Hrvatska-Češka 59-80: Katastrofalna Hrvatska je teško poražena od Češke, a ostali smo i bez Olimpijskih igara u Riju

Hrvatska je izgubila s 21 košem razlike

FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Hrvatska košarkaška reprezentacija uvjerljivo je poražena od Češke rezultatom 59-80 (13-20, 18-28, 12-17, 16-15) u osmini finala Europskog prvenstva u košarci i ispadanjem u ranoj fazi natjecanja ostala bez plasmana na Olimpijske igre u Riju sljedeće godine. Iako su uoči susreta imali status izraženog favorita, hrvatski košarkaši nisu pružili dobru igru i svladali su ih organizirani i požrtvovni Česi.

Hrvatska gubi od Češke

Hrvati su krenuli loše u utakmicu, u prvoj četvtrtini imali su šest izgubljenih lopti nakon kojih su primili 10 poena, i Česi su zasluženo dobili prvu dionicu sa sedam poena viška (20-13). U drugoj četvrtini nastavile su se muke Hrvata, u obrani su igrali premekano, a u napadu bez ideje. Otvorene šuteve najbolje je koristio David Jelinek koji nam je ubacio 11 poena u drugoj četvrtini. Na poluvrijeme je Hrvatska otišla sa 17 koševa minusa (31-48).

Nakon odmora ništa se nije popravilo, Hrvatska je djelovala nemoćno pa su Česi su imali i 30 poena viška (63-33) u trećoj četvrtini. Također, u toj četvrtini ostali smo bez Krune Simona, koji se je ozlijedio. Do kraja susreta hrvatski košarkaši su uspjeli tek ublažiti poraz. Češku je predvodio centar Jan Vesely s 20 poena i 13 skokova. Tomaš Satoransky upisao je 10 koševa i 11 asistencija. David Jelinek dodao je 13, Blake Schilb 12, a Petr Benda 11 poena.

Kod Hrvatske Bojan Bogdanović ubacio je 12 koševa, Roko Ukić i Mario Hezonja po 10, a Kruno Simon 9 poena. Češka u srijedu, 16. rujna, u četvrtfinalu igra protiv pobjednika dvoboja Srbija – Finska.

Košarkaši Latvije, Grčke, Španjolske i Francuske u subotu su izborili četvrtfinale Eurobasketa. Španjolski košarkaši izborili su četvrtfinale pobijedivši u Lilleu Poljsku sa 80-66 (25-20, 16-19, 14-16, 25-11). Španjolce u četvrtfinalu, 15. rujna, čekaju Grci, koji su bili premoćni u osmini finala protiv Belgije sa 75-54. Francuska je pobijedila Tursku sa 76-53 (17-18, 19-8, 23-14, 17-13). Francuska u četvrtfinalu igra protiv Latvije, koja je iznenadila Slovence sa 73-66. U nedjelju su na rasporedu preostala tri susreta osmine finala: Srbija – Finska (14.30 sati), Izrael – Italija (18.30 sati) i Litva – Gruzija (21 sat).


Tijek utakmice


Hrvatska-Češka 59-80


10` Gotova je utakmica, Hrvatska je jako teško poražena i ispada s Eurobasketa

9` Česi rade seriju 6-0, Vesely zakucava i gasi hrvatske nade za čudom

7` Nekoliko slabijih reakcija hrvatskih košarkaša i dobrih reakcija Čeha koji se vraćaju

5` Izvrsni Bogdanović predvodi Hrvatsku

5` Ako se gleda samo pet minuta četvrte četvrtine, tu Hrvatska vodi s 11-4

3` Hrvatska je smanjila na minus 17. Tko zna, ako ovako nastavi možda su i čuda moguća

2` Konačno gledamo dobru igru hrvatske reprezentacije, šteta što se to događa tek na kraju susreta

1` Počela je zadnja četvrtina

Četvrta četvrtina

10` Hrvatska je napravila seriju 8-0 na završetku četvrtine, ali i dalje uvjerljivo gubi

9` Češka vodi 65-38 i moralo bi se dogoditi čudo da ne izbaci Hrvat s Eura

Podsjetimo da je izbornik Perasović prije utakmice za Večernji rekao “Iskusniji smo, morali bismo znati bolje stajati na terenu, a i trebali bismo imati bolju unutarnju igru. U skoku nas nije dosad nitko dobio, a i ne primamo puno lakih koševa”. Nakon što je odigrano više od pola utakmice, jedino je istina da je Hrvatska iskusnija, ali joj to ne pomaže.

6` Rezultat je sve gori za Hrvatsku koja sad gubi s rekordna 23 koša razlike

4` Izgleda da odmor nije pomogao hrvatskim košarkašima, Češka je i dalje bolja ekipa i samo povećava svoju prednost

2` Loša vijest za Hrvatsku, Simon se ozlijedio i iznose ga s terena

1` Počelo je drugo poluvrijeme

Treća četvrtina

10` Gotovo je prvo poluvrijeme koje je Hrvatska odigrala jako loše i u nastavak ulazi sa 17 poena zaostatka

9` Bogdanović zabija, ali Hrvatska i dalje ima ozbiljan zaostatak

8` Hrvatska je opet smanjila nakon što je Ukić pogodio tricu i ima zaostatak od 14 koševa. No, nešto se ozbiljno mora promijeniti ako Perasovićeva momčad namjerava otići u četvrtfinale

7` Situacija u Lilleu se nije promijenila. Česi pogađaju, a Hrvati ne i gube s 15 razlike

6` Trica za Bogdanovića. Hrvatska smanjuje, ali tu staje i Česi ponovno povećavaju vodstvo, sada imaju plus 13

3` Simon promašuje tricu, a Česi s druge strane pogađaju i sada imaju plus 11

1` Česi su na početku druge četvrtine samo povećali svoju prednost. Vode 23-13 i situacija na parketu ne izgleda dobro za Hrvatsku

Druga četvrtina

10` Gotova je prva četvrtina, Česi su pogodili u zadnjim sekundama i imaju plus sedam

9` Hrvatska je uspjela malo smanjiti češku prednost pa ona iznosi pet koševa

7` Izgleda da je Hrvatska još jednom loše započela susret i da će opet morati loviti prednost protivnika. Češka vodi 15-9, Schilba je pogodio tricu, a Česi su napravili seriju 11-0

4` Hezonja je pogodio tricu za 7-4 Hrvatske, ali Česi se brzo vraćaju. Rezultat je 7-7

1` Česi su prvi stigli do vodstva, nadamo se da će Hrvatska bolje ući u susret nego u prethodnim dvobojima kada je proigrala tek kasnije

1` Počela je utakmica. Hrvatska i Češka kreću u borbu za četvrtfinale

Prva četvrtina


11.55 Slušaju se nacionalne himne, do početka utakmice dijeli nas još jako malo

Za Večernji je svoja razmišljanja iznio hrvatski košarkaš Dario Šarić koji očekuje trijumf. “U svoje ime reći ću da bi bilo tragično da izgubimo ovaj susret. Tada bismo se morali zapitati zašto smo tako intenzivno trenirali mjesec dana. Ne podcjenjujem Češku, to je dobra reprezentacija, no mi smo kvalitetniji i bio bi to veliki kiks koji ne smijemo dozvoliti. Prođemo li osminu finala, onda čak i poraz u četvrtfinalu nije toliko bolan jer još uvijek ostaje jasan cilj, a to je izboriti se za nastup u olimpijskim kvalifikacijama”, izjavio je.

11.31 Do početka susreta još nas dijeli manje od pola sata

Uoči susreta hrvatski izbornik Velimir Perasović je otkrio formulu za pobjedu: “Iskusniji smo, morali bismo znati bolje stajati na terenu, a i trebali bismo imati bolju unutarnju igru. U skoku nas nije dosad nitko dobio, a i ne primamo puno lakih koševa. U napadu pak imamo dosta rezervi u igri i oko šuta ne bismo smjeli puno filozofirati. Svatko tko je nakon akcije sam na šutu, treba ga izvesti”, prenosi njegovu izjavu Večernji list.


 

Naši košarkaši u taj dvoboj s Češkom ulaze nakon poraza od Gruzije u zadnjoj utakmici skupine u zagrebačkoj Areni, a naši reprezentatici svjesni u da će protiv Češke morati pružiti puno bolju igru.

“Činjenica je da ne igramo kako se od nas očekuje. Dobro nam je došla ova pljuska. Upozorenje smo već imali u prvom poluvremenu protiv Makedonije i protiv Nizozemaca. Moramo puno jače ulaziti u utakmice”,rekao je reprezentativac Bojan Bogdanović nakon tog poraza.

Igrači se oporavili

Prekjučer je hrvatski izbornik Velimir Perasović istaknuo da vjeruje da se njegova momčad oporavila od neočekivanog poraza: “Mislim da su se igrači već oporavili, mentalno vratili, jer toliko je utakmica u kratkom vremenu da nemaš vremena razmišljati o onome što je bilo”, rekao je Perasović koji je u analizi Češke posebno istaknuo tri imena.

“Nadam se da ćemo vratiti našu energiju da bi se mogli suprotstaviti momčadi koja ima izvanredne atlete poput Veselog i Satoranskog koji je atipični ‘playmaker’ od dva metra. Još su dodali Schilba koji igra na krilnoj poziciji, tako da stvarno moramo odgovoriti na njihov atletski potencijal.”

Izjednačenost sudionika

Izbornik je još jednom želio naglasiti izjednačenost među sudionicima EuroBasketa.

“To su pokazale i utakmice u našoj skupini. Jedna Nizozemska je držala Grčku na konopcima na kraju. Znači nije samo nama i Slovencima stvarala probleme nego svima. To pokazuje da moraš biti sto posto spreman. Ako si spreman i igraš dobro, onda nema problema, a ako nisi, onda možeš izgubiti od svakog”, zaključio je Perasović.