Hoće li drama Đoković noćas završiti

Tenisač u pritvoru čeka odluku o tome hoće li zaigrati na Australian Openu ili biti deportiran iz zemlje

Serbian tennis player Novak Djokovic arrives before heading straight to quarantine for two weeks isolation ahead of their Australian Open warm up matches in Adelaide on January 14, 2021. (Photo by Brenton EDWARDS / AFP)
FOTO: AFP

Cijeli svijet danima prati dramu oko tenisača Novaka Đokovića koji se ponovno nalazi u pritvoru, gdje čeka odluku suda o njegovoj žalbi na ukidanje vize i o tome hoće li naposljetku zaigrati na Australian Openu. Rasplet bi se trebao dogoditi na australskom sudu večeras oko 23 i 30 sati po našem vremenu, odnosno u nedjelju oko 9 i 30 po australskom, kada se očekuje donošenje konačne odluke hoće li Đokovića deportirati iz Australije.

Ovo sve se događa nakon što je u petak tamošnji ministar za imigracije Alex Hawke iskoristio svoje široke ovlasti i Đokoviću uskratio pravo boravka u zemlji, četiri dana nakon što je sudac na australskom federalnom sudu tenisaču vratio vizu i naredio da ga se pusti iz pritvora.

Ponovno u pritvoru

Novak Đoković ponovno je u pritvoru u imigracijskom hotelu Park, gdje je završio rano jutros po našem vremenu. U istom hotelu završio je i kada mu je prvi put oduzeta viza po dolasku u Australiju. U međuvremenu je, nakon što mu je australski federalni sud vratio vizu, bio na slobodi te se vratio treniranju prije početka Australian Opena.

Sinoćnje saslušanje

Kada mu je ministar Hawke u petak navečer, po australskom vremenu, uskratio pravo boravka u zemlji, sazvano je hitno saslušanje na sudu. Dogovoreno je da će Đoković tu noć provesti na slobodi, ali da će biti pritvoren nakon razgovora sa službenicima za migracije sljedeće jutro. Tako se i dogodilo.

Ročište na kojem bi sve trebalo biti odlučeno zakazano je za 23 i 30 sati u subotu po srednjoeuropskom vremenu.

Đokovićevi odvjetnici dobili prvu bitku

U međuvremenu, odvjetnici prvog tenisača svijeta dobili su prvu bitku. Naime, tražili su da se noćašnje suđenje na australskom federalnom sudu održi pred tri suca, a ne pred samo jednim. Tako će o njegovu slučaju odlučivati suci James Allsop, Anthony Besanko i David O’Callaghan, prenosi The Age.

Nadal: ‘Ni jedan tenisač nije iznad Australian Opena’

I dalje se na cijelu situaciju nižu reakcije iz svijeta sporta. Španjolski tenisač Rafael Nadal, još jednom upitan za ‘slučaj Đoković’, je rekao kako „igrači dolaze i odlaze, ali tenis ide dalje“ te da „nitko nije iznad Australian Opena“. Na ovogodišnjem Grand Slam turniru u Melbourneu Nadal i Đoković trebali su loviti 21. Grand Slam titulu u karijeri.

Nadal je rekao da je i ”malo umoran od cijele ove situacije”. Kaže, nije sporno da je Đoković jedan od najboljih tenisača u povijesti tenisa, ali ne postoji igrač koji je iznad samog tenisa”, prenosi The Age.

‘Dokument o testiranju je apsolutno ispravan’

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić snimio je jučer video podrške tenisaču, rekavši da se ne bi ni oglasio da australski premijer Scott Morrison nije pozdravio odluku o ponovnom ukidanju vize Đokoviću. ”Zašto ga maltretirate i iživljavate se ne samo nad njim, već nad njegovom obitelji i cijelom jednom nacijom, slobodarskom i ponositom. Je li to potrebno da biste dobili neke izbore?”, poručio je, između ostalog.

U petak je član srbijanskog Kriznog stožera za suzbijanje zaraze Zoran Gojković izjavio da su dokumenti koje su državna tijela Srbije izdala Đokoviću da je bio pozitivan na koronavirus – “apsolutno ispravni”.

Na pitanje novinara da protumači datume i vrijeme na dokumentima o testiranju najboljeg tenisača svijeta, rekao je kako bi mogao biti kazneno odgovoran ako govori o medicinskoj dokumentaciji koja je privatno vlasništvo. “Za nas je ta priča apsolutno jasna. Novak Đoković je imao validan dokument da je bio pozitivan na koronavirus”, rekao je Gojković.

Kako je sve počelo

Cijela drama oko Đokovića počela je 5. siječnja, kada je tenisač došao u Australiju kako bi sudjelovao na prvom ovogodišnjem Grand Slam turniru koji se održava od 17. do 30. siječnja. Za ulazak u zemlju trebao se cijepiti protiv koronavirusa, no Đoković to nije učinio pa je tražio izuzeće Nezavisne komisije za razmatranje medicinskih izuzeća. To je dobio na temelju preboljenja koronavirusa. Kada je na temelju tog izuzeća želio ući u zemlju, Australci su ustvrdili kako ono nije legitimno te su mu odbili vizu.

U međuvremenu, pojavile su se nejasnoće oko datuma tenisačevog pozitivnog PCR testa iz prosinca prošle godine. Ispostavilo se, naime, da je Đoković okolo hodao pozitivan. I sam je naposljetku priznao da je zaražen dao intervju za francuski L’Equipe 18. prosinca, istovremeno tvrdeći da nije znao da je zaražen kada je djeci dijelio pehare dan nakon što je dobio pozitivan test, 17. prosinca. Međutim, prema PCR testu kojeg je ustupio australskom sudu, Đoković je testiran 16. prosinca i istog je dana dobio rezultate. Veliki dio javnosti uvjeren je da je bilo manipulacije s Đokovićevim testom.