Nekad je nužno odabrati stranu

Hrvatska i Belgija su podijelile bodove prvog dana ogleda u Davis Cupu

Raspored dvoboja u subotu donosi ogled parova

Marin Cilic of Croatia hits a return against Chung Hyeon of South Korea during their men's singles match on the fourth day of the Brisbane International tennis tournament on January 6, 2016. AFP PHOTO / Saeed KHAN
-- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE / AFP / SAEED KHAN
FOTO: AFP

Završen je program prvoga dana dvoboja belgijske i hrvatske Davis Cup reprezentacije kojem je domaćin Liege. U meč parova koji je na rasporedu u subotu reprezentacije će ući poravnatog omjera 1-1, nakon što je bod Hrvatskoj donio Marin Čilić pobjedom bez izgubljenog seta protiv Kimmera Coppejansa, a izjednačio David Goffin u pet setova dugom trileru protiv Borne Ćorića.

Prvi su na teren izašli Čilić (12. u ATP-ovom poretku) i Coppejans (122. tenisač svijeta) i premda će rezultat od 3-0 u setovima sugerirati lako ostvarenu pobjedu za najboljeg hrvatskog tenisača, ona nije bila takva.

Čilić uspješno hvatao zaostatke

Coppejans, 22-godišnjak koji je protiv Čilića igrao prvi “živi” pojedinačni meč za reprezentaciju, u sva je tri seta imao prednost koju je najbolji hrvatski reket morao stizati u 7-5, 6-3, 7-5 pobjedi. Poveo je belgijski tenisač na otvaranju 5-2, no i ostao bez set-lopte, potom je imao 2-0 na otvaranju drugoga seta, ali od sljedećih osam gemova uzeo je samo jedan, a slično je viđeno i u završnici.

Čilić se opet morao spašavati iz zaostatka 2-4, a to je uspješno napravio u osmoj igri trećega seta da bi još jednim breakom okončao met dug dva sata i 22 minute.

“Nije bilo lako, ali i očekivao sam težak meč. Drago mi je zbog pobjede u tri seta i istina je da mi je iskustvo pomoglo do nje doći, a posebice se to odnosi na završnicu u kojoj sam bolje odigrao ključne poene. Ipak, nisam posebno zadovoljan svojoj izvedbom, osjetila se napetost u mojoj igri. Opet, i to je normalno jer igranje za domovinu nosi i odgovornost”, kazao je Čilić nakon meča i prepustio zemljani teren ogledu Goffina (16. na svijetu) i Ćorića (47.).

Ćorić nadoknadio dva seta i izgubio

Favorizirani belgijski tenisač suvereno je otvorio susret i nakon 6-3 i 6-2 doveo lanjske finaliste natjecanja na sam prag podjele bodova nakon prvoga dana, no, Ćorić nije imao namjere meč tako brzo završiti. Vratio se uzevši sljedeća dva seta prepustivši suparniku, baš kao i on njemu u uvodna dva, pet gemova.

Treba, ipak, naglasiti da je i u trećoj dionici meča belgijski tenisač prvi imao break prednosti i to već na otvaranju što je Ćorić brzo anulirao, a potom još dva puta uzimao suparnikov početni udarac. Isto i u četvrtom setu. Belgijanac je prvi stigao do obrata, poveo i 3-1, a onda je 19-godišnji hrvatski tenisač nizom od pet gemova odveo set do posljednjeg čina.

Uslijedila je završnica, vodstvo Goffina 5-3 u njoj uz servis za meč, a šansa se ukazala kod 0-30. Pogreška Ćorića, sjajan napad forhendom i as belgijskog tenisača doveli su na prag pobjede, a potom još jedan napad forhendom istu i potvrdili. Meč je trajao tri sata i šest minuta i završio rezultatom 6-3, 6-2, 2-6, 3-6, 6-3.

Dvoboj reprezentacija nastavlja se subotnjim ogledom parova u 15 sati. Hrvatske boje brane Ivan Dodig (sedmi tenisač svjetsko poretka u parovima) i Franko Škugor koji će se sučeliti domaćem dvojcu BemelmansDe Greef.

Rezultati prvog dana:

BELGIJA – HRVATSKA 1-1

Kimmer Coppejans – Marin Čilić 5-7, 3-6, 5-7

David Goffin – Borna Ćorić 6-3, 6-2, 2-6, 3-6, 6-3