Nekad je nužno odabrati stranu

Piše Aleksandar Holiga: Zašto su liste najboljih igrača besmislene, a Zlatna lopta štetna za nogomet

Ronaldo je osvojio više Zlatnih lopti nego naslova prvaka Španjolske

Real Madrid's Portuguese forward Cristiano Ronaldo (L) and Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi look on during the Spanish league "Clasico" football match Real Madrid CF vs FC Barcelona at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on March 23, 2014.   AFP PHOTO/ GERARD JULIEN / AFP / GERARD JULIEN
FOTO: AFP

Kraj kalendarske godine tradicionalno nudi priliku sportskim novinarima da se osjete važnima i uživaju u slatkoj iluziji kako se i njih nešto pita. Da, riječ je o svim onim silnim izborima i proglašenjima najboljih, sastavljanju raznih rang-lista i dodjelama nagrada.

Zašto skrivati, nama piskaralima to je zabavno, a i rado se čita, premda možda ponajviše zbog toga da bi drugi poznavatelji sporta – oni koje se ništa ne pita – mogli komentirati nešto u stilu: “Vidi ove debile, njima je XY bolji od ZW-a!”. No, koliko sve to ima realnu težinu i smisao?

Netko će uvijek biti nezadovoljan i uvrijeđen

Komparativna valorizacija sportaša iz različitih sportova, pogotovo onih iz individualnih s onima iz kolektivnih, posebna je tema – jer kako usporediti uspjeh nekog svjetski slavnog vrhunskog profesionalca u momčadskom sportu s mukama i entuzijazmom amatera koji jedva spaja kraj s krajem, a prati ga samo uža rodbina sve dok ne počne osvajati medalje?

TO GO WITH AFP STORY BY Yann BERNAL A combination of file pictures made on August 11, 2015 shows (From L) Barcelona's Brazilian forward Neymar da Silva Santos Junior, Real Madrid's Cristiano Ronaldo and Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi. Barcelona's stars Lionel Messi, Neymar are up against Real Madrid's Cristiano Ronaldo for UEFA's 2014-2015 Best Player award which will be awarded on August 27, 2015. AFP PHOTO/ ARCHIVES / AFP / -
TO GO WITH AFP STORY BY Yann BERNAL A combination of file pictures made on August 11, 2015 shows (From L) Barcelona's Brazilian forward Neymar da Silva Santos Junior, Real Madrid's Cristiano Ronaldo and Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi. Barcelona's stars Lionel Messi, Neymar are up against Real Madrid's Cristiano Ronaldo for UEFA's 2014-2015 Best Player award which will be awarded on August 27, 2015. AFP PHOTO/ ARCHIVES / AFP / -
AFP

Treba li nagraditi, primjerice, nogometaša koji je važan kotačić u top klubu ili pak prvaka u veslanju, samostrelu, bilijaru na ledu? Jesu li takvi izbori natjecanje u popularnosti ili priznanje izvornom olimpijskom idealu? Kako god okrenuli, netko će uvijek ostati nezadovoljan i uvrijeđen.

Inflacija izbora najboljih

Međutim, posljednjih godina svjedočimo inflaciji izbora najboljih nogometaša. Uz one tradicionalne po pojedinim ligama, tipa “Žuta majica Sportskih novosti” ili njeni ekvivalenti u drugim zemljama, sve je više takvih kojima nije cilj samo proglasiti “pobjednika” – kao u slučaju Zlatne lopte ili nagrade koju dodjeljuje magazin World Soccer – nego rangirati veći broj (najčešće 100) igrača iz cijelog svijeta u prošloj kalendarskoj godini.

Kad sam prošli mjesec dobio poziv za sudjelovanje u jednom takvom izboru, onom koji provodi engleski The Guardian, nisam baš bio presretan.

Naporan i frustrirajući posao

Naravno, čast je biti dio nečega takvog, također i godi egu utvarati sebi (što bi rekao Ćiro) da si relevantan suditi o tome tko je među zvijezdama bolji od koga, ali sastavljanje svoje liste 40 najboljih (koja se zbraja s glasovima drugih suradnika diljem svijeta) je psihički naporan i frustrirajući posao.

Sweden's forward Zlatan Ibrahimovic (L) shakes hands with Portugal's forward Cristiano Ronaldo prior to the FIFA 2014 World Cup playoff football match Sweden vs Portugal at the Friends Arena in Solna, near Stockholm on November 19, 2013. Portugal won the match 2-3 to secure their place at the World Cup in Brazil. AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND
Sweden's forward Zlatan Ibrahimovic (L) shakes hands with Portugal's forward Cristiano Ronaldo prior to the FIFA 2014 World Cup playoff football match Sweden vs Portugal at the Friends Arena in Solna, near Stockholm on November 19, 2013. Portugal won the match 2-3 to secure their place at the World Cup in Brazil. AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND
AFP

Izgubiš na njega daleko previše dragocjenog vremena, a na kraju nikad nisi zadovoljan: gledaš listu i sam sebi govoriš: “Vidi debila, kako ovaj može biti ispred onog?”. I to se ponavlja bez obzira na to koliko puta promijenio poredak.

A kad se pojavi konačna, zajednička lista, pa vidiš da ima još žešćih “debila”, kao i onih koji golmana svoje reprezentacije stave na prvo mjesto, frustracija je samo još veća.

Potreba za rangiranjem svega i svačega

Eto, recimo, Carlos Tevez. Čovjek je s Juventusom osvojio dvostruku talijansku krunu i doteglio ga do finala Lige prvaka kao jedan od ključnih igrača; zatim se vratio u Argentinu i ondje također uzeo dvostruku krunu s Bocom – sve to tijekom ove godine. U 60 klupskih nastupa ima 34 gola i 12 asistencija, s time da njegov timski učinak uvelike nadmašuje suhu bazičnu statistiku. I takav igrač, koji je nesumnjivo briljirao i igrao vjerojatno najzreliji nogomet u karijeri, završio je na 41. mjestu godišnje liste magazina FourFourTwo.

Carlos Tevez
Carlos Tevez AFP

Zar je zaista bilo 40 boljih od njega, a među njima Jerome Boateng, Mesut Özil, Luka Modrić? A Cristiano Ronaldo, koji je zabio jako puno golova za Real Madrid, ali nije osvojio apsolutno ništa, kočoperi se na 2. mjestu FFT-ove liste.

Potreba za rangiranjem svega i svačega prateći je fenomen potrošačkog društva.

Subjektivan dojam

Nogomet je timski sport; vrijednost i učinak pojedinca ne može se gledati izvan konteksta i uspjeha momčadi. Međutim, nogomet je i dio kulture spektakla, čiji je središnji dio kult celebrityja – puno je lakše promovirati i reklamirati pojedinca nego kolektiv ili igru samu, pogotovo na globaliziranom tržištu gdje milijuni i milijuni fanova nemaju neposrednu emotivnu ili geografsku poveznicu s momčadima koje gledaju na televiziji.

Ovakve liste u potpunosti su oblikovane na osnovu subjektivnog dojma, na koji – htjeli to ili ne htjeli – popularnost protagonista ima veliki utjecaj. One su iracionalne, favoriziraju određeni tip igrača i koliko god zabavne i kontroverzne bile, u osnovi su besmislene.

‘Individualne nagrade potiču sebičnost i loš nogomet’

Izbor svih izbora – onaj za Ballon d’Or – sasvim je druga razina. On nije samo besmislen nego i štetan za nogomet. Tako barem smatra Jonathan Wilson, glasoviti kroničar i kolumnist, koji kaže:

“Ballon d’Or, odnosno ono u što se pretvorio, podriva kolektivnu bit nogometa. Igrač bi uvijek trebao težiti tome da čini ono što je najbolje za momčad, ali rastuća popularnost individualne nagrade potiče pucanje kad bi dodavanje bilo bolje rješenje, pokušaj atraktivnih poteza koji će biti hit na portalima i društvenim mrežama prije nego nešto jednostavnije i učinkovitije. Individualne nagrade potiču sebičnost, razmetanje i loš nogomet.”

Trijumf celebrity kulture nad nogometom

Otkako je prije pet godina trofej koji još od 1956. tradicionalno dodjeljuje magazin France Football spojen s FIFA-inom nagradom, Ballon d’Or se pretvorio u trijumf celebrity kulture nad nogometom.

Svake godine sve glamuroznija dodjela, s izravnim televizijskim prijenosom, dočekom na crvenom tepihu, uzvanicima u elegantnim odijelima i dramom oko pobjednika koji se nastoji držati u tajnosti sve do posljednjeg trenutka, stilizirana je u ekvivalent filmskom Oscaru ili glazbenom Grammyju.

000_ARP4070389
AFP

Ali u nogometu već postoji posve objektivni sustav vrednovanja uspjeha, zasnovan na osvajanju bodova, pozicijama na ljestvici, osvajanju prvenstava i kupova.

Individualna nagrada važnija od momčadskog trofeja

Središnja tema nedavno objavljene filmske biografije Cristiana Ronalda nogometaševa je opsesija Zlatnom loptom. On uopće niti ne skriva da je smatra ultimativnom počašću, važnijom od bilo kakvog momčadskog trofeja, a o tome govore i njegove reakcije prilikom osvajanja iste: preklani se rasplakao poput dječačića, a lani krkanski proderao: “Siiii!”.

Ovog sjajnog nogometaša, također i dobitnika nagrade za “najlajkaniju osobu na Facebooku”, toliko se to dojmilo da nije bio u stanju zatomiti emocije i pokazati minimum dostojanstva.

Zanimljivo je primijetiti i to da je, otkako je 2009. prešao u Real Madrid, najveći klub na svijetu, Ronaldo osvojio više Zlatnih lopti nego titula španjolskog prvaka. Govori li nam to nešto?


Tekst je objavljen 12. prosinca u tiskanom Telegramu