Grčki košarkaši pobijedili su Sloveniju i osigurali prvo mjesto u skupini u kojoj je i Hrvatska

Grci su imali čak šestoricu dvoznamenkastih strijelaca

FOTO: PIXSELL

Pobijedivši u srijedu Sloveniju s 83-72, košarkaši Grčke su uoči posljednjeg kola skupine C EuroBasketa 2015,koja se igra u Areni Zagreb, osigurala prvo mjesto s kojeg će ići u nokaut fazu te u osmini finala igrati protiv četvrtoplasirane reprezentacije iz skupine D.

Efikasni Grci

Grci su imali čak šestoricu dvoznamenkastih strijelaca koje je s 19 koševa i 6 asistencija predvodio Vasilis Spanoulis. Printezis je ubacio 16 poena, Calathes 12, a Bourousis uz 11 koševa imao i 8 skokova. Jaka Blažič s 27 koševa i Zoran Dragić s 22 poena, nisu mogli samo nadigrati raznovrsniji grčki napadački arsenal. Grci su dobrim dijelom kontrolirali utakmicu, već u prvom poluvremenu stvorili 17 koševa prednosti, ali su se uporni Slovenci nošeni gromoglasnom podrškom oko 5000 svojih navijača vratili do -2 (60-62) u 32. minuti. Ipak, Grčka je u završnici još jednom pokazala zašto je u statusu jednog od favorita, a Spanoulis,baš kao i protiv Hrvatske,pokazao zašto je jedan od najboljih košarkaša na Starom kontinentu.

Ako Hrvatska pobijedi Nizozemsku, a Makedonija Gruziju, Slovenija će protiv Makedonaca u posljednjem kolu igrati utakmicu za 3. mjesto u skupini C.

U skupini D Češka je pobjedom nad Belgijom 66-64 osigurala mjesto u osmini finala, samo je pitanje s koje će pozicije Česi ići u Lille i protiv koga će tamo igrati. U neizvjesnoj završnici Česi su uspjeli obraniti prednost koju su imali većim dijelom dvoboja. Jan Vesely je ubacio 21 koš uz 12 skokova za pobjednike, a Tomaš Satoransky dodao 14 poena. Strijelce Belgije predvodili su Tabu s 12 i Gillet s 10 koševa. I Belgija će biti među putnicima za Lille uspije li u posljednjem kolu pobijediti Ukrajinu, jednu od četiri reprezentacije koje su u prva tri nastupa ubilježile tri poraza.

Srbija blizu prve pozicije

Još jednim uvjerljivim nastupom i pobjedom nad Turskom 91-72 košarkaši Srbije su gotovo osigurali prvo mjesto u skupini B. Za to im je potreban ili večerašnji poraz Italije ili pobjeda protiv iste reprezentacije, ako Talijani svladaju Njemačku u 4. kolu. Raduljica s 20 poena i Teodosić sa 17 bili su najbolji srpski strijelci, dok je za Turke Muhammed Ali postigao 16 koševa, a Erden 14. Kako u posljednjem kolu igraju protiv Islanda, Turci su vjerojatno jedan od četiri berlinska putnika za Lille.

Nakon nevjerojatnog preokreta i pobjede protiv Izraela u produžetku, košarkaši Bosne i Hercegovine teško su poraženi u dvoboju s Finskom koja je slavila s 88-59. To praktično znači oproštaj BiH reprezentacije od ambicija za plasmanom u drugi krug za što joj neće biti dovoljna samo pobjeda nad Rusijom u posljednjem kolu. Finske strijelce predvodio je Wilson sa 16 koševa, Koponen je ubacio 14, a Nuutinen 13. Strijelce BiH predvodio je Albijanić s 14 poena, Kikanović je dodao 13.