Lewis Hamilton postavio rekord i slavio na VN Velike Britanije

Hamilton je u nedjelju odvozio 18 uzastopnu utrku u kojoj je vodio, što je novi rekord

Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton celebrates on the podium after winning the British Formula One Grand Prix at the Silverstone circuit in Silverstone on July 5, 2015.
 AFP PHOTO / BEN STANSALL
FOTO: AFP

Do pete je pobjede u devetoj utrci sezone Svjetskog prvenstva u Formuli 1 stigao Lewis Hamilton slavljem pred domaćom publikom na Velikoj nagradi Velike Britanije.

Branitelj naslova prvaka sjajno je odradio dionicu po suhom, a u kasnijem dijelu utrke kišom natopljenom Silverstoneu, te se treći puta u karijeri prvi probio ciljnom ravninom ove utrke. Ujedno je povećao bodovnu prednost pred momčadskim kolegom Nicom Rosbergom, koji je utrku završio na drugome mjestu, na 17 bodova.

Bolji od Stewarta

Mercedesovi vozači nastavili su tako dominaciju kakvu iskazuju tijekom cijele sezone, a jedinu su boljku pokazali na samom startu kada je Williamsov dvojac iz drugoga reda, Felipe Massa i Valteri Bottas, iskoristio slab ulazak vodećeg tima u utrku i zauzeo čelne pozicije.

Hamilton je u ovoj utrci uspio i ostvariti rekord koji nije vlasnika mijenjao 45 godina. Naime, prestigao je postignuće Jackiea Stewarta koji je uspio povezati 17 utrka u nizu na kojima je vodio. Hamilton je trenutačno na brojci 18.

Dodajmo da su ciljnom ravninom iza Mercedesovih vozača redom prošli Vettel (Ferrari), Massa (Williams) i Bottas (Williams).

Ukupni poredak vozača:

1. Lewis Hamilton (VB/Mercedes) 194 boda,
2. Nico Rosberg (Njem/Mercedes) 177,
3. Sebastian Vettel (Njem/Ferrari) 135,
4. Valtteri Bottas (Fin/Williams) 77,
5. Kimi Raikkonen (Fin/Ferrari) 76,
6. Felipe Massa (Bra/Williams) 74…

Ukupni poredak konstruktora:

1. Mercedes 371 bod,
2. Ferrari 211,
3. Williams-Mercedes 151,
4. RedBull – Renault 63,
5. Force India – Mercedes 39…