Kovač potvrdio da će Mandžukić igrati, ali se ne slaže da smo protiv Talijana favoriti na praznom Poljudu

Sretan sam što se pronašao kompromis između HNS-a i Splita- kaže Srna

11.06.2015., Split - Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovac odrzao je konfereciju za medije uoci sutrasnje kvalifikacijske utakmice protic Italije na Poljudu. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL

Izbornik hrvatske reprezentacije Niko Kovač i kapetan Darijo Srna održali su konferenciju za novinare uoči susreta s Italijom koji je na rasporedu u petak.

Srna sretan zbog dogovora

– Nedostaju nam i Ćorluka i Modrić, ali i mladi Jedvaj. Njima fali dosta igrača. Bilo bi drugačije da je pun Poljud. Bit će teška utakmica, ali smo spremni iskoristiti veliku šansu da se odvojimo. Puno ih resprektiramo, ali ćemo od prve minute tražiti igru koju smo imali na San Siru – rekao je Srna.

– Sretan sam što se pronašao kompromis između HNS-a i Splita. Nažalost prošao sam atmosferu Poljuda i znam da bi sutra pun stadion bio 12. igrač. Osjeća se euforija u Splitu, ali uvijek sam zato da reprezentacija igra u svim gradovima. Očekujem pozitivnu atmosferu oko stadiona i u gradu – dodao je kapetan kojeg su novinari upitali što će za njega značiti ako postigne pogodak u Splitu.

Proslava gola

– Imam jedan problem, ako zabijem gol ne znam gdje ću trčati – našalio se Srna misleći na činjenicu da neće biti navijača.

– Najbitnije da ponovimo svoju igru sa San Sira. Sutra će biti neobični uvjeti, ali moramo pokazati da smo mi Hrvatska – rekao je Srna te je poručio da je Hrvatska favorit.

– Ako pogledamo što smo pokazali na San Siru onda smo favoriti. Prihvaćamo tu ulogu. Igramo u Hrvatskoj, a iako je stadion prazan prihvaćamo tu ulogu – kaže Srna.

Kovač se ne slaže sa Srnom

Na red je došao izbornik Niko Kovač.

– Falit će nam dva tri igrača, ali i njima. Termin je takav kakav je. Veliki broj u ovom terminu zna faliti. Gledajući popise, ima još uvijek dovoljno kvalitete da bi utakmica mogla biti dobra. Tko god bude igrao od prve minute obje će reprezentacije imati dobru ekipu – rekao je Kovač pa je komentirao ozljede Jedvaja i Mandžukića.

– Jedvaj je otišao za Zagreb. Ide na pregled. Mandžukić je osjećao problem u zadnjoj loži, ali prema posljednjim informacijama trebao bi biti spreman, i sutra će nastupiti – rekao je izbornik, ali ovaj put nije htio otkriti sastav kao uoči Gibraltara. Za razliku od kapetana on se ne slaže da je Hrvatska favorit.

Specifična utakmica

– Ne bih se složio s time da sutra ima favorita. Utakmica je specifična jer nema publike. Igramo doma no nemamo podršku kao Italija u Milanu. Oni će imati iskusnu i čvrstu ekipu koja će nam se suprotstaviti od prve minute. Gledajući tko će faliti, njihov će izbornik nešto mijenjati u sustavu što smo pokušavali simulirati na treningu. Nadamo se da ćemo naći ono što nam je u prvoj utakmici falilo, tj. zadnji pas kako bi mogli zabiti gol. Ovo je nova utakmica i novi izazov. Bit će teško. Ništa nije riješeno. Uvjeren sam da će moji igrači odigrati pravu utakmicu ako će ući u nju kao i protiv Norveške – dodao je Kovač. Novinare je zanimala usporedba njegovog i Conteovog stila.

Uposredba sustava

– Svatko ima svoj stil. Svakoga kroji njegovo društvo. Conte je počeo igrati sustav koji je bio zaboravljen. On je s Juventusom napravio veliki uspjeh. Ja igram onaj sustav koji sam igrao kao igrač. Ipak, ne bih ušao previše u sustav, jer se on mijenja tijekom utakmice. Igrači se danas moraju prilagođavati situacijama koje utakmica zahtijeva – rekao je Kovač.

– Što s tiče rezultata, utakmica nam može puno toga donijeti. No ništa se ne može negativno desiti ako krene drugačije. Vidjet ćemo hoćemo li morati biti zadovoljni jednim bodom ili ne, ali ja sam optimist. Ovo je sport gdje se 11 igrača bori protiv drugih. Radi toga moramo biti sretni i veseli, a sve ostalo što nema veze s nogometom neka bude izvan terena i van našeg društva. Činjenica da je ovo trebao biti spektakl i šteta je što ga ne može doživjeti 40 tisuća ljudi – poručio je Kovač pa je komentirao glasine o Kovačićevom prelasku u Liverpool.

Bez iznenađenja

– Ne znam da li im istine oko Kovačićevog transfera. Želim da naši igrači igraju u velikim klubovima – rekao je izbornik pa je ponovio da će sutra odlučiti forma dana.

– Mi smo kroz kvalifikacije pokazali moderno lice. Sve što smo do sada pokazali nadam se da ćemo i sutra pokazati. Ako to pokažemo možemo pobijediti – kaže Kovač te je za kraj napomenuo kako sutra neće biti iznenađenja.

– Conte je prisiljen mijenjati sustav zbog izostanaka. No, sjećam se utakmice u Milanu gdje smo igrali nogomet koji ga je natjerao na promijeni tri sustava. Ne mogu nas iznanaditi kao niti mi njih – završio je Kovač.