Hrvatska sutra započinje svoj nastup na Euru u futsalu protiv neugodnog protivnika

Izbornik Mato Stanković istaknuo je da protiv Kazahstana moramo biti strpljivi

FOTO: PIXSELL

Uoči prve utakmice hrvatske reprezentacije na Europskom prvenstvu u malom nogometu (futsal), koje se održava u Beogradu, izbornik Mato Stanković istaknuo je da protiv Kazahstana moramo biti strpljivi.

“Kazahstan ima Brazilce koji su nositelji igre klupskog prvaka Europe, a većinu utakmice igraju s brazilskim igračem-vratarom, koji jako dobro igra nogom. No, veći je problem što time ne dopuštaju protivniku razviti svoju igru, razbija se ritam, uvlače nervozu i samo čekaju trenutak kada će im protivnik postati nervozan. To su pokazali i protiv Rusa, a osim toga jako su dobri u prekidima. Moramo biti strpljivi, a ovisno o razvoju zbivanja možda i mi upotrijebimo njihov sustav, makar ga niti jedan trener ne voli, jer on uništava futsal”, rekao je, kako prenosi u četvrtak internetski portal HNS-a, hrvatski izbornik.

Kazahstan izgubio od Rusije

U petak Hrvatska igra protiv Kazahstana u 18.30 sati. U prvom susretu skupine C u srijedu je Rusija pobijedila Kazahstan sa 2:1, a svi golovi pali su u prvom poluvremenu u razmaku od 74 sekunde. Oba gola za Rusiju zabio je Brazilac Romulo (11:01, 11:28), a strijelac za Kazahstan bio je Šerik Žamankulov (12:15).

11.12.2015., dvorana Gradski vrt, Osijek - Kvalifikacijski turnir za odlazak na svjetsko prvenstvo koje ce se odrzati u Kolumbiji 2016. godine, skupina 2, 2. kolo, Hrvatska - Svedska. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
11.12.2015., dvorana Gradski vrt, Osijek - Kvalifikacijski turnir za odlazak na svjetsko prvenstvo koje ce se odrzati u Kolumbiji 2016. godine, skupina 2, 2. kolo, Hrvatska - Svedska. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
PIXSELL

Rusija je favorit skupine, budući da se radi o momčadi koje je 1999. bila europski prvak, a još četiri puta osvajali su srebro (1996, 2005, 2012, 2014).

Nakon Kazahstana, na redu je Rusija

“Rusima je prva petorka praktično brazilska. Rusija puno rotira, koristi 10 do 12 igrača, i njihov je cilj ulazak u finale. Igrali smo s njima prijateljske utakmice koje su završile neriješeno i bili bismo sretni da tako bude i u Srbiji. Ipak, više ćemo znati poslije susreta s Kazahstanom”, kazao je izbornik Stanković.

Hrvatsku u nedjelju, 7. veljače, čeka dvoboj protiv Rusije.

“Nama je najvažnije da smo opet ovdje, po treći put zaredom na europskoj smotri, i cilj nam je potvrditi prošle rezultate, odnosno pokazati da plasmani u polufinale i četvrtfinale nisu bili slučajni. Na prošlom EP-u nitko nam nije dao ni gram šanse protiv Španjolske, pa smo ipak iznenadili mnoge i odigrali neriješeno. Dovoljno smo pametni i profesionalni, imamo odlične uvjete i podršku HNS-a, posebno predsjednika Šukera. Želimo odigrati kako znamo i možemo, na gornjoj granici mogućnosti. Ključ je protiv Kazahstana. Odradimo li to kako treba, četvrtfinale je izgledno”, dodao je izbornik.

Dvoje najboljih iz skupine ide dalje

Dvije najbolje momčadi iz svake skupine plasirat će se u četvrtfinale.

“U futsalu je jako teško izboriti plasman na EP, ovdje dođe samo elita i svako opuštanje može biti presudno. Mnoge reprezentacije mogu iznenaditi, no tri su najbolje, a to su Španjolska, Italija i Rusija, a i Portugal je uvijek tu negdje. Nitko ne može sa sigurnošću računati na pobjedu, a iznenaditi bi mogla i Srbija, na krilima domaće publike”, napomenuo je Mato Stanković.