Istraga u Fifi se nastavlja. Vlasti su sad zamrznule 50 milijuna franaka povezanih s tom organizacijom

Švicarske vlasti postupile su na zahtjev iz Amerike

FOTO: AFP

Korupcijski skandal u Fifi se nastavlja. Sada stiže vijest da je švicarsko Ministarstvo pravosuđa zamrznulo više od 50 milijuna švicarskih franaka (46 milijuna eura) povezanih s tom organizacijom na zahtjev američkih vlasti. Ta je radnja obavljena u sklopu antikorupcijske istrage unutar svjetske nogometne federacije, a informaciju je objavio glasnogovornik švicarskog ministarstva pravosuđa u četvrtak i tako potvrdio je pisanje dnevnika “Tages Anzeiger”.

“Američke vlasti su tražile dokumente povezane s 50 računa u različitim bankama preko kojih se navodno prebacivao novac povezan s korupcijom”, izjavio je glasnogovrnik švicarskog ministasrtva pravosuđa Folco Galli, dodajući da je zamrznut “visoki dvoznamenkasti milijunski iznos”, koji se kreće od 50 do 100 milijuna švicarskih franaka, a nakon zahtjeva američkih vlasti.

Zahtjev star 9 mjeseci

Zahtjev datira još iz ožujka ove godine, a tada su američke vlasti tražile od švicarskih vlasti informacije o 50 bankovnih računa otvorenih u deset banaka u toj zemlji, među kojima su banke UBS, Credit Suisse, Pictet, BS i Julius Baer, dodaje “Tages Anzeiger”. Ured glavnog švicarskog tužitelja je u ponedjeljak objavio da je primio “izvješća o 133 sumnjive transakcije na bankovnim računima povezanim s FIFA-om i s dodjelom domaćinstava svjetskih prvenstava 2018. i 2022”.

Trenutačno su 39 osoba, od kojih je 12 proglašeno krivima, te dvije marketinške tvrtke, pod istragom američkog pravosuđa koje procjenjuje da da je od 1991. u FIFA-i isplaćeno oko 200 milijuna dolara mita.

Blatter ljut

Predsjednika Fife Seppa Blattera Etički odbor te organizacije suspendirao je na 90 dana, a on je sada u pismu poslanom na adrese 209 nacionalnih nogometnih saveza naglasio da je u potpunosti nevin i usporedio postupak protiv njega sa španjolskom inkvizicijom u srednjem vijeku, javlja BBC.

Blatter je suspendiran i protiv njega je otvorena istraga zbog isplate dva milijuna eura 2011. godine predsjedniku Uefe i potpredsjedniku Fife Michelu Platiniju, koji je također suspendiran zbog istog slučaja, zbog navodnih savjetodavnih usluga. On tvrdi da u toj isplati nema ništa sporno te naglašava da je svaki njegov postupak bio u dobroj vjeri te da je on uvijek radio u najboljem interesu Fife. Zatim, Blatter kaže da je sporna isplata temeljena na usmenom dogovoru te da se nada da će sljedeća godina biti bolja za Fifu.

Blatter je bio vrlo oštar prema postupku Etičkog odbora Fife. Rekao je da taj odbor samo traži mogućnost da mu odredi najveću kaznu i da na taj način stvara lošu sliku o njemu u javnosti. “Ovaj postupak me podsjeća na metode korištene u inkviziciji”, rekao je Blatter.