Komentar Mire Para: Zašto neki bivši nogometaši nisu baš dobri sportski TV komentatori

Englezi se ne bi bunili kada bi Owen učinio prijelaz iz studija na teren

FOTO: PIXSELL

Michaela Owena, jednog od najboljih strijelaca engleske reprezentacije, čija Panini sličica još uvijek ponosno stoji na vratima moje dječačke sobe u roditeljskom domu, uspoređivali su nekada – sjetit ćete se, ali i dalje nećete vjerovati – s Mihaelom Mikićem.

Svi su govorili o njihovoj fizičkoj sličnosti, a tada je megapopularni časopis Nogomet izvještavao o tome na četiri stranice.

S vremenom se, međutim, to nekako izgubilo, pa ih sada rijetko tko stavlja i u istu rečenicu, ali to nipošto ne mora značiti da smo ostali bez Owena iz, evo, našeg sokaka…

Mnoštvo provala

Elem, nedavno se odigravala utakmica između Carlislea i Evertona. Rezultat je bio 1:0 za Everton kada je Lennon u 14. minuti podebljao to vodstvo pospremajući popularnu Mitre loptu u mrežu Carlisleova slabo pokretnog golmana.

Taj gol ne bi ostao upisan u povijesti, a bogami ni u novinama za društvena i kulturna pitanja, da komentator nije bio taj nekoć nevjerojatno talentirani i na početku spomenuti Owen. Za BT sport, smrtno ozbiljno – kao da izvještava s operacije mozga – prokomentirao je tu situaciju riječima: “Ovo vjerojatno nije početak kakav je Carlisle planirao”.

Ta konstatacija, naravno, stoji, jer vjerujem da kada su u pripremi ove utakmice razgovarali o najboljoj taktici, da nisu, dakle, zamislili kako bi u prvih 15 minuta trebali gubiti 2:0. Međutim, zar je to zbilja potrebno izreći osim ako se, naravno, ne zajebavamo…?!

Društvene mreže jednoglasne

I nije to, uzgred kazano, njegova jedina provala. Internet je već dugo nemilosrdan prema njemu, pa tako postoje stranice specijalizirane za prikupljanje njegovih izjava, a među kojima ima nekih zbilja urnebesnih.

U utakmici Manchester Uniteda i Sheffielda, na primjer, a u kojoj su upućena jedva dva udarca u okvir gola, društvene mreže su bile jednoglasne u tome da je i takva utakmica mnogo zabavnija od Owenovih komentara.

Utakmica između Manchester Uniteda i Sheffielda
Utakmica između Manchester Uniteda i Sheffielda Twitter

On je, naime, u prvom poluvremenu govorio o tome kako teren nakon kiše zna biti mokar, a sljedećih 45 minuta – u kojima je vjerojatno govorio o tome da onda i trava raste – rijetko tko da je ostao gledati.

Kultni status na Twitteru

A, njegova predviđanja kako će ove sezone Chelsea osvojiti prvenstvo, a Leicester – trenutačno vodeća ekipa prvenstva – svakako ispasti iz lige, s vremenom su stekla kultni status na Twitteru. Chelsea je, da vas podsjetim, ove sezone posljednja rupa na sviralu…

Da se kojim slučajem šalio, to bi bio izvrstan vic, a ovako je samo postalo jasno da nakon što smo ga mogli uspoređivati s nekim našim igračem po fizičkom izgledu, sada ga možemo s jednim i po komentatorskim sposobnostima.

Sličnost, naime, između Owenovih komentara i onih Gorana Vlaovića je, da se izrazim rječnikom ovog potonjeg; evidentna!

Komentatorski genij

Ova dvojica su, doduše, samo iznimke. Naime, kod Engleza, ali i kod nas, postoji respektabilan broj bivših nogometaša koji su se izvrsno snašli i u komentatorskoj fotelji.

Kod njih bi svakako trebalo izdvojiti komentatorski genij Garyja Linekera čije će nadahnute dosjetke, analize i antologijske rečenice svakako nadživjeti i njega samoga, ali i Robbieja Earlea te legendarnog Garyja Nevillea.

Gary Neville
Gary Neville Nick Harrison

Nije popularno za reći, ali kod nas je, odgovorno tvrdim, to bio Štimac. Njegovim imenovanjem za izbornika ostali smo bez sjajnog komentatora i dobili, nažalost, osrednjeg trenera… Zvone Boban, nadalje, briljira sa svojim komentarima, doduše samo na talijanskoj televiziji.

Vlaović u vrhu napada

Treba napomenuti da se on sjajno izražava i u pisanoj formi, pa su i takvi njegovi komentari, kada slučajno na njih nabasate, zlata vrijedni. Isto, naravno, vrijedi i za Stanića koji je u svojim tekstovima znao s kirurškom preciznošću analizirati stanje u nogometu, te mu na jedan duhovit način, onako pomalo mangupski, postaviti ispravnu dijagnozu.

Još jedan bivši nogometaš čiji komentari bi nam svakako mogli uljepšati predstojeće Europsko prvenstvo je Joško Jeličić. Nikada nije nastupao za Hrvatsku na nekom tako velikom natjecanju, iako je možda to zaslužio, pa ne bih volio da ovaj put – kada to zasigurno zaslužuje – ostane uskraćen…

Što se pak Vlaovića tiče, ne bih imao ništa protiv da na tom prvenstvu i njega vidim, ali ne kao sukomentatora, nego u vrhu napada umjesto Mandže. Vjerujem da se ni Englezi ne bi bunili kada bi Owen, bez obzira na godine, učinio taj prijelaz iz studija na teren.

_____________________________________________________________________________

Tekst je objavljen u tiskanom izdanju Telegrama od 9. travnja 2016.