Komentar Aleksandra Holige: Realnost, nada u čudo i ironija iza Bayernova poraza u Madridu

Bayernu treba najbolju predstavu sezone da bi preokrenuo stvar

Pep Guardiola, coach of FC Bayern Munich, walking across the field of the stadium before the final press conference of FC Bayern Munich in Madrid, Germany, 26 April 2016. Bayern meets Atletico Madrid in the Champions League semifinals first leg match on 27 April 2016. PHOTO: PETER KNEFFEL/dpa
FOTO: dpa Picture-Alliance/AFP

Po svemu sudeći, ovo je gotovo.

Nogometni matematičari izračunat će da su poslije 1-0 na Calderonu Bayernove šanse za prolaz u finale tek nešto niže od 50 posto, ali dojam je da će Atletico teško – vrlo, vrlo teško – ispustiti prednost. U sustavu koji dodatno valorizira gol u gostima, domaći rezultat 1-0 gotovo da je sveti gral za svaku momčad koja je, realno, nešto slabija od suparnika – on joj omogućava da se u uzvratu postavi defenzivno i bez mnogo rizika, prepuštajući inicijativu domaćinu i fokusirajući svu svoju moć na brzu napadačku transformaciju, odnosno kontre.

Kad je ta momčad Simeoneova – momčad čelične taktičke discipline, ubijanja suparnika uskraćivanjem vremena na lopti i prostora za penetraciju, također velemajstorska u sitnim krađama sekundi i minuta – onda se prednost čini ogromnom.

Povjerenje u defenzivnu moć

Za malo perspektive, Atletico nijednom u ovoj sezoni nije izgubio rezultatom kakav Bayernu treba da bi ga izbacio. Dvaput je poražen 1-0 u gostima, protiv Villarreala i Malage, oba puta još u prvoj polovici sezone. U samo 19 od ukupne 52 utakmice (Liga, kup i Liga prvaka) je uopće primio gol, a tek šest puta od toga više od jednoga; jedan jedini put je primio tri gola (u siječanjskom kup porazu 3-2 od Celte) i nijednom nije poražen s više od jednog gola razlike.

Uoči uzvrata na Allianz Areni, Simeone ima Guardiolu točno ondje gdje ga je i želio imati. Atletico je najbolja momčad u Europi u igri bez lopte, a Bayern ona koja najviše od svih loptu treba; posjed je i u Madridu bio drastično na strani gostiju (od 69 do 74 posto, po raznim izvorima), a u Münchenu će gotovo sigurno biti još za koji postotak viši. Simeone će rado prepustiti igru Pepu, s punim povjerenjem u defenzivnu moć svojih pulena i znajući da samo jedna kontra može gurnuti Bayern u jako tešku situaciju.

Ako u uzvratu Atletico bude iole riskirao, bit će to vrlo vjerojatno tek izlaskom iz dubokog bloka i žestokim visokim presingom u prvih dvadesetak minuta, kako bi spriječio rani Bayernov gol i demoralizirao domaće; uspije li očuvati “nulu”, zadovoljno će se povući i braniti je do kraja svim mogućim sredstvima. Pritom će krucijalno biti koliko će Guardiola biti spreman riskirati – a za njega znamo da je na rizike uvijek spreman, čak i onda kad se laiku ne čine posebno racionalnima.

Suludi napadački juriš

No, u takvoj konstelaciji snaga trebat će mu čudo. Ono što najviše frustrira Atleticove suparnike je defenzivna konzistentnost te momčadi i nije za očekivati da će ona opasti u najvažnijem, najnabrijanijem trenutku; uzevši to u obzir, Bayern će morati proizvesti svoju najbolju predstavu ove sezone da bi preokrenuo zaostatak.

I to ne samo u ofenzivnom smislu: obrana u najširem smislu riječi, a pogotovo ono što kolokvijalno zovemo “kontra-kontra” (prevencija protunapada) bit će apsolutno ključna. Ako Bayern primi gol, nije uopće teško zamisliti scenarij po kojemu bi Pepov suludi napadački juriš bio kažnjen otrovnim ugrizima suparnika – takvo što se već događalo i ranije. Nije uopće nezamislivo da Atletico pobijedi i u Münchenu, s nekih 25 posto posjeda lopte.

Posebno će zanimljivo biti vidjeti koji će pristup Guardiola odabrati za uzvrat. Ovaj put, u mnoštvu statističkih podataka očekivani su bili oni o posjedu lopte, o broju dodavanja (746 Bayernovih prema 267 Atleticovih) i njihovoj uspješnosti (87 prema 62 posto), pa čak možda i to da je 60 posto Bayernovih udaraca na gol (20 prem aAtleticovih 11) došlo izvan kaznenog prostora.

Ironija zvana Saul Niguez

Ono što upada u oči je to da su gosti uputili čak 27 centaršuteva (a domaći svega 11) – u Pepovoj Barci takvo bi što bilo upravo nemoguće, ali u Bayernu, posebno ove sezone, nije prvi put da na taj način pokušava slomiti defenzivni otpor. Možda će u uzvratu pokušati s više kreacije u sredini i angažmanom igrača koji igraju između linija, poput Müllera i Götzea. Možda će i u obranu staviti barem jednog stopera, možda pokuša i s trojicom u obrani kao tradicionalnim lijekom za Cholovih 4-4-2.

Jedna je stvar svakako bila ironična u ovoj utakmici. Uz svo Guardiolino inzistiranje na polivalentnosti i opakim pozicijskim rotacijama, a Simeoneovo držanje osnova barem u tom smislu, junak susreta bio je Saul Niguez – koji je u svojoj mladoj karijeri (tek mu je 21) igrao kao stoper, defenzivni i središnji vezni te kao desno i lijevo krilo.

Igrač koji utjelovljuje Pepov, a ne Cholov ideal nogometaša.