Nekad je nužno odabrati stranu

Kosovo bi u utorak moglo postati član Uefe, a Srbija je dosta bijesna

Šefovi UEFE izmijenit će statut da bi mogli primiti Kosovo

Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic and leader of the Serbian Progressive Party (SNS) gestures during a political rally at the Kombank Arena in Belgrade on April 21, 2016 ahead of the April 24 general election. 
Vucic, who is bidding for another four years in power, is a former ultra-nationalist and close ally of Slobodan Milosevic remade as a pro-European liberal. In a political transformation viewed by critics as pragmatic rather than ideological, the tall 46-year-old Vucic now leads Serbia's efforts to join the European Union.   / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
FOTO: AFP

Srbija je, javljaju beogradski mediji, u grozničavoj potrazi za glasovima dvije države kako bi spriječila prijem Kosova u Uefu, Europsku nogometnu federaciju. Kosovo kao neovisnu državu priznaje 38 europskih država i 110 zemalja svijeta, a za prijem u UEFU, Prištini je potrebno 36 glasova.

Iako se Beograd svim silama trudi spriječiti da se u utorak 3. svibnja na zasjedanju u Budimpešti glasa o prijemu Kosova, vodeći ljudi UEFE uvjereni su kako pozitivna odluka nije upitna: sa sigurnošću se, naime, očekuje da svih 36 nogometnih saveza čije države priznaju Kosovo, glasati za prijem Prištine. Protiv te odluke bit će, vjeruje se, Španjolska, Slovačka, Rumunjska, Cipar, koje ne priznaju kosovsku državu.

Stadion na prilično nesigurnoj lokaciji

Dnevni list Politika piše da UEFA žuri s donošnjem te odluke jer želi da Kosovo igra na kvalifikacijma za Europsko prvenstvo u Rusiji 2018. Čak je, tvrdi se, već dogovoreno da Kosovo bude u kvalifikacijskoj skupini s Hrvatskom, Islandom, Finskom, Ukrajinom i Turskom. Te bi države, uvjereni su u UEFA, s najmanje problema igrale utakmice na Kosovu.

Priština, tvrde beogradski mediji, ima, naime, ozbiljnih nevolja s organiziranjem domaćih utakmica: samo stadion u Kosovskoj Mitrovici odgovara sigurnosnim standardima europske nogometne organizacije. A problem je u tome, tvrdi se u Beogradu, što je taj objekt udaljen samo stotinjak metara od granice koja taj grad dijeli na kosovski i srbijanski dio. A na toj crti razgraničenja uvijek je vrlo napeto i potencijalno krajnje opasno.

Iz Beograda tvrde da je ovo opasan presedan

U Beogradu ne kriju ogorčenje i uvrijeđenost: tvrde da se UEFA, kako bi osigurala glasovanje o Kosovu, odlučila na opasan presedan. Naime, prije točke o prijemu Kosova, na sastanku u Budimpešti morat će se promijeniti statut UEFE. Naime, u Statutu stoji da član UEFE može postati samo država koje priznaju Ujedinjeni narodi.

Međutim, Rusija i Kina, kao stalne članice Vijeća sigurnosti s pravom veta, uz potporu Indije i Brazila, spriječile su prijem Kosova u UN. Stoga je predviđeno da se u Statutu umjesto formulacije da članicom UEFE može postati država koju priznaje UN, stoji definicija da je za prijem dovoljno da državu kandidatkinju za UEFU, prizna “većina međunarodne zajednice na europskom kontinentu”.

List Politika žali za Platinijem

Osim što Srbija još očekuje da će u posljednji trenutak uspjeti uvjeriti članice UEFE da ne smiju kršiti statut i proceduru, nada se također da će snažnim lobiranjem, kao kada je spriječila prijem Kosova u UNESCO, barem onemogućiti Prištini igranje u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Rusiji.

Dnevni list Politika žali što je Michael Platini morao odstupiti s mjesta predsjednika UEFE jer se on protivio prijemu Kosova, dok njegov privremeni nasljednik, v.d. predsjednika Teodar Teodorakis, takvu odluku Platinija ne želi više poštivati.

Srbija će, na kraju, ionako morati priznati Kosovo

Iako se sve vlade zaklinju kako Srbija nikada neće priznati neovisnost Kosova, posljednjih godina Beograd je povukao cijeli niz poteza koji govore da je to priznanje ipak samo pitanje vremena. Od 2011. Srbija je priznala carinske dokumente s pečatom kosovske carine, uvedeni su časnici za vezu između dvije države u rangu veleposlanika, uspostavljeno je zajedničko upravljaju državnom granicom Kosova i Srbije, a Beograd se suglasio da Kosovo ima zaseban pozivni telefonski broj.

Također, prošle godine Srbija se obvezala da neće ometati put Kosova u EU, što je već de facto priznanje relanosti. I na kraju, Vlada premijera Aleksandra Vučićeva, zacrtala si je cilj da Srbija što prije postane članica EU, što znači da će prihvatiti i jedan od osnovnih neformalnih preduvjeta za prijem, a to je priznanje Kosova kao samostalne države.