Južnoamerička nogometna federacija podržava tajnika Uefe koji želi postati predsjednik Fife

Infantino je najavio da će povući kandidaturu ako kandidat postane i Platini

UEFA General Secretary Gianni Infantino gives a press conference following a UEFA Executive meeting on October 15, 2015 at the European football's governing body headquarters in Nyon. UEFA President Michel Platini will get a strong indication of the level of support from the organisation he heads after he was suspended for 90 days by FIFA's ethics committee looking into corruption at the global football body. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
FOTO: AFP

Južnoamerička nogometna federacija (Conmebol) odlučila je podržati aktualnog glavnog tajnika UEFA-e Giannija Infantina u utrci za predsjednika FIFA-e, izjavio je u petak predsjednik Conmebol-a Juan Angel Napout.

“Glasat ćemo kao blok za Infantina, tako smo odlučili”, izjavio je Napout za dnevnik “Folha de Sao Paulo” nakon sastanka Brazilskog nogometnog saveza u Rio de Janeiru.

Pogodnosti za Južnoamerikance

Infantino, koji je zadnji objedlodanio svoju kandidaturu za predsjednika FIFA-e, sastao se s predsjednikom Conmebol-a kao i s ostalim južnoameričkim nogometnim dužnosnicima u studenom u Asuncionu. Švicarac je tada izjavio da će podržati ideju o četiri izravno kvalificirane reprezentacije iz Južne Amerike za Svjetsko prvenstvo i mogućnost petog mjesta na SP-u zahvaljujući kojeg bi Južna Amerika dobila u doigravanju s nekom od reprezentacija s drugog kontinenta.

Infantino je objavio svoju kandidaturu za predsjednika FIFA-e nakon što je etički odbor Međunarodne nogometne federacije objavio da je na 90 dana suspendirao aktualnog predsjendika UEFA-e Michela Platinija zbog upletenosti u korupcijski skandal. Infantino je izjavio i da će, ako Platiniju početkom prosinca bude odobreno da izađe na izbore u veljači, on povući svoju kandidaturu.

Blatterov nasljednik

Izbori za predsjednika FIFA-e, koji će na toj funkciji naslijediti Seppa Blattera, također suspendiranog na 90 dana zbog sudjelovanja u korupcijskom skandalu, održat će se 26. veljače u Zuerichu. Za sada je prihvaćeno pet kandidatura – Giannija Infantina, šeika Salmana du Bahreïna, Južnoafrikanca Tokya Sexwalea, jordasnkog princa Alija i Francuza Jérômea Champagnea. Michel Platini čeka da istekne suspenzija i da vidi hoće li njegova kandidatura biti odobrena.