Komentar Aleksandra Holige: Priča o dva nogometa, onom najboljem ikad i onom domaćem sada

Drugi je nogomet često kilav, neatraktivan i ponekad ga je mučno gledati, ali on može značiti daleko više od onog elitnog

Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi celebrates after scoring during the Spanish league football match CF Rayo Vallecano vs FC Barcelona at the Vallecas stadium in Madrid on March 3, 2016. / AFP / PIERRE-PHILIPPE MARCOU
FOTO: AFP

Dva su nogometa danas u Europi.

Jedan je onaj s blještavih modernih arena, gdje nas multimilijunaši u kopačkama jednom-dvaput tjedno oduševljavaju senzacionalnim potezima, a treneri predstavljaju cutting edge zamisli poput četiri krila iza centarfora, stopera-playmakera ili bekova koji služe kao pomoćni veznjaci. La salida lavolpiana, Juego de posicion, Gegenpressing i poluprostori, heat maps, key passes i expected goals.

Medijska mistifikacija i apoteoza njegovih glavnih sudionika, priče o 100, 150, 200 milijuna nečega u odštetnih klauzulama, fabricirani transfer-tračevi 365 dana u godini. Deloitte Football Money League, corporate hospitality, prisutnost na dalekoistočnom tržištu.

Liga prvaka – generator nejednakosti

Taj je nogomet u službi kapitala i industrije zabave, a svake godine sve manje veze ima s vrijednostima poput tradicije, identiteta i zajednice. I to ne mora nužno biti loše, jer on ruši rekorde i spektakularan je za gledati. No, licemjerno je podržavati iluziju jednakih šansi i pretvarati se da ogromne klasne razlike već odavno ne postoje – da upravo one nisu bile cijena koja je plaćena da bismo imali nogomet koji je brži, dinamičniji, bolji, luđi nego ikad.

U podužem tekstu za novi broj tiskanog Telegrama na neki sam način stao u obranu ideje o paneuropskoj superligi za klupsku kontinentalnu elitu. Ne zato što to vidim kao genijalan koncept, nego zato jer smatram da je aktualni sustav Lige prvaka (sa sredstvima koje izravno i neizravno generira svojim sudionicima), u kombinaciji s propisima Financijskog fair playa (koji jako otežavaju premošćivanje ekonomskog jaza među klubovima), glavni generator nejednakosti u europskom nogometu. Novi poredak je već tu – neće ga tek stvoriti nekakva superliga, koja će ionako vjerojatno biti tek sljedeći rebranding UEFA-ina elitnog natjecanja i novi ustupak eliti, što je konstanta već 25 godina.

Navijači i identitet njegova su najjača oružja i jedini stvarni kapital kojim raspolaže. Ako to izgubimo, nećemo imati ništa. Bit ćemo samo nebitni klubovi iz nebitne zemlje, za kojima nitko neće plakati ni ako nestanu

Novac je već i ranije pobijedio. Ta je bitka izgubljena. No, ako najjači dobiju ono što traže – a to je, u osnovi, da češće igraju jedni protiv drugih – a neizbježno je da će dobiti, onda možda i ostatak nogometa dobije ono što zaslužuje.

Za očuvanje biti europskog nogometa

Primjerice, neka nova i smislena kontinentalna, možda konferencijska/regionalna natjecanja preko kojih će se oni koji su blizu, ali nedovoljno blizu (Benfica, Ajax, Fenerbahče…) moći približiti elitnom društvu i ući u njega, a oni koji su dovoljno daleko (Sparta Prag, Rapid Beč, Dinamo Zagreb, Zvezda…) prestati otimati za mrvice s trpeze na kojoj objeduju bogati i moćni i umjesto toga se posvetiti sebi na zdravim i realnim temeljima. Da umjesto eventualnih šest utakmica protiv jačih od sebe dobiju daleko više sigurnih protiv sebi ravnih.

Dinamo, Hajduk ili Rijeka nikad neće moći biti dovoljno veliki da se u društvu današnje europske elite ne bi osjećali kao uljezi – pa čak i onda kad je pobjeđuju, kao što Dinamo pobijedio Arsenal, smatrat će ih Platinijevim parazitima koji samo ciljaju na UEFA-ine novčane nagrade. Ali oni, zajedno s desecima, stotinama, pa i tisućama klubova diljem kontinenta mogu igrati ulogu u očuvanju biti europskog nogometa – a ona je baš u onome što elita nepovratno gubi.

To je onaj ‘drugi’ nogomet – nogomet okupljen oko zajednice barem jednako toliko koliko i oko neizbježnih para. Dinamo i Hajduk danas više nisu toliko konkurenti jedan drugome koliko su im konkurenti Barcelona, Real Madrid, Bayern, Manchester United – sve više klinaca nosi dresove stranih velikana i više ih zanima to što je Barca proteklog vikenda pobijedila 6-0, Bayern 5-0, a PSG 9-0 (u gostima), nego što su registrirali Hajdukova tri boda iz sumnjivog penala ili Dinamov dramatični trijumf u sudačkoj nadoknadi nad vlastitim rezervnim pogonom.

Nebitni klubovi iz nebitne zemlje

U istom je vikendu navijačka skupina Bad Blue Boys proslavila 30. rođendan na utakmici svog futsal kluba: “na krivom mjestu“, podučio ih je TV-komentator u prijenosu uživo maksimirskog ‘derbija’ kojemu je prisustvovao jedva troznamenkasti broj gledatelja. Hajduk je istovremeno dosegnuo 30.000 članova u 2016. – što je najspektakularniji rezultat u promociji domaćeg klupskog nogometa barem u posljednjih 15-ak godina, ako ne i više. Ma koliko mediji šutjeli o tome. Učlanjuju se i navijači drugih klubova, kao i stranci koji su ranije jedva čuli za Hajduk. Učlanila se (svojevoljno) i moja punica.

29.09.2015., Allianz Arena, Muenchen, Njemacka - UEFA Liga prvaka, skupina F, 2. kolo, Bayern - Dinamo Zagreb. Eduardo, Robert Lewandowski. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
29.09.2015., Allianz Arena, Muenchen, Njemacka - UEFA Liga prvaka, skupina F, 2. kolo, Bayern - Dinamo Zagreb. Eduardo, Robert Lewandowski. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
PIXSELL

Drugi je nogomet – ne računamo treći, rekreativni – često kilav, neatraktivan i ponekad ga je mučno gledati. Kao što je ovog vikenda mučno bilo gledati Rijeku u Puli, Hajduk protiv Zagreba i Dinamo protiv Lokse – ali on može značiti daleko više od onog elitnog. Navijači i identitet njegova su najjača oružja i jedini stvarni kapital kojim raspolaže. Ako to izgubimo, nećemo imati ništa. Bit ćemo samo nebitni klubovi iz nebitne zemlje, za kojima nitko neće plakati ni ako nestanu.