Hrvatska je pobjedom 3-0 nad Bugarskom odradila prvi dio posla, u utorak mora pobijediti Maltu i čekati rezultat iz Italije

U utorak Hrvatska igra na Malti i treba pobjedu i barem remi Italije protiv Norveške

FOTO: PIXSELL

Hrvatska nogometna reprezentacija ispunila je prvi dio plana za posljednje dvije kvalifikacijske utakmice za Euro 2016. godine. Na praznom stadionu Maksimir u Zagrebu, selekcija izbornika Ante Čačića pobijedila je Bugarsku 3-0 (2-0).

Pobjedom se nije promijenila situacija koja je bila i prije subotnje večeri, jer je Italija slavila kod Azerbajdžana 3-1, dok je Norveška na svom terenu bila bolja od Malte 2-0.

Za drugo mjesto čekaju se i Talijani

Za drugo mjesto u skupini H i izravan odlazak na Euro u Francusku, Hrvatska treba u utorak pobijediti Maltu na gostovanju i čekati da Talijani, koji su osigurali Euro, na svom terenu svladaju ili odigraju neodlučeno s Norvežanima.

Ante Čačić je krenuo pobjedom, što nije uspjelo dvojici njegovih prethodnika, Igoru Štimcu i Niki Kovaču. Započeo je utakmicu sa sastavom koji se znao danima unaprijed. Josip Pivarić umjesto Danijela Pranjića na lijevom boku, a Nikola Kalinić umjesto Marija Mandžukića u napadu.

Utakmica Hrvatske i Bugarske na Maksimiru

Protivnik po mjeri za početak novog izbornika

I protivnik je bio po mjeri za lagani početak Čačićeve izborničke karijere. Bugarska reprezentacija donja je sredina europskog nogometa, daleko od vremena kada su Stoičkov i društvo bili protivnik kojeg su mnogi htjeli izbjeći.

A pogodak Ivana Perišića na odlično dodavanje Luke Modrića u drugoj minuti utakmice donio mu je olakšanje kakvo bi mnogi u sličnoj situaciji htjeli. Igrači koje je postavio u početnu postavu odlično su kontrolirali igru u prvom dijelu, Bugari su samo jednom ozbiljnije zaprijetili u 12. minuti, ali je vratar Subašić dobro obranio udarac Toneva.

Gledatelji bi uživali u potezima po teškom terenu

I drugi pogodak Hrvatske pokazao je kakve igrače u selekciji ima Čačić, a imao je i bivši izbornik Niko Kovač. Ivan Rakitić i Nikola Kalinić iznenadili su obranu Bugarske i šteta što su tribine bile prazne zbog zaslužene kazne dobivene od Uefe, jer bi Rakitićev pogodak u 42. minuti zaslužio veliki pljesak od gledatelja. Bio je to samo jedan od mnogobrojnih odličnih poteza na teškom terenu i gledatelji bi uživali da je bilo moguće.

U nastavku utakmice oba izbornika izvršila su nekoliko izmjena, ali nije se mnogo mijenjalo u samoj igri. Hrvatska reprezentacija bila je mnogo bolja, ne toliko kao u prvom dijelu, ali dovoljno da Bugari ne ugroze prednost domaćina.

Kalinić pogotkom okrunio izvrsnu igru

U 81. minuti Kalinić je postavio konačnih 3-0. Perišić je ubacio s lijeve strane u kazneni prostor, a Nikola Kalinić je išao do kraja i s metra uspio pogoditi loptu. Napadač Fiorentine je to i trebao. Odlično je odigrao utakmicu, imao je nekoliko prilika i samo mu je pogodak nedostajao za savršenu večer.

Dodajmo da je u samoj završnici susreta nepotrebno isključenje zaradio Duje Čop. Popov je do jedne lopte stigao prije Malaginog napadača, a ovaj ga je s leđa donjim dijelom kopačke zaustavio udarcem po nozi. U utakmici je Čop sudjelovao s manje od pola sata igre.

U posljednjem kolu (13. 10., 20.45 sati) igraju: Malta – Hrvatska, Italija – Norveška i Bugarska – Azerbajdžan.

Rezultati skupine H:

Hrvatska – Bugarska 3-0

Azerbajdžan – Italija 1-3

Norveška – Malta 2-0

Ljestvica:

1. Italija 9 6 3 0 14:6 21
2. Norveška 9 6 1 2 12:8 19
3. HRVATSKA 9 5 3 1 19:5 17 (- 1 bod)
4. Bugarska 9 2 2 5 7:12 8
5. Azerbajdžan 9 1 3 5 7:16 6
6. Malta 9 0 2 7 3:15 2