Francuska se do 90. minute mučila protiv iznenađujuće neloše Albanije, a zatim ih, u pet minuta, uništila

Deschamps je susret započeo bez Pogbe i Griezmanna.

France’s midfielder Paul Pogba (C) and Albania’s defender Ansi Agolli (R) vie for the ball during the Euro 2016 group A football match between France and Albania at the Velodrome stadium in Marseille on June 15, 2016. / AFP PHOTO / BERTRAND LANGLOIS
FOTO: AFP

Nogometaši Francuske teškom su mukom došli do tri boda protiv borbene Albanije. U dvoboju 2. kola skupine A Europskog prvenstva Tricolori su slavili s 2-0. Oba gola došla su u posljednjim minutama utakmice. Ali do 90. minute, Albanija je zadavala glavobolje jednom od favorita za osvajanje naslova prvaka Europe.

FRANCUSKA – ALBANIJA 2:0

Francuska: Lloris, Evra, Rami, Kante, Payet, Giroud, Martial, Matuidi, Sagna, Coman, Koscielny.

Albanija: Berisha, Lila, Lenjani, Hysaj, Agolli, Memushaj, Sadiku, Kukeli, Mavraj, Arlind Ajeti, Abrashi.

Strijelci: 1-0 Griezmann (90.), 2-0 Payet (95.)

Možemo samo svi zamisliti što bi se dogodilo da Francuska kojim slučajem u srijedu navečer na Velodromeu nije pobijedila Albaniju. Izbornik Didier Deschamps našao bi se na žestokom udaru javnosti. Ne samo zbog rezultata, nego i zbog hrabrog, jako hrabrog poteza uoči utakmice da na klupi za rezerve ostavi svoje dvije najveće zvijezde.

Hrabra i iznenađujuća odluka Deshampsa

Paula Pogbu i Antoinea Griezmanna. Jer to mu se vratilo poput bumeranga! To nije donijelo nikakav napredak u francuskoj igri u prvom poluvremenu, u kojem su se domaćini jako mučili i nisu stvorili niti jednu priliku, dok su Albanci, čvrsti u obrani, bili čak i opasniji u napadu.

Deschamps je priznao pogrešku i odmah na poluvremenu uveo u igru Pogbu umjesto vrlo lošeg Martiala. Francuska je bez Pogbe, a s Martialom djelovala bezidejno, nemaštovito.

Pogba oživio Tricolore

Ulaskom Pogbe na početku drugog poluvremena, igra Tricolora dobila je na kreativnosti i brzini. Ipak, u 52. minuti Albanci su mogli šokirati Francusku – na ubačenu loptu startali su Evra i Memushaj, a lopta se odbila od obojice i odsjela na lijevoj vratnici francuskog gola.

U 69. minuti Francuzi su konačno uputili šut u okvir vrata, a udarac Girouda glavom završio je na vratnici. Francuzi su ulaskom Griezmanna dobili na agresivnosti, ali veliki broj ubačaj sa strane u kazneni prostor Albanaca nije urodio golom.

Albanija držala u šahu Francuze do 90. minute

Napokon, u 90. minuti “albanski bunker” je probijen – s desne strane je ubacio Ramy, a Griezmann glavom oposlao loptu u sami kut vrata Berishe za erupciju oduševljenja na Velodromeu.U petoj minuti sudačke nadoknade Payet je udarcem desetak metara potvrdio teško izborenu pobjedu.

Payet igrač utakmice

Pogba, Griezmann i Payet nisu, doduše, Deschampsa spasili kritika jer će u četvrtak ujutro u naslovima svih dnevnih novina prevladavati samo jedan naslov, samo jedan ton odnosno poruka:

“Didier Deschamps, s ovakvom igrom ne možemo postati prvaci Europe”!

Surova realnost Tricolora jer je Francuska protiv čvrstih Albanaca pokazala niz slabosti koje bi ih trebali zabrinjavati, kada dođu puno jači suparnici. Albanci su se hrabro borili, čak su i napadali, ali su tragično primili dva gola u zadnjim minutama.

Ranije su u ovoj skupini Rumunjska i Švicarska igrali 1-1. U zadnjem kolu igraju Francuska-Švicarska, te Rumunjska- Albanija.

LJESTVICA:

1. FRANCUSKA 2 2 0 0 4-1 6

2. ŠVICARSKA 2 1 1 0 2-1 4

3. RUMUNJSKA 2 0 1 1 2-3 1

4. ALBANIJA 2 0 0 2 0-3 0