KHL je kaznio ruski Spartak jer su njegovi navijači rasistički vrijeđali hokejaša Medveščaka

Navijači ruske momčadi bacali su banane na led i oponašali glasanje majmuna

28.10.2014., Dom sportova, Zagreb - Kontinentalna hokejaska liga, 23. kolo, KHL Medvescak - HC Sibir Novosibirsk. Edwin Hedberg.  Photo:
FOTO: PIXSELL

Vodstvo KHL-a kaznilo je u petak moskovski Spartak sa 9.135 dolara zbog rasističkog ispada domaćih navijača koji su vrijeđali hokejaša zagrebačkog Medveščaka Edwina Hedberga u utakmici igranoj u srijedu u kojoj su Zagrepčani slavili sa 4-1.

Neprihvatljivo ponašanje

“Incidenti koji su povezani sa mržnjom na rasnoj ili nacionalnoj osnovi su neprihvatljivi, a od navijača na tribinama očekuje se da se ponašaju civilizirano”, objavio je KHL.

Rasističke uvrede bile su upućene Hedbergu, tamnoputom švedskom hokejašu kolumbijskog podrijetla koji igra za zagrebački klub, i to nakon njegovog sukoba s jednim igračem Spartaka sredinom druge trećine. Navijači Spartaka bacali su banane na led, a predstavnik kluba nakon susreta došao je u hotel u kojem su odsjeli igrači Medveščaka te se je službeno ispričao Hedbergu.

Kazna za navijače

Iz Spartaka su u petak priopćili da su pomoću video kamera indentificirali dvojicu navijača koji su bacali banane, te da očekuju da budu kažnjeni u skladu sa ruskim zakonima.

Banane na ledu

Podsjetimo, navijači hokejaškog kluba Spartak iz Moskve su bacali kore od banane na led i oponašali glasanje majmuna vrijeđajući igrača zagrebačkog Medveščaka Edwina Hedberga u utakmici KHL-a igranoj u srijedu navečer u kojoj su Zagrepčani slavili sa 4-1.

Raisitički uvrede upućene su bile prema švedskom hokejašu kolumbijskog podrijetla koji igra za zagrebački klub nakon njegovog sukoba s jednim igračem Spartaka sredinom druge trećine.

Službena isprika

“Predstavnik kluba je došao u hotel u kojem su odsjeli igrači Medveščaka kako bi se službeno ispričao Edwinu Hedbergu”, izjavio je za agenciju France Presse glasnogovornik moskovskog Spartaka Vladimir Samohin.

“Provest ćemo internu istragu kako bismo otkrili odgovornu osobu za taj ispad. To je prvi put da se takav incident dogodio u Spartaku. Nismo takvo što očekivali”, dodao je.

Što kaže Hedberg?

“Ne znam što reći. Mislim da se takve stvari ne bi smjele događati. Ovo mi je druga sezona u KHL-u, ali prvi put da sam suočen s rasizmom”, izjavio je 21-godišnji Edwin Hedberg za agenciju R-Sport.

https://twitter.com/KHLNewsEN/status/687451101398970375?ref_src=twsrc%5Etfw

Potpredsjednik Spartaka Valerij Kamenski je pak najavio da klub namjerava zabraniti navijačima odgovornim za rasistički ispad dolazak na utakmice kluba. Dok ih u hokeju nema, rasistički ispadi na nogometnim stadionima u Rusiji su uobičajena pojava.