Kolijevka hokeja Kanada prvi put nakon gotovo pola stoljeća nema nijedan klub u doigravanju NHL-a

Kanada ima sedam momčadi u najjačoj svjetskoj ligi

FOTO: AFP

Veliko je poniženje doživjela kolijevka hokeja na ledu – Kanada. Po prvi puta nakon 46 godina u doigravanju najjače svjetske hokejaške lige (NHL) neće biti nijedne kanadske momčadi!

Ottawa bila zadnja nada

Ottawa Senatorsi su bili posljednja kanadska nada za plasman u play-off, ali i ona se ugasila u noći sa srijede na četvrtak. Ottawa je napravila ono što je trebala, pobijedila je Winnipeg s 2-1, ali slavlje Philadelphije nad Washingtonom (2-1) značilo je da su Senatorsi eliminirani.

Samo se jednom u povijesti sjevernoameričke hokejaške lige, u sezoni 1969/70 dogodilo da u doigravanju nije bilo kanadskih klubova u doigravanju. No situacija je tada bila drugačija: u ligi je sudjelovalo 12 momčadi, a od toga samo dvije kanadske – Toronto i Montreal.

Lani pet klubova u play-offu

No, u godinama koje su slijedile broj kanadskih klubova u NHL-u se proširio najprije na šest, pa onda i na sedam koliko ih je danas. Nijedan od njih, međutim, neće igrati u play-offu što je posebno iznenađujuće kad se uzme u obzir da ih je prije godinu dana u postsezoni bilo čak pet.

Također, vrijedi podsjetiti i da je Montreal najtrofejniji klub u povijesti NHL-a s 24 osvojena Stanley Cupa, dok je Toronto na drugom mjestu vječne ljestvice s 13 naslova. No, posljednji naslov Kanada je slavila još 1993. godine kada su na tronu bili Montreal Canadiensi.