Nekad je nužno odabrati stranu

Telegramovi kolumnisti prognoziraju rezultat susreta Hrvatska - Češka i ukazuju na nekoliko ključnih stvari

Holiga, Topić i Ibrulj najavljuju drugi susret Hrvatske na Euru

FOTO: telegram

Telegramovi sportski analitičari i kolumnisti, Aleksandar Holiga i Mihovil Topić, pojačani reporterom Sašom Ibruljom koji izvještava iz Francuske, odgovorili su na set pitanja o današnjem susretu Hrvatska – Češka. Holigu, Ibrulja i Topića zamolili smo da izdvoje potenijalno najvažnije duele, ključne igrače, kao i da, na kraju, daju svoju prognozu rezultata.

1. Dobra vijest za Hrvatsku?

Holiga: Utakmica protiv Turske donijela je više od samo tri boda – hrvatska ekspedicija napunila se optimizmom, a odmah su medijska izvješća u pozitivnijem tonu. Već i s bodom iz ovoga šanse za prolazak skupine su preko 90 posto, ali naravno da se ide na pobjedu.

Ibrulj: Prvi korak je napravljen. Pobjedom nad Turcima Hrvatska je skoro pa osigurala plasman u drugi krug i u današnju utakmicu ulazi ne samo sa mnogo većim samopouzdanjem, nego i bez potrebe za srljanjem i jurnjavom rezultata. Ogromni pritisak s početka prvenstva je skinut s ramena i sada se lakše diše.

Topić: 3 boda na kontu. Zaista vrlo očito, ali komforna situacija nakon prvog kola će sigurno dati dozu mirnoće i neopterećenosti čak i u slučaju da u Saint-Etienneu stvari krenu u lošem smjeru.

2. Loša vijest za Hrvatsku?

Holiga: Mnogi su ipak malo zabrijali. Nije to bilo baš toliko sjajno protiv Turske (osim Modrića, koji je bio kolosalan) – a kad se Hrvati previše umisle, to rijetko kada može izaći na dobro.

Ibrulj: Euforija. Nije ovo prvi put da je Hrvatska obilježila jednu utakmicu kao najvažniju u skupini, odigrala je fantastično, a svakako ne bi bio prvi put da se nakon toga poskliznula na vlastitu samouvjerenost. Istina, izjave su odmjerene, ali uvijek je tako; Hrvatska mora ostati čvrsto na zemlji.

Topić: Česi su bolja momčad od Turaka. Češka je zbilja momčad od Turske. Istina, po imenima imaju nešto lošiji kadar, ali to kompenziraju time što su fizički jači, kompaktniji, organiziraniji, jasniji i u ovom trenutku imaju boljeg izbornika, iako je povijesno Terim jedan od velikana igre. Međutim, njega je, baš kao i nogomet koji prikazuje njegova momčad, pomalo pregazilo vrijeme. S druge strane Vrba dosta kopira Atletico, i stilski i u mehanizmima igre. Nije slučajno da su u kvalifikacijskoj grupi bili ispred Turske.

3. Što bi moglo presuditi?

Holiga: Individualna kvaliteta strahovito naginje na hrvatsku stranu, ali Češka se doima znatno bolje organiziranom od Turske i nije za očekivati da će Vatreni stvoriti onoliko puno prilika. S obzirom na to je u prvoj utakmici od 18 udaraca na gol samo jedan završio u mreži, možemo pričati o neučinkovitosti hrvatskog napada. A suparnik na golu ima jednog od najboljih golmana na svijetu. Neiskorištene prilike mogle bi se osvetiti, jer i Česi se sigurno stvoriti neku gol-šansu, barem iz prekida.

Ibrulj: Otvaranje utakmice izuzetno je važno. Česi znaju da je Hrvatska puno bolja ekipa i da ako dopuste da preuzme kontrolu utakmice, sve ide na mlin Čačića. Međutim, zadnjih desetak minuta protiv Turske pokazalo je da zadnji red kad je pod pritiskom ide u bespotrebnu paniku i očekujem da će Česi tu paniku tražiti na početku. Još jedan je razlog za to; Čačić se u prvoj utakmici držao jednog plana i nije odustajao ni kada nije išlo, nisam siguran kako bi se snašao da Česi dođu do ranog vodstva i da li bi bio u stanju svoj plan prilagoditi situaciji.

Topić: Bočne pozicije. Česi kontroliraju sredinu, tu ni Španjolska nije stvarala višak. Potrebno je iskoristiti tragove prostora na bočnim pozicijama i to brzo prije nego ih češki veznjaci uspiju zatvoriti rotacijom. Krilima će morati pomagati bekovi, ali pomoć će morati biti uzajamna jer Česi najviše napadaju baš u prostor iza leđa bekova koji dođu prema naprijed, a upravo na krilnim i bekovskim pozicijama imaju najmotoričnije igrače. Onaj tko se nametne na bočnim prostorima pobijedit će utakmicu.

4. Tko bi mogao biti ključni igrač Hrvatske?

Holiga: Još jednom najočitiji izbor: Luka Modrić. Protiv Turaka se najbolje vidjelo koliko je njegov učinak esencijalan za Hrvatsku i koliko se momčad na njega oslanja, ali otkrila je i čovjeka s misijom. Rijetko (ako uopće ikad) smog a vidjeli toliko odlučnog i samouvjerenog, a govor tijela napokon je odavao vođu na terenu. Njegova energija i pristup prenijeli su se na ostatak momčadi.

No, ovo će vrlo vjerojatno biti sasvim drugačija utakmica. Česi će organiziranije napadati, a defenzivna zonu koju su predstavili protiv Španjolske zahtijevat će dosta strpljenja u izgradnji napada i za očekivati je da će Hrvatska imati bitno veći posjed lopte (protiv Turske 50-50). Modrić će se ovaj put morati poobrinuti da posjed ne bude sterilan: očito je u odličnoj formi i on to može.

Ibrulj: Ako je zaista ono što smo vidjeli protiv Turske bio plan a ne igra po injerciji, onda bi najvažniji čovjek ovaj put trebao biti Mandžukić. Trideset centaršuteva je Hrvatska imala protiv Turaka, većini je meta bio Mario, ali je ostao bez gola. No, bez obzira na ideju i plan, činjenica je da će Hrvatska teže dolaziti u prilike i da će morati biti efikasnija i konkretnija u završnici nego protiv Turske, što znači da Mario mora iskoristiti ono što mu se ponudi.

Topić: Milan Badelj. Protiv Turske smo vidjeli koliko je Hrvatska ovisna o Luki Modriću i što on može kad mu se podrede mehanizmi igre. Iako je Modrić najbolji igrač on je konstanta, tako da ključne role treba tražiti na drugim dijelovima terena. Kako sam protiv Turaka bio uvjeren u ključnost Rakitićeve uloge u okupiranju Selçuk Inana i donošenju dimenzije više u dinamici i otvaranju prostora za Modrića, ovaj put sam uvjeren kako će ključni igrač biti Milan Badelj. Za početak, morat će biti dosta bolji u skoku i duelima jer će to Česi ciljati.

Zatim, morat će eliminirati greške u dodavanju koje je pokazao protiv Turske, jer kad Modrić odvuče Češki vezni red na jednu stranu i skupa s krilom navuče pažnju protivnika, Badelj će morati biti u poziciji da se odigra povratna na njega koji će morati distribuirati na drugu stranu. Upravo ta sposobnost da preko njega mijenjamo strane će biti ključ funkcioniranja napada. Taj dio Badelj ima u sebi. Problem je što istodobno će morati odrađivati defenzivniju ulogu pokrivanja leđa bekovima koji će se pridruživati napadu. To zahtjeva sasvim drugačije navike u igri i brzinu koju Badelj nema. Stoga bit će potrebna njegova potpuna koncentracija i odlično postavljanje u defenzivnoj tranziciji.

5. Ključni duel na koji treba obratiti pozornost

Holiga: Ivan Perišić protiv Pavela Kaderabeka. Hoffenheimov igrač najbolji je bočn branič kojeg izbornik Vrba ima na raspolaganju i moguće je da Čačić prebaci Perišića na desnu stranu, gdje bi možda mogao napraviti više štete u češkoj obrani. Ako ostane lijevo, po svoj ćemo prilici gledati niz intrigantnih duela s Kaderabekom. Budući da neće imati previše prostora na krilu, Perišić će vjerojatno češće ulaziti u sredinu i pokušavati iskoristiti međuprostore nego što će centrirati, što mu ionako nije najjača strana. Kaderabek će ga pokušavati u tome zaustaviti i još nešto napraviti prema naprijed, ali bit će mu potrebna ispomoć od suigrača.

Ibrulj: Ante Čačić vs Pavel Vrba. Naravno, utakmice se riješavaju na terenu, ali ovo prvenstvo do sada je pokazalo da slabiji timovi sa jačim trenerom imaju više šansi nego oni natrpani individualnom kvalitetom i bez pravog vođe na klupi. Nakon prve utakmice teško da ima skrivenih aduta i najvažnije je kako dobro su treneri snimili protivnika, te koliko su sposobni prilagoditi se stanju na terenu. Dobar coaching je presudio mnogo utakmica na ovom turniru, vjerujem da će biti od presuudne važnosti i danas.

Topić: Ključni duel dosta ovisi o postavi Ante Čačića. Mislim kako je sigurno da će u dobrom postotku uključivati Marcela Brozovića. Krene li opet na desnom krilu ključno će biti da nadigra Limberskog u oba smjera i olakša Srni. Odluči li se Čačić za promjene u sastavu i vrati Brozovića u sredinu na poziciju zadnjeg veznog, onda za njega vrijedi sve napisano za Badelja. U takvom slučaju ima definitivnu prednost u pokrivanju prostora iza leđa bekova i duel igri, ali isto tako će definitivno biti lošiji od Badelja u razigravačkom segmentu igre i mijenjanju strana. Obje solucije imaju svoje pluseve i minuseve, a s nijednom nemamo dovoljno iskustva da bi znali što nam točno donosi.

6. Koliko će biti?

Holiga: 1-1. Hrvatska je ogromni favorit i vrlo vjerojatno će biti bolji suparnik, ali Češka nije bezazlena. S bodom nitko neće biti strahovito razočaran.

Ibrulj: Hrvatskoj ne treba srljanje i trka za rezultatom; u potpunoj su kontroli i ovdje će strpljenje i zrelost biti ključni za pozitivan rezultat. Vjerujem da bi i 1-1 bio pozitivan rezultat kojim bi Hrvatska praktično osigurala plasman u drugi krug.

Topić: 1:1, opet. Česi imaju iskustva s Turskom i znaju da su u zadnjem kolu u velikoj prednosti. Nemaju potrebe srljati iako će sigurno igrati ofenzivnije nego protiv Španjolaca. Neće biti onoliko pasivni i zasigurno će pokušati ugroziti naš gol te iskorititi prostor koji im ponudimo. Ipak, nemaju potrebe riskirati previše, a isto vrijedi i s naše strane. Bod zadovoljava obje momčadi koje puno više gube porazom nego što dobivaju pobjedom.