Igre u Londonu kao da su uklete, australska veslačica 17. je preminula olimpijka

Tait je nastupila na trima olimpijskim igrama, a u Londonu je osvojila srebro

Australia's Kate Hornsey (L) and Sarah Tait stand on the podium before receiving their silver medals of the women's pair final A of the rowing event during the London 2012 Olympic Games, at Eton Dorney Rowing Centre in Eton, west of London, on August 1, 2012.   AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG / AFP / ERIC FEFERBERG
FOTO: AFP

Bivša svjetska veslačka prvakinja i osvajačica srebrne medalje u dvojcu na pariće na posljednjim Olimpijskim igrama u Londonu 2012., Australka Sarah Tait preminula je u četvrtak u dobi od 33 godine, a bolovala je od raka maternice, objavio je Australski olimpijski odbor. Tait je nastupila na trima olimpijskim igrama, a srebro u Londonu osvojila je u čamcu s Kate Hornsey. Naslov svjetske prvakinje osvojila je 2005. godine kao članica osmerca.

Nakon što je 2009. godine po prvi puta postala majka, osvajanjem srebra u Londonu postala je prva australska veslačica s olimpijskom medaljom nakon poroda.

Francuzi oplakuju troje sportaša

Smrt australske veslačice Sarah Tait tek je jedna u nizu neuobičajeno velikog broja preminulih olimpijaca od ukupno 10.568 sportaša koji su nastupili u Londonu. Te smrti splet su bolesti, tragičnih incidenata pa i ubojstava.

Možda i najpoznatija nesreća je ona u kojoj je stradala francuska plivačica Camille Muffat koja je u Londonu osvojila zlatnu, srebrnu i brončanu medalju. Muffat je stradala u sudaru helikoptera na snimanju tv-šoua u Argentini.

Francuzi oplakuju još dvoje olimpijaca, triatlonca Laurenta Vidala, koji je bio peti u Londonu, a preminuo je od srčanog udara, te boksača Alexisa Vastinea, koji je stradao u nesreći s Muffat prošle godine.

Smrtno stradao poznati britanski jedriličar

Britanci su ostali bez poznatog jedriličara Andrewa Simpsona, osvajača zlata u Pekingu i srebra na OI u Londonu. Simpson je stradao u nesreći na moru, dok se pripremao za America’s Cup 2013. godine.

Britanska tenisačica ukrajinskog porijekla Elena Baltacha, preminula je od raka jetre 2014. godine.

https://www.youtube.com/watch?v=J45D7Cwzjrg

Ukrajinsku atletičarku ubio dečko, tajlandskog streljaša punica

Tragična je i sudbina ukrajinske atletičarke Julije Balikine koja se natjecala na 100m i u štafeti 4×100. U listopadu prošle godine prijavljen je njezin nestanak, a kasnije se otkrilo kako ju je ubio njezin dečko koji je i priznao monstruozan čin.

Ubijen je i Jakkrit Panichpatikum, tajlandski olimpijac u disciplini zračni pištolj. Prije dvije godine, kakva ironija, pištoljem ga je ubila punica, tvrdeći da zlostavlja njezinu kćer.

Ruski boskač Besik Kuduhov, osvajač srebra iz Londona, poginuo je u prometnoj nesreći 2013. godine. Tragična je i sudbina egipatskog hrvača Abelrahmana El-Trabilyja koji je ubijen na maršu podrške svrgnutom egipatskom predsjedniku Mohamedu Morsiju.

Samoubojstvo australskog boskača i ruske džudašice

Dugi je niz stradalih olimpijaca. Samoubojstvo je počinila ruska džudašica Jelena Ivaščenko koja je, kao četverostruka svjetska prvakinja, zbog neuspjeha na OI, pala u depresiju i podignula ruku na sebe 2013. godine. Ubio se i mladi, 20-godišnji australski boskač Billy Ward koji je također bolovao od depresije.

Od završetka igara u kolovozu 2012, do početka 2016. preminuli su još: američki jedriličar Trevor Moore (nestao na moru), kanadski atletičar Daundre Barnaby (utopio se u moru), gvatemalski dizač utega Christian Lopez (upala pluća), hrvaš iz Mikronezije Keitani Graham (srčani udar) te južnoafrički biciklist Burry Stander (udario ga autobus dok je trenirao).