Hrvatska – Bjelorusija 27-21: Rukometaši pobjedom otvorili Euro, briljirali vratar Stevanović i Štrlek

Sljedeću utakmicu Hrvatska igra u nedjelju protiv Norveške

FOTO: Hrvatski rukometni savez

Hrvatski rukometaši pobijedili su Bjelorusiju 27-21 na otvaranju Europskog prvenstva koje je u petak započelo u Katowicama. Nakon nesigurnih uvodnih 30 minuta i izjednačenja kojim se otišlo na odmor (15-15) izabranici Željka Babića ponudili su mnogo više u nastavku i stigli do uvjerljivog slavlja u prvoj utakmici svoje skupine B.

Devet golova pritom, od čega šest sa sedam metara, postigao je Manuel Štrlek, a po pet dodali Marko Kopljar (koji je zbog grča u nozi propustio završnicu) i Ivan Čupić. Sjarhej Rutenka zabio je osam za suparničku momčadi, ali samo jedan u nastavku igre u kojem je hrvatska rukometna reprezentacija pokazala mnogo više od suparnika.

Zaostatak u prvom poluvremenu

Protiv nominalno najslabije reprezentacije u skupini Hrvatska je bila u rezultatskom zaostatku tijekom čitavog prvog poluvremena. Upravo u tom razdoblju odlično je igrao 35-godišnji veteran Rutenka koji je odlično otvorio utakmicu, te s dva pogotka doveo Bjelorusiju u vodstvo od 2-0. Loša igra u obrani, te spor protok lopte u napadu uz promašene sedmerce Čupića i Zlatka Horvata onemogućavali su Hrvatsku da nadoknadi početni zaostatak, štoviše Bjelorusija je u 12. minuti stigla i do maksimalnog vodstva od tri razlike (8-5).

Vjerojatno ključni potez utakmice dogodio se pri rezultatu 10-8 kada je uslijedila promjena vratara u hrvatskoj reprezentaciji; indisponiranog Mirka Alilovića zamijenio je debitant Ivan Stevanović koji je u desetak minuta prvog poluvremena sakupio četiri obrane, a do kraja ogleda njih deset iz 21 udarca upućenog na njegova vrata.

https://vine.co/v/iOqvnVVQi97

U prvom poluvremenu Bjeloruse su u prednosti održavali Rutenka sa sedam pogodaka i odlični vratar Vjačeslav Saldacenka s osam obrana.

Čupić pogodio prvo vodstvo

Nakon što u prve tri minute drugog poluvremena niti jedna reprezentacija nije postigla pogodak, Čupić je pogotkom s krila donio prvo vodstvo Hrvatskoj na utakmici, a nakon toga se izabranici Željka Babića više nisu osvrtali. U 39. minuti prvi su put poveli s tri razlike (20-17), u 50. četiri (24-20), a u 54. pet (26-21) i pitanje pobjednika je bilo odlučeno.

Pohvaliti treba i kompletnu obranu u nastavku igre, budući da je Hrvatska u pola sata drugog dijela primila tek šest pogodaka.

Izjave iz redova hrvatske reprezentacije pročitajte ovdje.

Hrvatski rukometaši dobrom su obranom stigli do prve pobjede na Euru
Hrvatski rukometaši dobrom su obranom stigli do prve pobjede na Euru Hrvatski rukometni savez

Slijedi Norveška

Sljedeću utakmicu Hrvatska igra u nedjelju, a suparnik će joj s početkom u 18.15 sati biti Norveška.

Hrvatska – Bjelorusija 27-21 (15-15)
KATOWICE. Spodek Arena

HRVATSKA: Stevanović, Alilović; Marić, Duvnjak, Kopljar 5, Gojun, Horvat, Karačić 1, Štrlek 9 (6), Čupić 5, Kovačević, Mamić 1, Šebetić 1, Slišković 3, Brozović 2

BJELORUSIJA: Kišov, Saldacenka; Brovka, Kuleš, Babičev 1, Hadkevič, Zajcav, Puhovski 1, Rutenka 8 (3), Nikulenkav 1, Šilovič 7, Pacikajlik, Jurinok 3, Baranav, Prakapenja, Citov

SUCI: Johansson i Kliko (Švedska)

ISKLJUČENJA: Hrvatska 12 minuta, Bjelorusija 10 minuta

SEDMERCI: Hrvatska 6 (8), Bjelorusija 3 (5)