LeBron James srušio Spahijinu Atlantu i odveo Cleveland u finale NBA-ja

Cleveland Cavaliersi su u finalu Istočne konferencije s 4-0 pobijedili Atlanta Hawkse

CLEVELAND, OH - MAY 26: LeBron James #23 of the Cleveland Cavaliers drives with the ball against DeMarre Carroll #5 of the Atlanta Hawks in the third quarter during Game Four of the Eastern Conference Finals of the 2015 NBA Playoffs at Quicken Loans Arena on May 26, 2015 in Cleveland, Ohio. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this Photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.   /AFP
FOTO: AFP/AFP

Košarkaši Cleveland Cavaliersa prvi su finalisti ovogodišnjeg doigravanja NBA lige, oni su u finalu Istočne konfertenciji sa 4-0 u pobjedama svladali Atlanta Hawkse, u četvrtoj utakmici igranoj u Clevelandu bilo je uvjerljivih 118-88 za Cavse.

Peto uzastopno finale za LeBrona

Najbolji igrač današnjice LeBron James tako je po šesti put u karijeri, a peti put zaredom sa svojom momčadi izborio nastup u velikom finalu, prvi put to mu je uspjelo 2007. upravo s Cavsima, dok je od 2011. do 2014. četiri puta zaredom igrao finale u dresu Miami Heata s kojim je dva puta postao prvak 2012. i 2013.

Prošloga ljeta James se vratio u Cleveland jer je “ostavio posao nedovršenim”, odnosno nije tom gradu donio naslov prvaka kojega je u sjeveroistočnom Ohiju čekaju u bilo kojem sportu još od 1964. godine kada su Cleveland Brownsi osvojili NFL naslov. Sada su James i suigrači stigli na četiri pobjede do prekida “posta”.

Bez neizvjesnosti

Četvrti susret finala Istoka nije bio neizvjestan, Cavsi su vrlo brzo stvorili značajnu prednost koja je na kraju narasla i na 30 razlike.

James je na parketu proveo tek 29 minuta, ali je i tako kratkom vremenu ponovno stigao nadomak “triple-double” učinku sa 23 koša, 9 skokova i 7 asistencija, pa je seriju protiv Atlante okončao s prosjekom od 30.25 koševa, 11.0 skokova i 9.25 asistencija. J.R. Smith je ušavši s klupe pridodao 18 poena i 10 skokova, Tristan Thompson je imao 16 ubačaja i 11 skokova, dok je povratnik u momčad nakon što je zbog ozljede koljena propustio posljednja dva susreta Kyrie Irving ubacio 16.

Kod Hawksa, koji su sa 60 pobjeda u ligaškom dijelu sezone ostvarili novi rekord kluba, te po prvi puta zaigrali u finalu Istoka, najefikasniji su bili Jeff Teague sa 17 i Paul Millsap sa 16 koševa i 10 skokova, dok je podbacio Al Horford koji je postigao samo dva poena.

U finalu protiv Warriorsa ili Rocketsa

U velikom finalu Cavsi će igrati protiv boljeg iz ogleda između Golden State Warriorsa i Houston Rocketsa, a omjer pobjeda u finalu Zapada trenutačno je 3-1 za Warriorse koji će biti i domaćini u petoj utakmici večeras, te bi pobjedom mogli izboriti svoj prvi ulazak u finale nakon 40 godina kada su bili i posljednji put prvaci.

Finale NBA lige počinje 4. lipnja.