Kakav datum za Dinamo: Prije 19 godina vraćeno mu je ime i nakon 49 godina igra proljeće u Europi

Valentinovo će ostati jedan od bitnijih datuma u povijesti kluba iz Maksimira

FOTO: screenshot

Ako niste među navijačima Dinama, možda niste ni znali, ali 14. veljače jedan je od znakovitijih datuma u klupskoj povijesti. Naime, još 1991. Dinamu je promijenjeno ime u tragikomični HAŠK Građanski, simbiozu imena Dinamovog prednika Građanskog i, pomalo ironično, njegovog ljutog gradskog rivala HAŠK-a. Dvije godine kasnije, opet je promijenjeno ime, ovaj put u NK Croatia Zagreb, vjerojatno po uzoru na FK Austria Wien.

Tim potezom, Tuđman je htio promovirati hrvatsku državu i odmaknuti se od komunističkog nasljeđa, nadajući se da će Croatia Zagreb postići niz europskih uspjeha. To ime klub je nosio sve do već legendarnog prvog Valentinova u ovom tisućljeću. Tog 14. veljače 2000. godine nakon 9 godina vraćeno je ime Dinamo.

Tuđman je bjesnio na navijače

Do vraćanja imena, situacija na Maksimiru bila je očajna. Branilo se da se nose Dinamovi šalovi, specijalna policija mlatila je ljude koji su probali na stadion unijeti Dinamove zastave, a možda najpamtljiviji moment je kada su BBB-ovci izvjesili transparent “Dinamo svetinja” na istočnoj tribini – točno preko puta predsjedničke lože.

Situacija je eskalirala kada je u jednom trenutku spaljena i Tuđmanova predsjednička loža na Maksimiru. Tada ih je Tuđman prozvao “Soroševim plaćenicima”, što je zanimljivo, budući da neki sa sličnim totalitarnim idejama tako i danas prozivaju ljude. “Više nikada nećemo dopustiti gluposti kao što su Dinamo”, izjavio je u to doba predsjednik.

Ipak, iako pogonjen javnim novcem, Dinamo ni u to vrijeme nije uspio prezimiti u Europi. Posljednji put su u tu fazu nekog europskog natjecanja stigli prije 49 godina, kada su igrali protiv FC Schalkea 04 18. ožujka 1970. godine, a sada se poklopilo da na isti dan obilježavaju veliku godišnjicu povratka imena i rušenja onoga što su mnogi nazivali prokletstvom Dinamovog proljeća.

‘Imamo Dinamo!’

Na današnji dan prije 19 godina, pred 5000 navijača podno zapadne tribine je izašao Velimir Zajec, dignuo ruke u zrak i kliknuo: “Imamo Dinamo!”. Naime, tog dana je organizirana skupština kluba, na kojoj su u tajnom glasovanju 43 od 44 člana skupštine bila za povratak imena Dinamo, a samo je jedan bio za ime Dinamo-Croatia.

Screenshot/Youtube

Navijači su eksplodirali od oduševljenja. Skandirali su Dinamu i Zajecu, zapalili su baklje, a neki od njih su krenuli prema metalnom natpisu “Croatia”. Policija je ih je u početku zadržavala, no neki navijači ipak su prošli kroz kordon. Iako ga tada nisu uništili, samo nekoliko sati kasnije skinuli lsu ga judi iz Dinama. Sljedećeg jutra, natpisa više nije bio, pa je klub ponovno postao Dinamo, a naslovnice dnevnih novina bile su posvećene tom velikom trenutku.