Povijesni uspjeh Ivana Dodiga, u paru s Melom osvojio Roland Garros

U finalu su Dodig i Melo svladali braću Bryan 6-7 (5), 7-6 (5), 7-5

Brazil's Marcelo Melo (R) and Croatia's Ivan Dodig celebrate with the trophy following their victory over US Bob and Mike Bryan celebrate at the end of the men's double final match of the Roland Garros 2015 French Tennis Open in Paris on June 6, 2015.    AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD
FOTO: AFP

Hrvatski tenisač Ivan Dodig i Brazilac Marcelo Melo pobjednici su Roland Garrosa u konkurenciji parova. U finalnom meču trećepostavljeni par turnira slavio je protiv prvih nositelja, američkih blizanaca Boba i Mikea Bryana 6-7 (5), 7-6 (5), 7-5.

Ono što im nije pošlo za rukom u finalu Wimbledona 2013. godine, Ivan Dodig i Marcelo Melo uspjeli su ispraviti u finalu Roland Garrosa. Isti suparnik s druge strane mreže, ali ovaj puta ishod koji će hrvatsko-brazilska kombinacija zauvijek pamtiti.

Veliko slavlje

Prvi im je to zajednički Grand Slam naslov.

– Ovo je kruna moje karijere, a pobjedu posvećujem svojoj obitelji, supruzi i sinu. Zahvalio bih svima koji su došli pogledati ovaj sjajan meč – izjavio je nakon najvećeg uspjeha karijere Dodig i dodao da će nastaviti igrati s Melom u paru.

– Bila je sjajna atmosfera. Pomislili smo da možemo napraviti velike stvari kada smo prije četiri godine odlučili zajedno igrati u paru, a naša se vjera isplatila – izjavio je Melo koji je postao prvi brazilac nakon Gustava Kuertena s pobjedom na Roland Garrosu.

Guga je tu titulu osvojio u singlu 2001.

Treći naslov

Melu i Dodigu bilo je to deveti zajednički finale, a iz dosadašnjim osam samo su dvaput izašli kao pobjednici – 2013. na Šangaj Mastersu i ove godine u Acapulcu.

Braći Bryan je ovo bio 158. zajednički finale, a 28. na Grand Slam turnirima s kojih imaju 16. naslova. U Parizu su pobjednici bili 2003. i 2013., a još su triput poraženi u finalu (2005-06., 2012.).

– Sve čestitke Ivanu i Melu na sjajnom meču. Dobri smo prijatelji, a ovo je dobro za samu igru. Hvala i publici, atmosfera je bila veličanstvena – kazao je nakon meča Bob Bryan, koji je s bratom ostao na 16 osvojenih naslova na turnirima Grand Slam kategorije.

Dodig ispravio Ivaniševića

Ovim je uspjehom Dodig postavio prvi hrvatski tenisač od proglašenja neovisnosti koji je slavio na pariškoj zemlji. Dva puta priliku za to imao je Goran Ivanišević, međutim, nikada nije otišao do kraja. Godine 1990. bolji od njega i Čeha Petra Korde bila je španjolska kombinacija Casal/Sanchez Vicario rezultatom 7-5, 6-3, dok je 1999. Ivanišević u paru s Amerikancem Jeffom Tarangom morao priznati Indijcima Paesu i Bhupathiju da su u tom trenutku bili bolji. Završilo je 6-2, 7-5.

Prije 77 godina na Roland Garossu je u konkurenciji mješovitih parova pobijedio i Zagrepčanin Dragutin Mitić i to u paru s Francuskinjom Simone Mathieu.