Izumitelj meldonija istaknuo je kako bi zabrana spornog lijeka mogla biti kobna za sportaše

Meldonij je preparat kojeg brojni sportaši navodno koriste za poboljšanje svojih performansi

FOTO: AFP

Izumitelj lijeka meldonija Ivars Calvins kazao je za BBC ‘kako će sportaši umirati na terenu zbog zabrane meldonija’. To je Calvins kazao nakon što je doping-afera Marije Šarapove iznenadila svijet tenisa.

Ubrzo je u središte pozornosti došao meldonij, poznat i kao mildronat, preparat kojeg brojni sportaši navodno koriste za poboljšanje svojih performansi, a koji se od 1. siječnja ove godine našao na popisu zabranjenih tvari na WADA-inoj listi zabranjenih sredstava.

To je izazvalo velike probleme za niz sportaša iz Rusije i istočnoeuropskih te azijskih zemalja u kojima je sporni lijek dozvoljen te se, poput aspirina, prodaje u ljekarnama i izdaje na recept.

LOS ANGELES, CA - MARCH 7: Tennis player Maria Sharapova addresses the media regarding a failed drug test at the Australian Open at The LA Hotel Downtown on March 7, 2016 in Los Angeles, California. Sharapova, a five-time major champion, is currently the 7th ranked player on the WTA tour. Sharapova, withdrew from this weekÂs BNP Paribas Open at Indian Wells due to injury. Kevork Djansezian/Getty Images/AFP
Maria Šarapova AFP

‘Nepoštena prednost u odnosu na ostale’

Problem je što se lijek, osim za liječenje dijabetesa, problema kardiovaskularnog sustava i slabe cirkulacije, znači stvari koji su direktno vezani za poboljšavanje zdravlja ljudi, može koristiti i za povećanje izdržljivosti, iskoristivosti energije i bolje koncentracije čime bi sportaš mogao biti u nepoštenoj prednosti u odnosu na ostale, pa se Američka antidopinška agencija ozbiljno pozabavila tim, ali i drugim preparatima koje redovito dodaje na svoju listu. I zabranila ga.

‘Sportaši neće biti zaštićeni’

Izumitelj meldonija Ivars Calvins uvjeren je da bi WADA-ina politika mogla biti kobna za sportaše.

“Gledat ćemo sportaše kako umiru na terenu”, rekao je Calvins za BBC:

“Sportaši koji koriste meldonij neće moći to raditi u budućnosti i više neće biti zaštićeni. Taj je lijek na tržištu već 32 godine, a sada je odjednom zabranjen. U budućnosti bi mogli gledati smrt na sportskim borilištima”, upozorio je Calvins.