Kako su NBA zvijezde počele koristiti činjenicu da je klubovima povećan salary cap

Davis je nedavno potpisao produljenje ugovora koje je porušilo rekorde po zaradama

FOTO: AFP/Getty Images/AFP

Igrači najbogatijih i najjačih košarkaških klubova svijeta već su počeli koristiti činjenicu da je NBA liga dogovorila ogroman novac koji će se od televizijskih prava početi slijevati u njihovu smjeru početkom sezone 2016/17. Riječ je o 24 milijarde američkih dolara koje će liga dobiti u idućih devet godina.

Što to za njih znači? To znači da će svim klubovima u ligi biti povećan maksimalni godišnji budžet za plaće (salary cap), odnosno da će dogovorena ograničenja godišnjih plaća igrača biti znatno povećana. Dodatno pojašnjeno, igrači se ne namjeravaju vezati uz klubove ugovorima duljim od godinu ili dvije jer znaju da budućnost donosi veći novac i njima veći manevarski prostor za pregovore o osobnim primanjima.

Davis započeo ludilo

Ludilo je ipak već počelo. Sjajni košarkaš New Orleans Pelicansa Anthony Davis, momak raspoloživ na pozicijama ispod obruča, nedavno je potpisao produljenje ugovora s klubom koje je naprosto porušilo sve dosadašnje rekorde po zaradama igrača. Naime, zlatom s olimpijskih igara i svjetskog prvenstva nagrađen 22-godišnji reprezentativac SAD-a krajem prošle sezone odradio je prvi ugovor s klubom koji ga je kao prvoga birao na draftu 2012. godine.

Zadovoljstvo kluba njegovom statistikom, kao i zadovoljstvo Davisa klubom dovelo je do nove, petogodišnje suradnje koja izražena brojkama glasi: 145 milijuna američkih dolara. Toliko će američki centar zaraditi zahvaljujući novoj dogovorenoj suradnji i to je do sada neviđena svota plaćena za vjernost jednog košarkaša NBA klubu.

Dosadašnji rekord držao je Kobe Bryant, kojem su Los Angeles Lakersi ponudili, a on prihvatio, 136,4 milijuna za sedam godina vjernosti. Za jednako dug period Indiana Pacersi bili su spremni Jermaineu O’Nealu platiti 126,6 milijuna, no taj ugovor nije do kraja odrađen. Jest zato treći rekordni na listi koja je bila važeća do Davisova dogovora, a kojim su Minnesota Timberwolvesi učinili Kevina Garnetta godinama najplaćenijim igračem lige. Za šest godina suradnje isplaćeno mu je 126,6 milijuna.

Jordan ispred svih

Pojedinačno gledano i dalje su svi daleko iza najboljeg svih vremena. Posljednja godina ugovora s Chicago Bullsima Michaelu Jordanu donijela je 33 milijuna dolara, a jedini koji se takvim primanjima približio jest i onaj koji mu se igrački najviše približio – Kobe Bryant. U sezoni 2013/14. primio je 30,4 milijuna dolara od kluba.

Ipak, da novac ne određuje uvijek kvalitetu na terenu, dokazuje primjer prošle sezone. Najkorisniji igrač NBA lige Stephen Curry tek je šesti igrač po primanjima u klubu i nije među 50 najplaćenijih u ligi. Također, 26 od 30 klubova u ligi imaju igrača s primanjima većim u odnosu na njegova, a sedam klubova u svom rosteru i trojicu s većim plaćama.

Iako mu s godišnjim primanjem od 11,4 milijuna, koliko će dobiti za sljedeću sezonu, neće mnogo toga nedostajati, zasigurno i on s nestrpljenjem očekuje da mu istekne četverogodišnji ugovor potpisan 2012. godine. A onda će i on iskoristiti ono što drugi već jesu.

Baš kao i najbolji igrač lige LeBron James, za kojeg se već piše da jedva čeka potpisati petogodišnji ugovor vrijedan 200 milijuna dolara kojim će pasti i rekordi Anthonyja Davisa i Michaela Jordana.