Slučaj Lovren - kult Vatrenih živi još samo u reklami za sladoled

Koliko još 'Lovrena' izbornik Ante Čačić ima u svlačionici?

FOTO: PIXSELL

Nedavno je vodeći domaći proizvođač industrijskog sladoleda i distributer smrznute hrane izbacio na tržište novi proizvod. Vatreni navijač ime je sladoleda s okusom vanilije i nugata koji će, kako kaže priopćenje iz Ledova PR odjela, “sjajno nadopuniti navijačku atmosferu dok uživate u majstorijama hrvatskih nogometaša“.

Time je sladoled ušao u panteon dosadašnjih ‘Vatrenih’ artikala, uz navijački kiseli kupus i Ekstra Mandžo popust na obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti.

Čačić nema izbora

Kao što i dolikuje, uz njegovo lansiranje ide i odgovarajuća kampanja, nagradna igra te istoimena navijačka pjesma koju potpisuje provjereni kadar, Marko Lasić Nered. Riječ je, naravno, o još jednoj od apsurdnih derivacija sad već desetljeće starog ‘Srca vatrenog’, čiji tekst govori o ljubavi, zajedništvu, vječnoj slavi, sokolovima koji šire krila itd.

Nakon što je u javnosti pukla ‘Afera Lovren’, prvo što mi je palo na pamet bila je upravo ta pjesma.

Još ranije se na budućim pozivima u repku u prilično ogorčenim tonovima zahvalio veteran Ivica Olić, a pitanje je vremena kad će se i netko od ostalih sjetiti da ga ‘zateže noga’ ili osjetiti blago pucketanje u jednom drugom predjelu tijela

Kad budete čitali ovaj tekst, možda će njen epilog već biti poznat. Dosad su se pojavile oprečne informacije: od one da su Dejanu Lovrenu odbrojani dani u Čačićevoj reprezentaciji, pa do one da će izbornik prijeći preko izjava Liverpoolova stopera kojima je, zapravo, doveo u pitanje njegovu stručnost.

“Da si ne lažemo, pao mi je mrak na oči“; “Ako me želiš uigravati, onda me trebaš odmah uigravati, a ne u zadnje dvije utakmice pred Euro“; “Kako ću se pokazati u 3-5-2 kad se ne sjećam kad samo to igrao“; “Ušao je Darijo Srna koji je sam rekao Čačiću dva sata prije utakmice da ne može“ – presjek je onoga što je Lovren ispričao Sportskim novostima.

Prije toga, Ante Čačić je izjavio kako nikad nije “trpio ničiji javašluk, neposluh ni stavljanje u prvi plan“ te da to neće tolerirati ni u reprezentaciji. Ako će se toga držati, onda mu nogometaševa naknadna reakcija ne ostavlja nikakav izbor – sasvim je jasno da ga mora otpisati, jer u svakom drugom slučaju ugrožava vlastiti autoritet i atmosferu svlačionici.

Privatiziranje HNS-a i Vatrenih

Neki su mediji požurili s razapinjanjem igrača, drugi su mudro čekali izbornikovu odluku – međutim, ona iz nekog razloga nije došla odmah nakon što je s Lovrenom razgovarao u Liverpoolu. Možda je Čačić pričekao kako bi opipao puls javnosti, možda je prvo morao podnijeti izvješće višoj instanci i pričekati direktivu. Nije toliko ni bitno. Ono što jest bitno je da je ovakvo nešto bilo i za očekivati. Još ranije se na budućim pozivima u repku u prilično ogorčenim tonovima zahvalio veteran Ivica Olić, a pitanje je vremena kad će se i netko od ostalih sjetiti da ga ‘zateže noga’ ili osjetiti blago pucketanje u jednom drugom predjelu tijela.

U reakcijama na Lovrenov slučaj osobno me najviše iznenadilo to što su pojedini komentatori sasvim ozbiljno sugerirali da nogometašev postupak ruši kult reprezentacije. Zar stvarno?

Taj je brod odavno isplovio – kao i pjesma Srce vatreno, tako je i taj kult još neko vrijeme mogao biti podgrijavan sve dok se nije pretvorio u nemuštu i bljutavu kopiju kopije kopije koja banalizira navijačke i domoljubne osjećaje u okruženju privatiziranog HNS-a i Vatrenih te otuđenja velikog dijela nacije od ‘repke’ koja je postavljanjem kućnog trenera Velikog Gazde za izbornika definitivno postala vlastita karikatura.

Realne strepnje javnosti

Hrvatska se za Euro priprema suludim Čačićevim eksperimentima, primjetnim nezadovoljstvom igrača i realnim strepnjama javnosti od onoga što bi navijači mogli napraviti u Francuskoj: dio njih ići će onamo s namjerom da dokaže svoj idiotizam izvikivanjem ustaških parola, drugi će činiti to isto – i još više, ako treba – samo kako bi napakostili savezu, pa značilo to i sabotažu momčadi. Kult reprezentacije koja ne smije igrati u Splitu, a boji se i u Zagrebu? Taj vatreni kult sledio se i danas postoji tek u reklami za sladoled.

Neki su mediji požurili s razapinjanjem igrača, drugi su mudro čekali izbornikovu odluku – međutim, ona iz nekog razloga nije došla odmah nakon što je s Lovrenom razgovarao u Liverpoolu. Možda je Čačić pričekao kako bi opipao puls javnosti, možda je prvo morao podnijeti izvješće višoj instanci i pričekati direktivu

Za Hrvatsku na Euru nije problem Dejan Lovren, nego to koliko još ‘Lovrena’ Čačić ima u svlačionici, kao i to što će – nadahnuti vlastitom glupošću, novom nacionalno poželjnom politikom ili pak otporom prema huliganima u odijelima – pripremiti Vatreni navijači.

Jednu od ideja nudi i nagradna igra za istoimeni sladoled. Vjerovali ili ne, konzumacijom istoga i slanjem kodova možete između ostaloga osvojiti i – dron letjelicu.