Hrvatska je propustila jedno Europsko prvenstvo, evo kako je to izgledalo na dosadašnja četiri

Samo 2000. godine u Belgiji i Nizozemskoj nije bilo Hrvatske

Spanish midfielder Andres Iniesta (C) drives the ball surrounded by Croatian players during the Euro 2012 football championships match Croatia vs Spain on June 18, 2012 at the Gdansk Arena.     AFPPHOTO/ PATRIK STOLLARZ
FOTO: AFP

Nogometna reprezentacija Hrvatske igrat će na petom Europskom prvenstvu, od šest za koje se mogla kvalificirati.

U dosadašnjim nastupima ostvareni su plasmani u dva četvrtfinala (1996. u Engleskoj i 2008. u Austriji i Švicarskoj), a na dva prvenstva (Portugal 2004. i 2012. u Poljskoj i Ukrajini) natjecanje je završila u prvoj fazi po skupinama. Jedino na EP-u u Belgiji i Nizozemskoj nije bilo hrvatske selekcije.

Prvo veliko natjecanje 1996. u Engleskoj

Miroslav Blažević bio je izbornik na Euru 1996. u Engleskoj i bilo je to prvo veliko natjecanje Vatrenih. Prvenstvo je otvoreno pobjedom 1-0 (Vlaović) nad Turskom u Nottinghamu, uslijedila je 3-0 (Šuker 2, Boban) pobjeda nad Danskom u Sheffieldu.

https://www.youtube.com/watch?v=6eegvYa4TAI

U posljednjoj utakmici skupine Portugal je u Nottinghamu pobijedio 3-0. U četvrtfinalu je na Old Traffordu u Manchesteru Njemačka slavila 2-1 (Šuker).

Otto Barić i društvo zaustavljeni u skupini 2004.

Na Euro 2000. u Belgiju i Nizozemsku Hrvatska se nije plasirala, a 2004. odlazi nakon dodatnih kvalifikacija protiv Slovenije (1-1 u Zagrebu, 1-0 u Ljubljani, uz pogotke Dade Prše). Otto Barić bio je izbornik u Portugalu.

Krenulo je loše u Leiriji gdje se očekivala pobjeda protiv Švicarske, ali je završilo 0-0. U drugoj utakmici na istom stadionu, s Francuskom je odigrano 2-2, uz pogotke Rapaića i Prše. U Lisabonu je trebalo pobijediti Englesku za ostabak na prvenstvu. Povela je Hrvatska pogotkom Nike Kovača u petoj minuti, ali Englezi okreću rezultat i na kraju slave 4-2 (drugi pogodak zabio je Tudor).

Poraz nakon jedanaesteraca protiv Turske

Četiri godine kasnije u Austriji i Švicarskoj očekivao se veliki rezultat nakon odličnog nastupa u skupini, a momčad je vodio Slaven Bilić.

U Beču su domaćini pobijeđeni 1-0 pogotkom Modrića, Njemačka je poražena 2-1 (pogoci Srne i Olića) u Klagenfurtu, a u drugoj utakmici u Klagenfurtu, Klasnić je donio 1-0 pobjedu protiv Poljske.

https://www.youtube.com/watch?v=2oUJrIrTJbs

U Beču se igralo četvrtfinale protiv Turske, a pobjednik je odlučen nakon jedanaesteraca. Klasnić je u 119. minuti doveo Hrvatsku u vodstvu, ali u posljednjim trenucima produžetka Semih pogađa za 1-1. Jedanaesterci su odlučili pobjednika. Turci su zabili sva tri udarca s 11 metara, Hrvatska samo jedan.

Slaven Bilić jedini vodio selekciju na dva Eura

Na Europsko prvenstvu u Poljsku i Ukrajinu 2012., Hrvatska je otišla nakon dodatnih kvalifikacija u kojima je izbacila Tursku uz 3-0 pobjedu u Istanbulu (strijelci Olić, Mandžukić i Ćorluka) i 0-0 na uzvratu u Zagrebu.

Ulazak u četvrtfinala nije izboren. U Poznanju je Hrvatska pobijedila Republiku Irsku 3-1 (Mandžukić 2, Jelavić). Mandžukić je bio strijelac i pogotka u remiju s Italijom (1-1) u Poznanju, a u posljednjem kolu skupine, Španjolska je u Gdanjsku slavila 1-0.

Utjeha Biliću i igračima ostaje da su u finalu igrale reprezentacije iz njihove skupine (Španjolska je slavila 4-0 protiv Italije).