Juventus je jučer osigurao svoj peti uzastopni naslov prvaka Serie A (a evo kako je Stara dama došla do tog uspjeha)

Početkom sezone nije izgledalo kao da bi Juventus mogao osvojiti Scudetto

FOTO: AFP

Pobjedom Rome nad Napolijem golom Nainggolana u 89. minuti Juventus je osigurao peti uzastopni naslov talijanskih prvaka. Hrvatski reprezentativac Mario Mandžukić tako je stigao do svog prvog naslova u Italiji tri kola prije kraja.

Iako je u 25 odigranih utakmica zabio samo deset golova i asistirao za njih pet Mandžo je zbog svoje borbenosti dobio veliku naklonost trenera, suigrača ali i navijača.

Početak sezone nije bio iz snova

Zanimljivo je da početkom sezone nije izgledalo kao da bi momčad Massimiliana Allegrija mogla osvojiti Scudetto. Nakon deset utakmica imali su 11 bodova zaostatka za vodećom momčadi prvenstva, Fiorentinom. Bilo je to 28. listopada.

Odlazak važnih igrača

Razlog lošem startu pripisalo se odlasku važnih igrača iz kluba poput Andrea Pirla, Artura Vidala i Carlosa Teveza te slabom učinku novog napadačkog dvojca Paula Dybale i Mandžukića.

No poslije 35 utakmica, na današnji dan Juventus je osigurao naslov s 12 bodova prednost za Napolijem. To im je uspjelo jer su u posljednjih 25 utakmica slavili 24 puta te su upisali samo jedan remi.

Nadalje, ovo nije Juventusu prvi put da je došao do petog naslova u nizu. Učinio je to najveći talijanski klub i u razdoblju od 1931. do 1935. i jedina su momčad u Italiji koja je to uspjela.

Buffonov rekord

U ovom sadašnjem nizu od pet naslova najviše golova ugradili su Tevez (39) i Vidal (35). Ovo je ujedno bio i sedmi naslov talijanskih prvaka s Juventusom za veklikog Gianluigija Buffona (ne računajući na one 2005. i 2006. oduzete u aferi Calciopoli) čime se izjednačio s Ferrerom, Bettegom, Costacurtom, Maldinijem i Scireaom.