InStat i Telegram donose tjedni statistički pregled HNL-a: kad sudačka statistika zasjeni sve drugo

Udružili smo se s analitičkom kompanijom i detaljno pratimo HNL

O čemu da pričamo? O tome kako su i zašto taktičke postavke Hajdukova trenera Marijana Pušnika u prvom poluvremenu derbija bile potpuno promašene, kako su loše odigrali posebno Savvas i Vlašić, ali kako “munjeni i zbunjeni” Dinamo to nije mogao iskoristiti – između ostalog, i zato jer je u napadu mogao imati i komad vrtne garniture umjesto centarfora, nitko ne bi primijetio razliku?

Ili možda o statistici meča – 62 posto Dinamova posjeda, 85 naprema 71 posto preciznosti u dodavanjima, 53-47 posto u duelima, 20-10 u udarcima na gol (a 6-6 unutar okvira), 20 dosuđenih Dinamovih faula prema 16 Hajdukovih?

Sve to nekako gubi na smislu kad je jedina doista bitna ‘statistika’ i jedina o kojoj poslije derbija svi pričaju ona o neopravdano poništenom Ohandzinom golu, nedosuđenom penalu na Saidu (te onom za Dinamo, ovisno o interpretaciji ‘ruke uz tijelo’), kao i općenito katastrofalni kriteriji suca Bebeka.

Suđenje je samo jedan od problema

Možemo se složiti u tome da Hrvati općenito njeguju dosta nezdravu opsesiju suđenjem, istjerivanjem pravde i pravorijecima raznih “Očiju sokolovih”. Nažalost, razvoj događaja puno prečesto im daje za pravo – i dok god je tako, postojat će više nego osnovane sumnje u poštenje i pristranost sudačke organizacije te regularnost samog natjecanja, a dinamovci će čudom čuditi kako u Europi svašta sude protiv njih.

Suđenje je ozbiljni, veliki problem hrvatskog nogometa, ali i samo dio kužne baruštine u kojoj plivaju krokodili što ne poštuju ni državne zakone, a kamoli one moralne ili nogometne. Dok se to ne počne rješavati, nećemo moći istinski uživati u derbiju, kao ni u domaćoj ligi općenito.

Neuobičajena formacija 4-3-1-2

Malo golova i dosta izjednačene utakmice proteklog vikenda značilo je manje prilike za individualno isticanje, pa su tako i individualni statistički InStat Indexi bitno niži nego u prošlom kolu. Zapravo, baš nijedan od ovih idealnih 11 s ostvarenim Indexom ne bi se tjedan ranije našao u Momčadi kola. Oba vratara u derbiju, Kalinić i Livaković, plasirana su među top 10 igrača kola po statističkoj uspješnosti, a nijedan centarfor nije se ni približio nekom barem prosječnom učinku kojim bi zavrijedio uvrštavanje.

Stoga smo se ovaj put odlučili za neuobičajenu formaciju 4-3-1-2 – zapravo varijaciju na 4-3-3, samo što umjesto centarfora ima izrazito ofenzivnog veznjaka (‘desetku’), a krila su smještena uže i zapravo funkcioniraju kao napadački duo. Evo tko je u Momčadi kola.

Momčad kola
Momčad kola Telegram

Lovre Kalinić, Hajduk (273)

Drugi put u Momčadi kola, reprezentativni vratar je u derbiju imao šest obrana – isto kao i njegov kolega Livaković, ali Kalinićeve su u prosjeku bile zahtjevnije. Njegovih 10 od 15 ispucavanja bilo je precizno.

Stefan Ristovski, Rijeka (301)

Nakon što je prethodno već pet puta bio u Momčadi kola, trenutačno statistički najuspješniji igrač HNL-a prvi put je osvojio i titulu Igrača kola. Drugi proteklog vikenda po broju preciznih pasova (69 – od 84, odnosno 82%), dva ključna dodavanja, 5/8 dodavanja u kazneni prostor, dva uspješna driblinga, pet presječenih dodavanja, 10/15 dobivenih duela (5/6 zračnih).

Matej Mitrović, Rijeka (248)

Treći po broju dobivenih defenzivnih duela (10/15), četvrti po broju presječenih dodavanja (11) i prvi po osvojenim loptama (14). Mitrović je treći put u Momčadi kola.

Jure Jerbić, Cibalia (240)

Izgubio samo jedan duel (8/9), imao 12 presječenih dodavanja (drugi po tome u ligi) i 89-postotnu preciznost u pasovima (54/61). Drugi put u Momčadi kola.

Dino Štiglec, Slaven Belupo (250)

Evo i njega treći put u idealnih 11: ovaj put zabilježio je devet presječenih dodavanja, po jedan uspješan dribling i start na loptu, 83 posto preciznosti u pasovima, 5/8 uspješnost u duelima. Ništa posebno, ali nije bila ni neka konkurencija na njegovoj poziciji.

Jonas, Dinamo (270)

‘Morski pas’ iz Brazila uspio se konačno uvrstiti u jednu Momčad kola, kao već 19. Dinamov igrač ove sezone u ovom izboru. Izrazito uspješan u duelima (dobio ih je 15 od 19), imao četiri od šest uspješnih startova na loptu i, nikad ne biste pogodili, 3/3 uspješna driblinga.

Luka Ivanušec, Lokomotiva (262)

S nepunih 18 godina (idući mjesec postaje punoljetan), veznjak Lokomotive i hrvatske U19 reprezentacije najmlađi je igrač dosad biran u našu Momčad kola. Najbolji dribler proteklog vikenda sa sjajnom 8/9 uspješnošću, također četvrti po ukupnom uspjehu u duelima (15/25) i treći u napadačkim duelima (10/15).

Filip Bradarić, Rijeka (274)

Drugi put zaredom u Momčadi kola. Četvrti u ligi po broju točnih pasova (66, od 75 pokušanih – 88%), 9/15 dobivenih duela, pet presječenih dodavanja te devet osvojenih ‘ničijih’ lopti, od čega čak šest na suparničkoj polovici terena.

Lovro Majer, Lokomotiva (265)

Ponovno je imao dvije asistencije i s ukupnih šest vodeći je asistent lige – no nevjerojatno je to što mu je za takav učinak ostvario samo u posljednja četiri kola. Po dva gola namjestio je protiv Slaven Belupa, Cibalije i sada RNK Splita, dok se između tih utakmica smjestio i nastup protiv Dinama – jednako dobar, ali bez učinka u ovoj kategoriji. Majer je ovaj put bio u top 10 igrača po ključnim pasovima, dodavanjima u šesnaesterac, napadačkim duelima i driblinzima. Treći put u Momčadi kola.

Al Arabi Hillel Soudani, Dinamo (274)

Alžirac je četiri puta pucao po golu (dvaput unutar okvira), imao 85 posto točnih pasova, tri ključna dodavanja, a u top 10 igrača proteklog vikenda je i po uspješnosti u napadačkim duelima te driblinzima. I on je već dvaput ranije bio u Momčadi kola.

Eros Grezda, Lokomotiva (264)

Zabio oba gola protiv RNK Splita. Osim toga je bio u top 10 igrača po uspješnosti u duelima (13/23 – zanimljivo, od toga 8/11 obrambenih), treći po broju uspješnih driblinga (5/7), drugi po uspješnim startovima na loptu (5/6). Debitira u Momčadi kola.