Jedan engleski portal tvrdi da je ovo pet stvari kojima je Slaven Bilić učinio West Ham moćnim

West Ham je trenutno sedmi u Premier ligi, a plasirao se i u četvrtfinale FA kupa

West Ham United’s Croatian manager Slaven Bilic gestures during the English Premier League football match between Arsenal and West Ham United at the Emirates Stadium in London on August 9, 2015. AFP PHOTO / IKIMAGES

RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorised audio, video, data, fixture lists, club/league logos or "live" services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications.
FOTO: AFP

Hrvatski trener Slaven Bilić pravi je hit u Engleskoj. Otočki se mediji svakodnevno bave njime i njegovim uspjesima na klupi West Hama s kojim dobro ‘gura’ u Premier ligi i FA kupu.

U engleskom prvenstvu su Čekićari na sedmom mjestu, a ove su sezone ostvarili niz velikiuh pobjeda – dvije protiv Liverpoola i po jednu protiv Arsenala, Chelseaja i Manchester Cityja. U FA kupu su došli do četvrtfinala u kojem ih čeka gostovanje na Old Traffordu protiv Manchester Uniteda. Što je to Bilić napravio kako bi pretvorio West Ham u momčad koja stanuje u vrhu engleskog nogometa, tema je kojom se pozabavio portal 90min.com, a autor Ollie Knight je ponudio pet odgovora.

1. Pojačanja

Komentator ističe da je bivši menadžer Sam Allardyce igrao na sigurno s pojačanjima, dovodivši igrače koji su obavili posao, ali nisu imali pravu kvalitetu. Bilić je to promijenio i doveo istinska pojačanja iz inozemstva, poput Payeta, Obianga i Ogbonne, ali i engleska talente, kao što su Antonio ili Byram. Payet i Lanzini su promijenili izgled West Hamova veznog reda, a ujedno potvrdili želju kluba da se učvrsti u engleskom topu 6.

2. Animira igrače tijekom utakmica

Bilić svih 90 minuta provede uz aut-liniju i strastveno objašnjava svojim igračima što trebaju raditi. To daje učinka što se vidjelo u više utakmicaove sezone u kojima se West Ham vraćao iz zaostatka. Allardyce je, sasvim suprotno, većim dijelom utakmice sjedio na klupi, a upute igračima su davali njegovi pomoćnici.

3. Stil igre

Payet i Lanzini su značajno promijenili West Hamovu igru. Nakon Božića prošle sezone Hammersi su samo dvaput postigli više od jednog gola na utakmici. Ove sezone im je to uspjelo šest puta u Premier ligi, a do kraja je ostalo još 12 kola. I više je nego očito koliko je pod Bilićem igra ofenzivnija nego pod Allardyceom.

Slaven Bilić
Slaven Bilić AFP

4. Popravio atmosferu u klubu

Autor navodi da je ozračje u klubu i oko njega znatno bolje nego ranije. Igrači djeluju puno sretnije i opuštenije nego ranije, a potvrdio je to i Bilićev pomoćnik Julian Dicks.

“Oko kluba u ovom trenutku vlada dobra atmosfera. Svi griješimo i imamo loše utakmice, to je dio nogometa, ali dečki rade naporno i atmosfera je jako dobra, što je normalno kad igraš dobro i pobjeđuješ”, rekao je Dicks.

5. Učinio Noblea kapetanom

Mark Noble
Mark Noble AFP

Jedan od prvih Bilićevih zadataka je bio odabir novog kapetana nakon odlaska Nolana. Hrvatski stručnjak se odlučio za Marka Noblea, dečka koji je u klubu već 12 godina. Odabir se pokazao dobrim jer je Noble s kapetanskom vrpcom ‘eksplodirao’ i trenutno igra najbolji nogomet u karijeri. I ne čudi stoga da je Bilić nedavno izjavio da Noble zaslužuje mjesto u engleskoj reprezentaciji.