Nekad je nužno odabrati stranu

Analiza InStata i Telegrama: lista deset statistički najboljih igrača domaće lige (u ovom trenutku)

Udružili smo se s analitičkom kompanijom i detaljno pratimo HNL

FOTO: Telegram

Iza nas je točno četvrtina prvenstva i vrijeme je za prvo svođenje računa. U nastavku teksta donosimo vam 10 igrača koji su dosad imali statistički najuspješnije nastupe u ligi, prema podacima našeg partnera, kompanije InStat. No, prije toga proglasimo još jednog Igrača i Momčad kola.

Prošlog smo vikenda vidjeli apsolutnu dominaciju domaćina i kanonadu u mrežama gostiju. Rezultati – 4-0, 4-1, 5-2, 3-0, 4-0 – govore o pet prilično jednostranih utakmica u kojima su strijelci pobjedničkih momčadi bili odlično raspoloženi. Stoga je i naša statistička Momčad kola poprimila suludo ofenzivni oblik – teško da bi u stvarnosti itko istrčao na teren s jedanaestoricom ovakvih karakteristika…

Žestoka konkurencija

I konkurencija je bila vrlo žestoka, pa u momčad nisu uspjeli upasti igrači koji su ostvarili izrazito visoke InStat Indexe, kao što su Šime Gržan (325), Valentino Stepčić (305) i Risto Mitrevski (292) iz Istre, Franko Andrijašević (313) i Mario Gavranović (312) iz Rijeke, Josip Juranović (289) iz Hajduka…

momcad_kola_08

Najbolji je bio Marko Vešović, koji je u veliku pobjedu Rijeke nad Dinamom ugradio dva pogotka i jednu asistenciju. U prvih 11 mjesto su našla još trojica Riječana, po dvojica nogometaša Hajduka, Osijeka i Istre te jedan Lokomotivin. Formacija je (uvjetno rečeno) 4-4-2.

Vanja Iveša, Istra (295)

Iskreno govoreći, ne znamo ni mi čime je zaslužio ovako visok Index i prvo uvrštavanje u Momčad kola – pogotovo jer je branio samo prvo poluvrijeme protiv Cibalije, tijekom kojega su mu se suparnički igrači jedva približili… Pitat ćemo. Doduše, nijedan drugi golman nije se nešto posebno iskazao.

Stefan Ristovski, Rijeka (316)

Stadardno odličan s tri ključna dodavanja, 6/9 dobivenih duela, šest presječenih dodavanja, među prvima u kategorijama centaršuteva i dodavanja u kazneni prostor. Već peti njegov izbor u Momčad kola.

Matej Mitrović, Rijeka (323)

U top 10 po dobivenim duelima, čak 12 oduzetih lopti (dijeli prvo mjesto u ligi s još šestoricom igrača), 88 posto točnih dodavanja, jedan opasan udarac na gol. Mitrović je drugi put u našoj Momčadi kola.

Zoran Nižić, Hajduk (277)

Peti po broju dobivenih duela (prvi u onim defenzivnim), šest uspješnih startova na loptu (od šest pokušanih), sedam presječenih dodavanja, dva udarca na gol. Također je već jednom ranije bio u momčadi kola.

Borna Barišić, Osijek (308)

Čak 11 centaršuteva, osam preciznih; 8/13 u defenzivnim duelima, 90 posto točnih dodavanja, jedna asistencija. I njemu je ovo drugo pojavljivanje u idealnih 11 kola.

Marko Vešović, Rijeka (397)

Dva gola, jedna asistencija, peti po broju dobivenih duela (14), 91 posto točnih dodavanja. Drugi put u Momčadi kola.

Lovro Majer, Lokomotiva (367)

Loksin tinejdžer u posljednja je dva kola zabio jedan gol i ostvario čak četiri asistencije. Opet je briljirao: osim što je namjestio dva gola, bio je treći u ligi po broju uspješnih dodavanja (72/85, 85 %), uvjerljivo najbolji po broju ključnih dodavanja (čak sedam, od 11 pokušanih), drugi po broju uspješnih driblinga (6/8), treći po broju oduzetih lopti (14, od čega osam na suparničkoj polovici)…

Aljoša Vojnović, Osijek (317)

Ušao s klupe i zabio dva gola – od kojih je drugi, petom, bio stvarno majstorski. Imao 100-postotni učinak u svemu: 2 gola iz dva udarca, 12/12 točnost dodavanja, 5/5 uspješnost u duelima, 1/1 dribling. Vojnoviću je već četvrti put u Momčadi kola.

Alexander Gorgon, Rijeka (332)

Pet puta pucao po golu, triput unutar okvira, dvaput u mrežu. 11 dobivenih duela, četiri starta na loptu, dva driblinga.

Said Ahmed Said, Hajduk (375)

Drugi najbolji igrač proteklog kola triput je pucao i dvaput zabio, imao je šest dobivenih napadačkih duela (tri u zraku), dva presječena dodavanja, jedan ključni pas i 83 posto točnih dodavanja.

Theophilus Solomon, Istra (333)

I njemu, kao i prethodnoj dvojici, ovo je prvi put u Momčadi tjedna. Čak osam puta je pucao po golu, pa je gol koji je zabio sasvim zaslužen (i lijep). Ima i tri ključna dodavanja, 12 dobivenih napadačkih duela (nitko nije imao više).

Lista 10, trenutno, najboljih igrača u HNL-u

A sada evo i liste 10 trenutno statistički najboljih igrača u HNL-u, prema InStat Indexu – instrumentu u koji ulazi učinak u svim bitnim statističkim kategorijama, ovisno o poziciji igrača i rezultatu momčadi. Recimo da smo kao kriterij za uvrštavanje uzeli minimum od pet nastupa, a računali smo isključivo ligašku statistiku – ne i onu u europskim natjecanjima, koja je u više individualnih slučajeva dosta različita.

momcad_kola_08_tabela-3

No, htjeli smo vidjeti koji igrači pružaju najkvalitetnije igre na domaćim travnjacima i koliko se imena na toj statističkoj listi razlikuju od onih koja se najčešće pojavljuju u medijima.

Nekoga će možda iznenaditi da mladi supertalenti, Ante Ćorić i Nikola Vlašić, nisu ni blizu vrha – štoviše, s prosječnim InStat Indexom 234, odnosno 222, oni su jako daleko od njega. Među prvih 10 su isključivo igrači Rijeke (4) i Dinama (6). Statistički najbolji Osijekov igrač je Aljoša Vojnović (InStat Indeks 258), a Hajdukov Zoran Nižić (257). Najbolji golman u dosadašnjem tijeku prvenstva je Osijekov Zvonimir Mikulić (256).