Nekad je nužno odabrati stranu

HNS se oglasio o Zakonu o sportu, tvrde da su u njemu uočili puno manjkavosti

Iz ministarstva su najavili slanje inspekcije u HNS

Damir Vrbanović, HNS
FOTO: PIXSELL

Vezano uz današnje stupanje na snagu Zakona o sportu, oglasili su se i najprozivaniji po tom pitanju – čelnici Hrvatskog nogometnog saveza, javlja N1.

Damir Vrbanović, izvršni direktor HNS-a, rekao je da je pressica planirana jer danas ističe 6-mjesečni rok za prilagodbu na promjene u Zakonu o sportu.

“Htjeli smo putem medija priopćiti stavove HNS-a u ovom trenutku. Poslali smo svim županijski savezima obavijest o tome što HNS vidi sada kao situaciju u kojoj se nalazi, kao i jedno tumačenje onoga o čemu ste se vi zadnjih nekoliko dana jako angažirali.

Mi smo u 8. mjesecu 2015., kada je stupio na snagu novi Zakon, izjavili da je donošenje ovakvih odluka nepotrebno, i da nije bilo potrebe za tim. Tada smo već govorili da se HNS zalaže za jedan sveobuhvatan, cjelovit i novi Zakon o sportu.

Ministarstvo je tada pripremilo novi Zakon, i on se već približavao finalizaciji, no Sabor je ipak donio ovaj zakon s dopunama i izmjenama, što je legitimno, osim što smo uočili čitav niz manjkavosti.”, kazao je Vrbanović.

Zakon na snazi od utorka

Podsjetimo, novi Zakon o sportu stupio je na snagu u utorak, 9. veljače, nakon što je protekao šestomjesečni period prilagodbe za klubove i saveze. No Hrvatski nogometni savez protivi se promjenama pa se suočava s kaznama koje su propisane u samom Zakonu.

U ponedjeljak je iz HNS-a poslana poruka da Zakon neće poštivati. HNS-ov otpor prema promjenama je toliki da su Ustavnom sudu čak poslali zahtjev za provjeru ustavnosti Zakona.

Bivši saborski zastupnik HNS-a Srđan Gjurković, najzaslužniji što su izmjene Zakona o sportu uopće došle do Sabora, pozvao je u ponedjeljak Vladu i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta da reagira na otpor u nogometnom savezu, i da, provodeći Zakone, pošalju sportske inspekcije u HNS.

Ministarstvo šalje inspekciju

O tome hoće li to i što će učiniti po ovom pitanju, pitali smo u Ministarstvu. Dobili smo najavu da će, s obzirom na Zakon, sportska inspekcija biti poslana u nadzor.

“Prijelaznim i završnim odredbama Zakona, člankom 9.st 1. Županijski sportski savezi, odnosno sportski savez Grada Zagreba i nacionalni sportski savezi osnovani u sportu u kojem najmanje polovina sportskih klubova koji sudjeluju u najvišem rangu nacionalnog sportskog natjecanja imaju profesionalni status u smislu članka 24. Zakonu o sportu (»NN 71/06., 150/08., 124/10., 124/11., 86/12. i 94/13.), dužni su u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Zakona provesti izbore za skupštinu i sazvati skupštinu županijskih sportskih saveza, odnosno sportskog saveza Grada Zagreba i nacionalnih sportskih saveza u skladu s odredbama članka 2. i 3. ovoga Zakona.

Kritike iz Mosta

Također, o ovom se pitanju oglasio i Most: ‘Most nezavisnih lista duže se vrijeme zalaže za to da miješanje politike u sport ne smije biti u funkciji krajnje dvojbenih interesa pojedinaca i skupina. Država treba brinuti isključivo o ostvarivanju preduvjeta da sport bude transparentna djelatnost usklađena sa zakonom i lišena skandala.

Sport mora biti primjer fer i poštenog natjecanja u kojem uživaju i oni koji se njime bave i oni koji u njemu uživaju kao gledatelji.

Most ne dozvoljava farsu

Trenutno je hrvatski sport, a posebno nogomet, miljama udaljen od toga. Hrvatski građani zaslužili su da im, kada je već nemoguće preko noći ostvariti bolji standard, barem omogućimo da uživaju u sportu po kojem je Hrvatska oduvijek bila poznata.

Most neće dozvoliti farsu koja je od nogometa učinila biznis jedne obitelji i umjesto stadiona punila Uskokove optužnice, stupce crne
kronike i rubrike sa skandalima, javlja N1.