo Kubala koji je u klub stigao 1950. i zabijao toliko golova da se morao napraviti veći stadion koji bi primio sve one koji su ga htjeli gledati. Gradnja je započela četiri godine kasnije, završena 1957. a on danas nosi naziv Camp Nou i dom je Barceloninih nogometaša.

https://www.youtube.com/watch?v=_5jHkB9R0mA

3. Wembley

Na mjestu originalnog, izgrađenog 1923. i srušenog osamdeset godina kasnije, podignut je 2007. stadion na kojem engleska nogometna reprezentacija igra svoje domaće utakmice. Kapacitet sjedećih mjesta iznosi mu 90.000 što ga čini drugim najvećim stadionom u Europi. Veći je tek Barcelonin s 99.354 mjesta.

4. Azteca

Osim što je ogroman (rekordna posjećenost nogometne utakmice mu je gotovo 120.000 ljudi) ovaj stadion u glavnom meksičkom gradu pamtljiv je po Maradoninoj “Božjoj ruci” i po “Golu stoljeća”, a ondje je i Brazil predvođen Peleom osvojio naslov svjetskih prvaka 1970. godine.

5. San Siro

Dijele ga Milan i Inter i djeluje monumentalno onako izdignut iz niza nižih građevina. Danas na njemu utakmice može pratiti nešto više od 80.000 ljudi.

Među stadionima koji nisu na popisu ovih svjetski poznatih nalaze se i neki koji su se izvjestiteljima mjesečnika svidjeli u toj mjeri da su ih “morali spomenuti”.

Na toj je listi, primjerice, stadion Svangaskard smješten u Toftiru na Farskim otocima toliko blizu oceana da postoji zaposlenik koji tijekom utakmica sjedi u čamcu i čeka lopte koje odlete u ocean pa ih vraća.

Nalazi se ondje i plutajući stadion u Singapuru. Travnjak se doslovce nalazi na površini mora, udaljen od tribina koje primaju 30.000 ljudi.

Gospin dolac u Imotskom jedan je od dva hrvatska stadiona koja su očarala izvjestitelje magazina.

Drugi je Kantrida za koji se navodi da podsjeća na AT&T Park u San Franciscu.