Jedan je terorist gotovo ušao na utakmicu Francuske i Njemačke

Želio se raznijeti bombom na utakmici, a spriječilo ga je osiguranje

FOTO: AFP

Jedan od bombaša samoubojica imao je ulaznicu za utakmice između Francuske i Njemačke, ali mu je osiguranje spriječilo ulazak na Stade de France prije nego što je aktivirao bombu, objavio je američki Wall Street Journal.

Iste novine pišu da je namjera teroriste bila ući na stadion i raznijeti se za vrijeme utakmice. Osoba s eksplozivnim prslukom otkrivena je u 15. minuti utakmice, a kada ga je osiguranje pokušalo uhititi raznio se.

Policajac potvrio priču

“Policajac, koji je potvrdio ovu priču, dodao je da je napadač želio aktivirati prsluk na stadionu kako bi izazvao smrtonosni stampedo. Tri minute kasnije, druga se osoba raznijela pored stadiona, a treća je to učinila kraj obližnjeg McDonald’sa, Jedan je civil poginuo u ovom napadu, rekao je policajac”, piše WSJ.

https://vine.co/v/iBb2x00UVlv

Odgovornost za napad, u kojem je poginulo više od 120 osoba dok ih je preko 200 ozlijeđeno, preuzela je Islamska država. Priopćenje su objavili na francuskom. “Precizno smo birali mete”, rekli su u poruci koju potpisuju kao “vjerni vojnici Kalifata”. Pariz su, tvrde, odabrali “jer je prijestolnica grozota i preverzija” i zato da bi “ponizili neprijatelja”.